Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı bugün TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu. Bununla birlikte TİP'in milletvekili sayısı da 3'e düştü.
Gezi Parkı davası hükümlüsü, TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.
İŞTE O ANLAR: Bekir Bozdağ kararı okudu Can Atalay'ın milletvekilliği düştü - YouTube.
2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisinden Hatay milletvekili seçildi. 30 Ocak 2024 tarihinde tutukluluğu hakkında Anayasa Mahkemesinin iki kez hak ihlâli kararı vermesine rağmen milletvekilliği Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının meclis genel kurulunda okutulmasıyla düşürüldü.
Sözü edilen değişiklikle, “bir milletvekilinin partisinden istifa ederek, başka bir partiye girmesi veya seçim hükümetleri hariç Ba- kanlar Kurulunda görev alması" durumu, milletvekilliğinin düşme- si nedenleri arasından çıkarılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Madde 2 – Milletvekili seçimi tek derecelidir. Seçim nispi temsil sistemine göre, genel, eşit ve gizli oyla, bütün yurtta aynı günde yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçmen, oyunu tam bir serbestlikle kendisi kullanır. Oyların sayımı, dökümü ve tutanaklara bağlanması, açık olarak yapılır.
Anayasa Mahkemesi, iptal istemini onbeş gün içerisinde kesin karara bağlar.
Atalay'ın avukatları ikinci kez AYM'ye başvurdu. AYM ise 13 Aralık 2022'de Atalay'ın başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. AYM Genel Kurulu kararı 21 Aralık'ta görüştü. Can Atalay'ın başvurusunu değerlendiren mahkeme, ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi.
CAN ATALAY OLAYI NEDİR? İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti.
25 Nisan 2022'de tutuklanan Can Atalay, tutukluluğu sürerken 14 Mayıs'ta milletvekili seçildi.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3'ncü Ceza Dairesi, 28 Aralık 2022'de Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezası kararını yerinde bulduğunu açıklayarak onadı. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili adayı gösterilen Can Atalay, yüzde 8,7 oyla Hatay vekili olarak Meclis'e girmeye hak kazandı.
1 Kasım'da yapılan seçimde 10 milletvekili çıkarabilen Hatay ilinin 5 milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisine, 4 milletvekili Cumhuriyet Halk Partisine, 1 milletvekili ise Milliyetçi Hareket Partisine aitti. Bu seçime katılım %86,87 oranlarında gerçekleşmişti.
Hükûmette başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. 2018 Türkiye genel seçimleri için milletvekili adaylığı başvurusu yapmadı. 29 Ağustos 2019 tarihinde AK Parti'den istifa etti.
TBMM XXIV, XXV, XXVI ve XXVII. dönem Ardahan milletvekilidir. XXIV. dönemde İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu başkanı oldu. Evli ve bir çocuk babasıdır. Dedesi eski Cumhuriyet Senatosu Başkanı Sırrı Atalay'dır.
Avukat, aktivist ve siyasetçi Can Atalay, 2019 yılında Gezi Davası kapsamında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı.
CAN ATALAY BABASI MUSTAFA ATALAY KİMDİR? Mustafa Atalay Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan avukat ve Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili olan Can Atalay'ın babasıdır. Oğlu Can Atalay için adalet nöbeti tutan Mustafa Atalay adalet bakanlığına seslendi.
Ret kararı üzerine yeniden açık oturuma geçildi. Bozdağ, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi. Hakkındaki 18 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanmasıyla ilgili kesin hükmün, Genel Kurul'da okunmasıyla birlikte Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.
Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM İkinci Bölüm, 27 Eylül'de yaptığı açıklamada, Atalay'ın bireysel başvurusunu 5 Ekim'de görüşeceğini duyurdu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu duyurudan bir gün sonra Gezi davası kapsamında Atalay'ın cezasını onadı ve mahkûmiyet hükmünü kesinleştirdi.
Yargıtay'ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, mahkeme de "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine ve Atalay'ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.
Yüce Divan Yargılamaları | Anayasa Mahkemesi.
Dokunulmazlığın amacı milletvekillerinin keyfi isnatlarla görevlerini ifadan alıkonulmalarını önlemek olduğuna ve hukuk davaları da buna bir engel teşkil etmedik- lerine göre, milletvekilleri hakkında hukuk davaları açılabilir.
Partisinden istifa eden milletvekili, o seçim dönemi içinde ancak, bağımsız olarak üyeliğini sürdürebilir; bir başka partiye girmesi veya Bakanlar Kurulunda görev alması hallerinde üyeliği sona erer.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri