Fırça ve rulo uygulamalarında temiz su ile hacimce maksimum %10 inceltilerek uygulanacak yüzeyin durumuna ve kullanılan renge göre astar üzerine en az iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, boyanın rengidir. Açık renkli boyalarda 2.5 litrelik bir boya kutusuna yarım litre kadar su yetebilir ancak koyu renkli bir boya kullanıyorsanız bu ölçü fazla gelecektir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Boyaya su katma
Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız. Homojen bir yapıya kavuşunca temiz bir yüzeye deneme amaçlı uygulama yapınız.
Örneğin koyu renklerde daha az su katmanız gerekmektedir. Ancak bej, fildişi sarısı, beyaz gibi daha açık renklerde katılacak su oranları daha fazla olmalıdır. Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Duvarınızda silikonlu boya varsa ve lekelendiyse lekeyi silmeniz kolay olacaktır. 2,5 litre silikonlu boyanız var ise kullanmadan önce içerisine biraz su koymalısınız. 2,5 litre silikonlu boyaya plastik boyada olduğu gibi yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur. Üzerine su katarak bu yoğunluğu azaltabilir ve seyreltebilirsiniz.
Akrilik boyalar, kullanılan tekniğe bağlı olarak farklı sonuçlar verir. Mat boya uygulandıktan sonra kuru bir fırça ile tuvalde güçlü bir ton oluşturmak mümkündür. Akrilik boyaya su katılmayan eser, sulu boya kullanılmış görünümündedir.
· 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
Fırça ve rulo uygulamasında temiz su ile hacimce maksimum %20-25 inceltilerek en az iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir. Uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine ve yapısına göre 1 Litre ile tek katta 13-17 m2 alan boyanabilir. Kesin sarfiyat için kontrollü numune çalışması yapılmalıdır.
Polisan Elegans Yarımat Tam Silinebilir Süper Silikonlu Boya 20 Kg [12.5 Lt] Eles25.
-İç mekân boyaması için genellikle 15lt/20Kg boya ile 80m2 Alan boyanmakta. -Ama bu alttaki ve uygulanan boyanın kalitesine emiciliğine eski ve kirli olduğuna göre değişir. -Bir oda için 2,5-3,5 lt boya yeterlidir.
Dokunma kuruması: 30-60 dakika Katlar arası bekleme süresi: 4-6 saat Son kuruma: 24 saat *Daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır.
Fırça ve rulo uygulamalarında temiz su ile %15-20 inceltilerek iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir. Havasız (airless) püskürtmede, temiz su ile %10-15 inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Tavan Boyasına Ne Kadar Su Katılır? Tavan boyasına eklenecek su, kullanılacak boyaya oranla belirlenir. Yüzde 10 ya da 15 civarı bir inceltme yeterli olur. İlk olarak ihtiyaç duyduğunuz kadar boyayı başka bir kovaya alarak boya kutusunun üzerindeki talimatlara göre su ekleyebilirsiniz.
Tavan boyası nasıl olmalı? Tavan boyaları ambalajları açısından galon. 3 kg10 kg17,5 kg ve 20 kg paketlerde satışa sunulur. Yukarıda belirtilen ölçülerdeki tavan boyaları % 10 veya %15 kadar su ilavesi yapılarak inceltilir.
Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor. - Eğer tavanınıza boyayacaksanız 17.5 litrelik bir boya 90 metre karelik bir evin tavanını 2 kat boyayabilir.
Sıcak su ve bez ile yaş boya kalıntıları pratik şekilde temizlenebilir. Boya kurudu ise kuru boyanın parkeden çıkarılması için silikonlu boya çıkarıcı kimyasal uygulamasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapacağınız kimyasal uygulaması ile dakikalar içinde parke üzerindeki boya kalıntıları çözünecektir.
Dyoplast Silikonlu İç Cephe Boyası 2.5 Lt (3.5 Kg)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri