Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
Ekipler kendilerine verilen program dahilinde camilerin her türlü bakım, temizlik ve çevre tanzimini aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapar: 1 - Ekipler ilgili Müftülüğün yönetiminde görev yapmakla beraber, temizlik yaptıkları caminin imamına karşı da sorumludurlar.
"Kim, (Allah rızâsı için) bir mescit yaparsa, Allah da ona (cennette) onun benzerini (onun gibi bir köşk) yapar. "Kim zerre ağırlığınca hayır işlemişse, onu(n mükâfatını) görür. Kim de zerre ağırlığınca kötülük işlemişse, onu(n cezasını) görür. Herkes, yaptığı kadar ecir alır.
Ülkemizde ve yurt dışında cami inşasının bayraktarlığını yapan Türkiye Diyanet Vakfı, bugün ezan sesine hasret Müslümanlar için de ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa etmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Türk sanatında camilerin süslenmesinde yaygın olarak kullanılan göz kamaştırıcı sanatlardan en köklüsü şüphesiz çini sanatı. Çini sanatının yanı sıra kalem işi, ahşap oyma, kündekâri, yazılı süslemeler, taş sanatı ve maden sanatı gibi çok sayıda farklı süsleme tekniğine yer veriliyor.
Önce Diyanet İşleri Reisliği'ne (Başkanlığı) bağlandılar, ama daimi kadroları çıkmadı. İlginçtir, 1930'ların ortasında camiler -tıpkı Osmanlı'daki gibi- Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlandı. İmam ve vaizlerin Diyanet'ten maaş almasına Demokrat Parti 1950'de karar verdi.
CAMİLERİN ELEKTRİK PARASINI KİM ÖDÜYOR? Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir.
Bu hizmetlerin mer- kezinde öncelikle ve ağırlıklı olarak cami görevlileri yani, imam-hatip ve müezzin-kayyımlar gelmektedir.
Gözübüyük, Mukayeseli Türk Ceza Kanunu Açıklaması, Cilt III, 297. Madde )] Karar ve açıklama 5237 sayılı TCK' 6-1c maddesi hükmü bakımından da geçerlidir. Bu hüküm karşısında imam, hatip, vaiz, rahip, haham gibi dini reisler kamu görevlisi değildirler, çünkü “kamusal faaliyet” yürütmemektedirler, Ancak., 633.
Vaaz etme görevi haham veya rabbilerle sınırlıdır. Hıristiyan literatüründe vaaz için kullanılan iki ifade sermon ve homilydir.
Ülkemizdeki toplam cami sayısını 89.817 olarak açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı bu camilerin hangi illerde olduğunu da sırasıyla yayınladı. Buna göre en çok cami İstanbul ilimizde en az cami ise Tunceli ilimizde bulunuyor.
1. Endonezya. Endonezya cami sayısı da Suudi Arabistan'daki camiler gibi merak edilir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya'da 818.634 cami vardır.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram olarak bilinmektedir. Mescid-i Haram'ın kişi kapaitesi ise 850.000 civarındadır. Bu sayı bir ibadet alanı için oldukça fazladır. Buda Mescid-i Haram'ın ne kadar görkemli olduğunun kanıtıdır.
Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci Camisi olacak olan Akkent Cami'nin kubbe yüksekliği 67 metre olurken, kubbe çapı ise 34 metre genişliğinde olacak.
Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, (Arapça: مسجد قباء: Mescid El Kuba) İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit.
Kur'an'da ibadethane adı olarak cami terimi geçmez, ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır.
c) 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi gereğince verilen izinlerin altı ayı aşan kısmı. MADDE 30 – (1) Cami ve mescitler aşağıdaki şekilde gruplandırılır: a) (A) Grubu camiler: Selatin Camii, Ulu Camii, Merkez Camii olarak nitelenen ve asgari dört cami görevlisine ihtiyaç duyulan camilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri