Sarı altın elde etmek için nikel ve bakır karıştırılmaktadır. Beyaz Altın Nasıl Anlaşılır? Beyaz altının ortalama %80'i altın, 'sı nikel, %3'ü çinko ve %1'i bakırdan oluşur. Beyaz altın gümüş yani metalik bir renge haiz alışımdır.
24 ayar değerindeki sarı altına çeşitli malzemeler eklenerek oluşturulduğundan doğal metal olarak adlandırılamaz. Özellikle beyaz altın beştaş gibi ürün seçeneklerinin iç kısmında altın ayarı ve saflığını belirten bir takım rakamlar ve harfler yer alır.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Bu ikisinin işareti farklıdır. Beyaz altın karat ve karat ile işaretlenmiştir, ancak gümüş sadece karat ile işaretlenmiştir. Gümüşün alt tonu daha grimsidir, beyaz altının rengi ise hafif sarı veya gri olabilir.
Beyaz altın nispeten daha fazla nikel ve çinko içerirken sarı altın daha fazla bakır içerir. Elbette beyaz altın gerçek altındır ancak sarı altından daha az saflık içerir. Beyaz altın; saf altın ve başka bir metalin - genellikle nikel, gümüş veya paladyum - birleşimi veya alaşımından yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Deterjanlı ılık su içerisinde beklettiğiniz beyaz altınlarınızı bez yardımı ile nazikçe ovalayarak parlatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Farklı bir yöntem denemek isterseniz karbonat ve az miktarda suyu macun haline getirerek yumuşak bir fırça ile ovalayarak da patlatabilirsiniz.
Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Ürün madeni 925 ayar gümüş olup rodyum (beyaz altın) kaplamadır. Ürün Ağırlığı 26 gramdır.
925 ayar gümüş içinde ne var? Genellikle takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı 925'tir. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir.
Parlama göremiyorsanız pırlanta sahtedir. Gerçek pırlantalar genellikle sarı altın, beyaz altın veya platin gibi değerli metaller içine yerleştirilir. Bu sebeple pırlantanın oturtulduğu yüzeye de dikkat edin. Eğer gevşek bir elmasınız varsa bu su testi kolaydır: Bir bardak alın ve içine su doldurun.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir. Bu noktada satın aldığınız altının niteliklerini bilmek ve uygun şekilde saklamak çok önemlidir. Altın kolye kararması, pek çok kişinin istemediği konular arasında yer alır.
Ülkemizde altının saflık oranına ayar ismi verilir. Bazen de 585 ifadesi, gümüş takılar ile karıştırılıyor. 585 numara damgasına sahip olan altınlar 14 ayardır. Milyem ile adı verilen bir ölçü birimine göre 585/1000 oranında saf altın ismi verilir.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Beyaz altın genellikle 14 ayar, 18 ayar arasındadır. Sarı altın ise daha yüksek ayardadır. Bunu göz önünde bulundurarak kesin bir cevap olmamasına rağmen, beyaz altın sarı altından daha sert ve dayanıklıdır diyebiliriz. Beyaz altın zamanla aşındıkça hafif sararacaktır.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
Test etmek istediğiniz öğeyi hafifçe çizin ve ardından bir veya iki damla nitrik asit uygulayın. Sadece gümüş kaplamalı ürünler sıvının yeşile dönmesine neden olur. Maddenin gümüşü olması halinde sıvıda bulutlu gri bir renk görülecektir.
Örneğin, "925" gümüş, %92.5 saf gümüş içermektedir. Ayrıca, gümüş ürünlerde saflık oranını belirlemek için, ürünlerin arkasına yerleştirilmiş olan işaretleri inceleyebilirsiniz. Örneğin, gümüş ürünlerde genellikle "sterling" yazısı görülür ve bu işaret, ürünün %92.5 saf gümüş olduğunu gösterir.
14 Ayar Altın takılar diğer 8 ayar takılara göre çok daha iyidir. 8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
Gram Altın bugünkü alış kuru 1.661,51 TL, satış kuru 1.661,82 TL'dir. Gram Altın kuru en son 27 Eyl 2023 - 15:47 tarihinde güncellenmiştir. Bu Gram Altın kuru verileri doğrultusunda 925 Gram Altın 1.537.182,58 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Cilt tonuna uygun takılar
Beyaz ve buğday tenli kişilere gümüş takılar, esmer tenli kişilere de altın ya da rose gold takılar daha çok yakışır.
14 Ayar Saf Altın Gram/TL güncel satış fiyatı anlık olarak 972,20 TL, 14 Ayar Saf Altın Gram/TL alış fiyatı ise 971,17 TL üzerinden işlem görmektedir. 14 Ayar Saf Altın Gram/TL fiyat bilgileri en son 21 Eylül 2023 17:04'de güncellenmiştir.
Klasik takı rengi olan altın renkli ve beyaz renkli 8 ayar mücevherlerde kararma problemi olmaması için özel bir kaplama yapılmaktadır.
Orijinal beyaz altın, yaldız denilen kimyasal bir sıvı ile sarı renge dönüştürülebilir. Fakat renk kalıcılığı uzun sürmez. 1 hafta içerisinde kullanıma bağlı olarak renk kaybı yaşanacaktır. Bu yüzden pek tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri