İlkbahar ayları başlar. PASSİFLORA hasadı TEMMUZ ayında başlar EKİM ayı içinde biter.
Sarmaşık yapısıyla bahçelerde duvar diplerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Balkon ve teraslarda saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.
Her yıl Haziran'ın ortasında olgunlaşan ve ömrü sadece bir ay olan passiflora meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği, bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesi.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 20-25 günde çimlenir.
Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygun. Özellikle çitlere, pergolalara, limonluklara sarılarak gelişir ve kısa sürede kapatır.
İlgili 40 soru bulundu
Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. Ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1 ilâ -2 derecelere kadar dayanabilmektedir.
Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor. Passifloranın 1 fidesi 6 yıl meyve veriyor.
Passiflora 2 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 2 metre sıra üzeri 2.5 metre sıra arası olacak şekilde dekara 200 adet olur. Ağaç boyu maksimum 3 metrede kalır. Tel üzerine ağdırma yapılarak üzüm bağlarına benzer dikim yapılır.
tohumlar portakal suyun veya meyvenin kendi suyun içinde bekletilmiş ise tohumlar süzgeç içinde akan suda yıkanmalı sonra torf içine ekilmelidir. İç Anadolu (Ankara gibi) bölgede Nisan ayının sonu Haziran ayının başında.
Çarkıfelek meyvesi genellikle Tropikal Amerika'da yetişir. Ülkemizde ise bu yoğunluk Antalya yani Akdeniz bölgesinde görülmektedir. 400'e yakın çeşidinin olduğu bilinen passifloranın yetişme alanları farklılık gösterebilmektedir.
Bu ürün normalde Avrupa'ya Kolombiya'dan geliyor. Türkiye'de bir markette kilosu 250 liradan satılıyor. Şu anda yerli ürünleri üretici toptan 75 liradan veriyor. Markette ise 90-100 lira arasında tüketicisiyle buluşuyor.
Genel olarak baharla beraber çiçeklenen passiflora fidanlarının 70-80 gün olgunlaşma dönemlerini tamamladıktan sonra hasat edilirler. Yılda 2 defa hasat edilen passiflora fidanlarının meyveleri temmuz ayı itibari ile olgunlaşır ve kasım ayına kadar tüketilir.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çarkıfelek çiçeği iklimin ılıman olduğu her coğrafi bölgede yetişebilen bir bitkidir. Bu bitkiyi hem bahçelerinizde hem de saksıda yetiştirebilirsiniz.
Passiflora cinsi içinde Sarı çarkıfelekten sonra soğuğa en dayanıklı tür olup -20 dereceye kadar kökleri dayanabilmekte ve kışın ölen bitki bu sayede yazın tekrar hayata dönebilmektedir.
Olgun Çarkıfelek meyvesi morumsu kahverengi renktedir. Kabuğu buruşmuş olan meyveler, kabuğu pürüzsüz olanlardan daha tatlıdır.
Soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanabilir. Aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilir. Toprak İsteği Nemli ve geçirgen topraklarda coşar ancak kurak sert hatta killi topraklarda dahi sorunsuz gelişir.
Toprak seçimi: Çarkıfelek bitkisini sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirmek için nemli ve geçirgen toprakları tercih edebilirsiniz. Hassas bir bitki olsa da toprak konusunda çok seçici olmayan bu bitkinin toprağını gübreleyerek bitkiden alabileceğiniz verimi artırabileceğinizi de hatırlatmadan geçmeyelim.
passiflora fidesi, passiflora fidanı, çarkıflelek - 110,00 TL.
Profesyonel ihtiyaçlar hariç yılın her döneminde budama yapılabilir.
Önce suda köklendirin. Pasiflora dalları suda birkaç günde köklenir. Sonra toprağa dikin. Ayrıca dip sürgünlerinin ayrılmasıyla ve kendisinden uzakta geliştirdiği fideleri ile de çoğaltılabilir.
Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise çok şekerli değil; biraz ekşidir.
Pürüzsüz, düzgün bir kabuğa sahip çarkıfelek meyvesi de olgun sayılır ve yenilebilir fakat kabuğunun kırıştığı ve üzerinde çukurlukların oluştugu hali, en lezzetli olgun kıvama geldiği zamandır. Bu olgunluktayken çok fazla bekletilmeyip hemen tüketilmesi tavsiye edilir.
Bakım şartları sağlanan Passiflora fidanlarının ortalama ekonomik ömrü 3-8 yıl arasında değişir.
Budama: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, sarmaşık forumda olduğu için hızlı yere değdiği yerden hızlı bir şekilde gelişecektir. İstemediğiniz ya da sararmakta olan yaprakları gövde bitiminden dikkatlice kesip, bahçe kükürtü ya da mumlama suretiyle kestiğiniz yeri kapatmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri