Kuzey Avusturalya Güney Doğu Asya'nın ana vatanı olduğu mum çiçeği, Hoya cinsinin bir türüdür.
Mum çiçeği bitkisi güneş alan, ılık ortamları sever. Aydınlık olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumda tutulmalıdır. Klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla kışın iki haftada bir kere, yazın ise haftada bir kez sulanmalıdır.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
Mum çiçeği etli ve mumsuz bir dokuya sahiptir. Zaten çiçeğin ismi de buradan gelmektedir. Bu bitkinin gelişimi çok hızlı değildir. Hatta 2-3 sene çiçek açmadığı olur.
Mum çiçeği uğursuz mudur? Mum çiçeği ile ilgili de genel bir uğursuzluk inancı yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Mum çiçeği, oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla, kışın 2 haftada bir, yazın ise haftada 1 kez sulanmalıdır.
Peki tercih edeceğiniz hangi çiçek eve bereket getirir. Afrika menekşeleri, portakal ağacı, nergis, şans bambusu, para ağacı, bonsai gibi çiçekler eve bereket çekmek için kullanılabilir.
Destek çubuklarının iki ucu da saksıya batırılır ve mum çiçeğinin dallarını bu çubukların üzerine sarabilirsiniz. Mum çiçeğinin gelişimi hızlı değildir. Işık alan ve ılık ortamlarda daha hızlı bir şekilde büyür ve gelişim gösterirler. Mum çiçeğinin soğuk havada gelişimi yavaşlamaktadır.
SU: 4-5 haftada bir sulamanız onu mutlu edecektir. Sulama aralarında mutlaka toprağının kurudğuna emin olmalısınız. Sulama rutini bakımından evinizdeki yada ofisinizdeki sukulentler ile benzerlik gösteren mum çiçekleri fazla sudan hoşlanmazlar. Toprağı kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
İlkbahar sonu ve yaz başı gibi çiçeklenme başlamaktadır. Fakat duruma bağlı olarak çiçeklenme yaz sonuna doğru kayabilmektedir. Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Öncelikle bu çiçeğin bakımının doğru bir şekilde yapılmasına önem verilmesi gerekmektedir.
zor ve nazik bir çiçek bu. sabır ister. dokunmayacan mesela yapraklarına. küser derler. çiçekleri çok nadir açar. açtığı zaman da nefis kokar.
Çiçekleri ise sanki balmumundan yapılmışçasına çok güzel, ilginç bir güzelliğe sahiptir. Çok da güzel kokar. Çiçek açtığı zaman kokusu bütün evi sarar.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Tropik bir tür olan ama evinizde, saksıda kolayca yetiştirebileceğiniz mum çiçeğinin diğer adı "hoya"dır. Bu bitki parfümlü, nefis kokusu, güzel görünüşlü çiçekleri ve parlak yeşil yapraklarıyla çiçekseverlerin tercih ettiği salon bitkileri arasındadır.
Çiçeklenme dönemlerinde çiçeklerine su gelmemesine dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde çiçekler dökülecektir. Yaz aylarında biraz daha fazla su verirken kış aylarında bitki dinlenme dönemine girdiği için daha az su ister. Örneğin; yazın haftada bir kış dönemlerinde iki haftada bir sulamanız yeterlidir.
Mum çiçeği, en sıcak iklimler hariç tüm iç mekanlarda büyümeye uygun tropikal bir bitkidir. Çiçek açtığında gerçek olamayacak kadar güzel görünür. Bu bitki ayrıca çiçek yetiştirmeye yeni başlayanların iç mekan bitki bakımını öğrenmesi için harika bir başlangıç olabilir. Hoya cinsinde 2.000'den fazla bitki vardır.
Bazıları yoğun kokuya sahipken çok özel türler süper kokulara sahiptirler. Kokuları akşam sefası ve yaseminimsi gibi olmakla beraber, çok özel türler sümbül, karanfil, şeftali , vanilya ve gül kokusu yayarlar bulundukları ortama.
Dünya üzerinden toplamda 77 çeşidi olduğu bilinen para çiçeğinin diğer adı şans çiçeğidir. Her ne kadar botanik bilimine göre farklı isimleri bulunsa da halk arasında bolluk, zenginlik, şans ve yeşim çiçeği isimleriyle anılır.
Aloe vera, okaliptüs, kasımpatı, kekik, biberiye, yasemin ve bambu çiçekleri şanslı çiçekler içerisinde kabul edilmektedir.
Eve Uğur Getiren Çiçekler
Karanfil, mimoza, şakayık, gül, orkide, krizantem ve tamamen yeşil görünüme sahip olan bitkiler bu türler içerisinde öncelikli sırada yer alır.
ÇİMLENDİRME İÇİN ÖN UYGULAMA İSTEMEZ. HIZLI VE KOLAY ÇİMLENİR. BAHAR AYLARINDA YA DA YAZ BAŞINDA ÜRETİM SAKSILARINA, NEMLİ ÇİMLENDİRME TORFU DOLDURUP TOHUMLARI YÜZEYE EKİN. TOHUMLARIN ÜSTÜNE ORTALAMA 1 CM KALINLIKTA ELENMİŞ TORF SERPEREK KAPAK TOPRAĞI YAPIN.
Mum çiçeği, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Eğer bitkiniz yeterli ışık alamıyorsa, yapraklar sararabilir. Bitkinizi doğrudan güneş ışığı alan bir konuma yerleştirin, ancak aşırı güneşten kaçının.
Mum Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir? Mum çiçeği fiziksel açıdan öne çıkan farklı özellikleri ile beraber dikkat çekiyor. - Yaprakları uzundur ve oval şekilde parlak yeşil bir renge sahiptir. - Pembe ve soluk kırmızı ile beraber beyaz rengi üzerinden yıldıza benzer çiçekleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri