Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır.
Dünyaca ünlü yağlı-tuzlu, kızlı sardalya gibi çeşitleri ile tuzlu balık yerli halkın sofralarının baş tacı turistler içinse değişik bir lezzet ve hediyeliktir. Palamut ve torik zamanı yapılan lakerdalar, uskumru ve kolyoz zamanı limana dizilen sıra sıra çirozlar Gelibolu' nun simgeleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, nektarin, kiraz ve çilek gibi ürünlerdir. Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
Yemek kültürümüzün en önemli öğünlerinden olan kahvaltıya her yörede farklı yöresel lezzetler eklenmektedir. Çanakkale kahvaltıları da Ezine peyniri, taze domatesi, yeşilliği ve salçası ile hem Çanakkaleliler hem de ziyaretçilere bir lezzet şöleni yaşatmakta.
Hamsi, tekir, palamut, lüfer, çinekop, barbunya, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlıdır ve her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir.
1- Tarhana, bulgur yapmak için kullanılan kabuğu soyulmuş ve kırılmış buğday. 2- Yarılmış ve kırılmış bulgurdan yapılan çorba.
Çanakkale mutfağı ile özdeşleştirilen tumbi, ince bulgur ile hazırlanan bir köftedir. Sebzeler eşliğinde hazırlanan köfteler, fırında pişirildikten sonra domates sosu ile lezzetlendirilir.
1. Adatepe Köyü Çanakkale'nin en güzel köyleri listemize Adatepe Köyü ile başlıyoruz. Adatepe Köyü, Kaz Dağları'nın yamacında bulunan eski bir Rum köyü.
Çanakkale'de ucuz mu pahalı mı diye sorarsanız, dünyanın her yerinde olduğu gibi Çanakkale'de de bu durum yerine göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle tatil mevsiminde yani yaz sezonunda turistik yerler pahalı olabilmektedir fakat diğer taraftan şehrin ucuz olan yerleri de bulunmaktadır.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Bir milletin ayaklarının üzerinde doğrulduğu yer olan, hem Türk hem de Batı kültürü için oldukça önemli bir yere sahip, doğasıyla ve yaşam alanlarıyla insanı cezbeden, yemekleri ve coğrafi konumuyla herkesi kendisine çeken Çanakkale, belki de ülkemizin en güzel ve en anlamlı şehridir.
Çanakkale, Türkiye'de iyi tarım uygulamaları üretim alanı bakımından ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. İyi tarım uygulamaları kapsamında zeytin, şeftali, elma, domates, nektarin, üzüm, kiraz gibi toplamda 20'nin üzerinde ürün yetiştirilmektedir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Çanakkale'de portakal olur mu? Çanakkale'nin sahil kesimde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında sardalya kebabı, balık çorbası, peynir helvası, tavuklu mantı, tuzlu balık, lakerda ve Gelibolu lokumu bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri