Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Pişen patlıcanların karnı yarılır. İçlerine bire dilim domates biber koyulur. Tamamen soğuyunca kilitli poşetlere koyulur. Buzluk kokusu olmaması için kilitli poşet kullanmanızı tavsiye ederim.
İlgili 38 soru bulundu
Daha sonra hazırladığınız çiğden patlıcanlı karışımı buzdolabı poşetleri içerisine kullanacağınız miktarda paylaştırın. Son olarak bir pipet yardımı ile poşetlerin içindeki havayı tamamen alıp, vakumlanmasını sağlayın. Ardından poşetlerin ağzını sıkıca düğüm atıp, buzluk ya da derin dondurucu içerisine yerleştirin.
Bunun için patlıcanları istediğiniz şekilde doğrayıp, 25-30 dakika kadar tuzlu su içinde bekletip, acı suyunu tamamen bırakmasını sağlayın. Ardından üzerlerine çok az yağ döküp, fırında pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz direk kızgın yağda da kızartabilirsiniz. Biz fırında pişirmenizi öneririz.
Patlıcanların kavrularak veya kızartılarak derin dondurucuda muhafaza edilmesi son derece pratiktir. Bu kapsamda öncelikle patlıcanlar halka şeklinde veya küp küp doğranır ve kızartılır. Ardından tam olarak soğuması beklenir ve daha sonra buzdolabı poşetine yerleştirilerek derin dondurucuya koyulabilir.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Kızartılmış yiyecekler: Kızarmış besinleri buzlukta muhafaza etmeyin. Bir önceki akşamdan kalan kızartılmış besinleriniz mevcut ise, en iyi fikir bunları buzdolabında muhafaza etmektir. Fakat bir daha uzun süre yemeyecekseniz derin dondurucuda değil, bu besinleri çöpe atmanız gerekebilir.
Genişçe bir tepsinin içine elinizi yakmayacak kıvamda soğumuş olan patlıcanları ters bir şekilde diziyoruz iyice soğumaya bırakıyoruz. Soğuduklarından emin olduktan sonra resimde gördüğünüz gibi poşetleme işlemine başlayabiliriz. Bu şekilde birbirine sıkıp birleştirdiğimizde daha az yer kaplar.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar. Ayrıca patlıcanı gölgede kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kuru patlıcanlarınızın daha beyaz kaldığını, kararmadığını göreceksiniz.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Patlıcanda bulunan solanin isimli bileşen kalsiyum emilimini azaltıyor ve sindirim sistemini rahatsız ediyor. Aşırı çiğ patlıcan tüketimi karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısına neden oluyor ve zehirliyor.
Fırça yardımıyla patlıcanlarımızı zeytinyağı ile yağlıyoruz. 200 derece fırında 20-25 dakika kızartıyoruz. Fırından çıkarıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatıp fazla havasını pipetle çekerek vakumluyoruz.
Közlenmiş patlıcanı buzdolabından saklama yöntemi:
Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın. Poşetin ağzını bağlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bir tencereye yağ katın kızarınca biber ve soğanı katın kızarınca patlıcanları da ilave edin ve kavurun kavrulunca domatesleri de ilave edip pişince kavanozu kaynar suyla çalkalayın ve pişmekte olan patlıcanı kavanoza doldurup kapağını kapağını kapatıp çevirin ,24 saat bekletin sızarsa açıp kullanın sızmazsa düzeltip ...
Geniş bir tencerenin içerisine bir patlıcan ve köfte olacak şekilde dizilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilip 10 dakika pişirilir. Domatesler küp doğranıp üzerlerine paylaştırılır ve pişirmeye devam edilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde biber salçasını eritilir. 25 -30 dakika pişirilerek.sıcak servis edilir.
İçine minik minik doğradığınız soğan ve biberleri koyun. Patlıcanları yıkayıp suyunu süzün. Tenceredekiler hafif pembeleşmeye başladığında patlıcanları koyun, karıştırın ve tencerenin ağzını kapatıp 3-4 dakika patlıcanlar hafif sönene kadar dursun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri