Kat Malikleri Sorumlulukları Haliyle çatı kiremitlerinin bakımı veya çatı zeminin düzgün yalıtımı talebinde bulunabiliyor. Böyle bir durumda apartman veya site yönetimi tarafından çatı onarımı için yapılabilecek tüm masraflar kat malikleri tarafından eşit oranda karşılanıyor.
KMK'nın 20. maddesine göre de çatı ortak yerlerden olduğu için tamir giderine komşularınız arsa payı oranında katılmak zorundalar. Komşularınızdan biri çatı tamir parasını ödemezse, yöneticiniz ya da siz bu parayı yargı yoluyla ve üstelik faiziyle tahsil edebilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Mantolama Yasal Zorunluluktur
Isının etkisine maruz kalabilen her bir parçaya yalıtım uygulanmalıdır. Yasalarımız da tüm dış cepheye yalıtım yapılmasını zorunlu kılar. Yasalara göre zemini 50 m2'den büyük olan bütün yapılara diğer hiçbir sebebe bakılmaksızın yalıtım yaptırılması gereklidir.
Mantolama KMK.m. 42'de geçen “ faydalı olan yenilik ve ilaveler” kapsamında “ ortak giderlerden” sayılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Sözleşme tutarı mantolama masrafı kat malikleri tarafından arsa payına göre ödenir.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Çatı ve temel uygulamalarında üste gelen ikinci kat örtü tam yapıştırma yöntemi ile birinci kat örtülerin ek yerlerini ortalayacak şekilde yapıştırılmalıdır. Yalıtım malzemesi örtüsünün enine bindirmeleri en az 10 cm, boyuna bindirmeleri ise, en az 15 cm olmalıdır.
SON KATTA OTURANLAR ÇATIYI KAPATABİLİR Mİ, EN ÜST KATTA OTURANLARIN HAKLARI NELERDİR? Hayır, Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Keşif sonucu alınacak bilirkişi raporunda çatının onarılmasının veya mantolama yapılmasının acil ve zorunlu nitelikte bir iş olduğu anlaşılırsa tek bir kat malikinin isteğiyle dahi bu işlerin yönetim tarafından (kasada para yoksa ek bütçe oluşturarak) derhal yaptırılması gerekir.
Buna göre çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi için yapılacak harcamalardan bütün kat malikleri eşit oranda sorumlu. Yani bahçe katında oturan bir daire sahibinin, “Çatıdan banane, oturan ödesin” deme lüksü bulunmuyor.
Eğer ev sahibi iseniz (ya da kiracınız size bu durumu iletti ise) durumu derhal yönetime bildirmelisiniz. Yöneticinin yapması gereken, kat malikleri kurulunu toplantıya çağırarak, çatının tamiri için karar almaktır.
Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır. Sprey püskürtme yöntemi ile çatı izolasyonunda kullanılan poliüretan köpük sayesinde yapıların çatı üzerinden ısı kaybı en aza indirilmektedir.
Uygulama garantisinin, uygulamayı yapan firma tarafından verilmesi gerekir. Uygulama garantisi ise genellikle 3 yıl olarak verilmektedir. Su yalıtımının ömrü tamamen kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır. Standartlara uygun olarak üretilmiş kaliteli su yalıtım malzemeleri uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Su tesisleri ortak yerdir. Bu nedenle Kat Maliklerinin tümü razı olmadıkça tesisatta değişiklik yapılamaz. (Y. 5. HD.02.03.1970, E. 1970/758, K. 1970/1081.)
7.02.2. Çatı Arasını Kullanma:
Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.
Bu ortak kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse; giriş kapıları, kapıcı dairesi, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kalorifer daireleri, kömürlük, su depoları, çatı ve bacalar, yangın merdiveni vs. ortak kullanım alanlarıdır.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri