Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
İşte nedenleri... Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Lorraine Kearney bunu şöyle açıklıyor: "Öğünler arasında fazla boşluklar bıraktığınızda kan şekeriniz düşüyor ve enerjiye ihtiyaç duyuyorsunuz. Tatlı yiyecekler enerji seviyesini hızlı bir şekilde yükselttiği için ister istemez şekerli şeyler istiyoruz.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Kadınlar, menstrüel dönem öncesinde beyinlerindeki doğal serotonin düşüşüne karşı çikolata ve tatlı ile dengeleme eğilimine giriyor olabilirler. Hormonal dengesizlik dönemlerinde beynin nörotransmitter üretiminde önemli bir yer tutan magnezyum, çikolatanın sahip olduğu minerallerden bir tanesi.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır.
· Beyindeki serotinin oranını yükselterek hafıza ve algılama gücünü arttırır. · Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır.
Yapısında bulunan kakao, doğal bir şifa kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır, kükürt ve potasyum mineralleri bulunur. Aynı zamanda E ve B vitaminleri yönünden zengin bir yiyecektir. Çikolata tek başına tüketilebileceği gibi çeşitli tatlıların içerisine de koyulabilir.
Katılımcılar şeker (yüzde 80), kafein (yüzde 79), alkol (yüzde 55) ve çikolata (yüzde 53) gibi “stresi arttırıcı yiyecekler”i azaltmanın veya tüketmemenin ruh sağlıklarına olumlu etkisi olduğunu bildirdiler.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Çikolata bağımlılığından kurtulmak için;
Sürekli çikolata yeme isteğiniz varsa, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketerek bu durumun üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz. Çikolata yerine geçebilecek pratik ve sağlıklı tarifler oluşturabilirsiniz.
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.
Çikolata. Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir!
Festal Çikolata kadın ve erkeklerin cinsel isteklerini arttırmak ve cinsel performanslarını en üst seviyeye çıkarmak için özel olarak üretilmiş, içeriği tamamen bitkisel karışımlardan oluşan cinsel istek arttırıcı bir üründür.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
ŞEKER KAPLI UYUŞTURUCU
Poşetlerdeki çikolatalardan birinin ambalajı açıldı. Önce şüpheli bir durumla karşılaşılmadı. Ancak polis ekipleri şekeri bıçakla ikiye bölünce gerçek ortaya çıktı. Çikolatalı şekerlerin içince Afyon sakızı olduğu anlaşıldı.
Bazı insanların çikolataya alerjisi olmaktadır. Çikolata alerjisi olan kişilerde deride kızarıklık, kol ve omuzlarda sivilce gibi yan etkiler görülebilir. Özellikle hassas, alerjik bünyesi olanlar çikolata tüketimine dikkat etmelidir. Özellikle kalitesiz çikolatalar bu kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.
Kompleks karbonhidratlara en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kuru baklagillerdir, kepekli ürünlerdir. Bu besinlerin proteinle birlikte tüketimi, kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri