Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir.
Balıkesir'de, ramazanın vazgeçilmez lezzeti olan ve sahurda yendiği zaman oruç tutan kişiyi tok tutmasıyla bilinen kuru yufka hazırlama geleneği yaklaşık bir asırdır devam ediyor. Kadınların imece usulü hazırladığı kuru yufka, bu yıl corona virüs nedeniyle toplanarak yapılamadı.
Yufka ekmeği köylerde pişirilen gibi olması için normal buğday unu kullanılır. Beyaz un, maya ve su ile hazırlanan bu nefis ekmek tarifi kahvaltı ve ana yemeklerin yanına çok yakışır.
Yine MÖ. 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır. MÖ. 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamur mayalandırıldığında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar.
Malatya Tandır Ekmeği 25.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İlgili 43 soru bulundu
İstanbul Halk Ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin unlu mamüller üreten şirketidir. Ekmeğin haricinde un, kurabiye ve ekmek cipsi gibi ürünlerin de üretimini yapmaktadır.
Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir.
Eski Türkçe yuv- "ufalamak, öğütmek, hamur açmak" fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. ov- maddesine bakınız.
Lavaş, genellikle mayalı, geleneksel olarak tandırda veya tavada pişirilen, Güney Kafkasya, Batı Asya ve Hazar Denizi'ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir. Lavaş, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'de en yaygın ekmek türlerinden biridir.
Romalılar “pişmiş buğday” sistemini uzun süre koruduktan sonra M.Ö. 600 yılında Yunanlılardan ekmek yapmayı öğrenmişlerdir. Yunanlılar ve Romalılar tarafından çok önceden beri bilinmekte olan bira mayasının geleneksel ekmek mayasına katılması ile daha yumuşak ve lezzetli ekmek elde edilmiştir.
Lavaş ekmeği, geleneksel olarak un, su ve tuz ile yapılan bir ekmek tarifidir. Biraz daha lezzetlendirmek için, içine bu tarifte olduğu gibi az miktar zeytinyağı ya da su miktarını azaltıp, su yerine süt katarak da yapıldığı olur.
Mayalı hamur kadar kabarmamasının yanı sıra bu malzemelerle yapılan hamur işlerinin tadı ve dokusu da farklı olabilir. Yine de mayanız yoksa, hamur işlerinizi mayalandıracak zamanınız yoksa ya da sağlık sebepleriyle hamur tüketmemeniz gerekiyorsa bu ürünleri kullanabilirsiniz.
Bir de bahsettiğimiz börek Amasya yöresine ait işkefe böreği ise tadından yenmez. Yapımı oldukça basit ve bir o kadar da doyurucu bu böreğe kimse hayır diyemez. Hemen denemelisiniz.
Levha halinde olan demir çelik üründen yapılmış olan genel olarak yufka pişirmek için kullanılan, dış bükey çember biçimli pişirme aracına sac adını veriyoruz. Sacda çok güzel yufkalar, katmerler, gözlemeler yapmanız mümkündür.
Trabzon ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği. Buğday ekmeği veya Vakfıkebir ekmeği adı verilen ekşi mayalı hamurdan yapılan kiloluk buğday unu ekmeği Karadenizli fırıncılar sayesinde günümüzde ülke çapında ünlenmiştir. Bu ekmeğin lezzetini de ekşi mayalı hamur kullanılmasının yanısıra özel yapım taş fırınların da payı vardır.
14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
Diyarbakır yöresine ait olan yağlı ekmek, yörelere göre farklı çeşitlerle hazırlanabilir.
Türk Mutfak Kültüründe Yufka
Dîvânu Lugâti't-Türk'te, yufka için yuwka, yupka, yuga şeklinde sözcükler yer almaktadır.
Pınar kelime kökeni Türkçe olan bir kelimedir.
İtalyanca vaso "saksı, çıçeklik" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince vasum sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince vas "kap, tas, çanak, damar" sözcüğünden evrilmiştir.
Miller'e göre yarı evcilleştirilmiş mayayla yapılan bilinen ilk mayalı ekmek, Mısır'a ve MÖ 1000 yılına dayanıyor.
Rüyada yufka ekmek görmek bolluk ve bereket ile beraber rızık anlamına gelir. Rüya sahibini maddi ve manevi açıdan yaşamanın bundan sonra daha rahat hale geleceğine işaret etmektedir.
İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler. Bu ekmek o kadar değer gördü ki, bir süre sonra mayalı ekmek sarayın ve soyluluğun simgesi haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri