ÇANAKKALE MERKEZ İLÇELERİ Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Biga, Çan ve Gelibolu'dur. Bozcada nüfus bakımından en küçük ilçesidir.
Kazdağlarının eteğine kurulmuş olan Yenice, Çanakkale'nin yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanakkale ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. 76 köyü bulunur. 1 Belde (Kalkım Beldesi) ve 76 köyü vardır.
31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir. Türkiye'de İstanbul ile birlikte, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve dolayısıyla boğazı olan iki ilden biridir.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Çanakkale'nin ilçeleri sırası ile; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Yenice olarak belirtilebilir. Çanakkale'nin Kaç İlçesi Vardır? Çanakkale'nin 11 tane ilçesi bulunmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
Çanakkale, Marmara Bölgesinin güneybatısında yer alır. Marmara Denizine kıyısı olması şehirde ulaşım ve balıkçılığın gelişmesini sağlamıştır. Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir.
Çanakkale nin simgesi haline gelmiş filmde kullanılan truva atı Çanakkale Kordanda ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. tabi ki fotoğraf olmazsa olmaz.
Çanakkale ilinde bulunan ilçeler şunlardır: Çanakkale (il merkezi)
Çanakkale boğazında Türk hakimiyeti Osmanlılar zamanında oluşmuştur. 1345'te Karesi Beyliği topraklarının büyük bölümünü Osmanlılar kendi topraklarına kattılarsa da Çanakkale Boğazı üzerindeki hakimiyeti 1354 yılında Süleyman Paşanın Gelibolu Kalesi'ni fethi ile gerçekleşmiştir.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Çanakkale, Türkiye genelinde iki denize komşu olan 6 il arasında yer almaktadır. Çanakkale; 2019 yılı verilerine göre 540.662 olan nüfusu ile Türkiye nüfusunun %0,65'ini oluşturmaktadır.
Batı: Çanakkale şehrine bağlı Gökçeada'nın batısındaki İnce Burun (40°07'29"K, 25°39'55"D)
Harika denizi, köklü tarihinden kalan eserleri, şehrin her yerinde karşınıza çıkan zeytin ağaçları, muhteşem temiz havası ve güzel koylarıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin en önemli noktaları Gelibolu, Assos, Küçükkuyu, Truva Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale şehir merkezi.
Biga Türkiye'nin Marmara Bölgesinin güneybatı bölümünde yer alan, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. İlçe merkezi coğrafi konumu 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 derece 13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği noktadır.
Ezine, Marmara Bölgesinin kuzey-batısında 39-40 derece kuzey enlemleri ile 26-27 derece doğu boylamları arasında Çanakkale–İzmir karayolu üzerinde Çanakkale İline bağlı bir ilçedir. Batıda Ege Denizi, Kuzeyde Merkez İlçe, Doğuda Bayramiç İlçesi, Güneyde Ayvacık İlçesi ile çevrili olup, yüzölçümü 654 kilometrekaredir.
Dur Yolcu Anıtı Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı olan Kilitbahir'de bulunan bir anıttır.
Değirmen Burnu Tabyası'nın hemen arkasındaki yamaçta; Dur Yolcu, Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak, Bir Devrin Battığı Yerdir ifadeleri yer alır. Tepenin yamacında yer alan mısralar ile Mehmetçik ve meşale figürü, 1960 yılında bölgede askerlik görevini yapan Seyran Çebi tarafından yapılmıştır.
Çanakkale merkezde Çarşı Caddesi üzerinde yer alan Aynalı Çarşı'nın günümüzde bir tek Çarşı Caddesi üzerinde bulunan giriş kapısının orijinal kaldığı ifade edilmektedir.
İstanbul - Çanakkale arası mesafe kaç km? İstanbul - Çanakkale arası yaklaşık olarak 298 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Çanakkale seyahatiniz tahmini olarak en az 4 saat saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Çanakkale İlinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Turizm sezonunda iklim muhtedil olup deniz suyu sıcaklığı Temmuz ve Ağustos aylarında maksimum seviyeye çıkmaktadır. Günlük hava sıcaklıkları sezonda maksimum 35 C ve minimum 25C olmaktadır.
Çanakkale - İzmir arası yaklaşık olarak 354 km'dir. Kamil Koç ile Çanakkale - İzmir seyahatiniz tahmini olarak en az 5 saat 15 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri