Trafonun nüvesi yetersiz, saclar küflü, bir yüzeyleri yalıtkansız, sarım işçiliği kötü ise primerde oluşan manyetik alanların bir bölümü devresini hava üzerinden tamamlar. Bu manyetik alanlara kaçak akılar veya manyetik kaçak denir. Bunun sonucunda sekonderde indüklenen gerilimde azalmalar olur.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
Ancak, sekonder devreye bir yük bağlanmaması (yani sekonder uçların açık bırakılması durumunda) ters yönde bir manyetik akı oluşmayacağı için; manyetik akı, nüvenin doymaya eriştiği değere kadar artar ve nüve sıcaklığını arttırarak akım trafosunun arızalanmasına neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletlerine zarar verir.
Trafo Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır
Yapılan aylık gözle kontroller haricinde en az yılda bir kez periyodik olarak trafo bakımları yapılmalıdır. Trafo bakımında yapılan kontroller hem elektrik kalitenizde olası problemlerin hem de olası kazaların iş güvenliği açısından önüne geçebilmeyi hedeflemektedir.
Özellikle fabrika, enerji tesisleri, petrokimya, maden tesisleri gibi kritik tesislerde trafo bakımlarının aksatılmaması tesis için bir zorunluluktur.
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Transformatör Kayıpları
Bu nedenle verimleri diğer elektrik makinalarına göre daha yüksektir. Ancak bütün elektrik makinelerinde olduğu gibi transformatörlerin de kayıpları vardır. Bu kayıplar; demir kayıpları ve bakır kayıpları olmak üzere iki çeşittir.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Transformatör beslendikten sonra bir süre (5-10 dakika kadar) beklenip sonra besleme tarafındaki ölçü aletlerinden her fazdan çekilen güçler, akımlar ve faz arası besleme gerilimi okunarak kaydedilir. Bütün fazlardan çekilen güçlerin toplamı transformatörün boşta kaybını (demir kaybı) verir.
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Trafo Bakımı ve Testleri
Trafolar elektrik enerjisinin çeşitli gerilim seviyelerine çevrilmesi için vazgeçilmez cihazlardır. Gerilim seviyesi yükseltilebilir veya indirilebilir. Bakımlar konusunda uzman ve deneyimli elektrik mühendisi kontrolünde yetkin personeller tarafından yapılır.
Yönetmelikte işletmede gerilim tesisleri işletme sorumluluğu yapabilecek kişiler; Trafo işletme sorumluluğunu üstlenecek mühendis EMO tarafından verilen “Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumlusu” belgesini almış veya elektrik elektronik mühendisi olması gerekmektedir.
- 80 °C sıcaklık artışı ile Trafo Sargı Sıcaklık Ayarı: 110 °C'ye kadar trafo normal şartlarda çalışabilir, trafoyu aşırı ısınmadan korumak istiyorsanız cebri havalandırma aktivasyonunun birkaç derece altına ayarlayıp ayarlayabilirsiniz. bu sıcaklık arttıkça soğutma aşamaları.
Trafo yağının özelliğini kaybetmesi yağın görevlerini yapamamasına neden olur. Bundan dolayı trafo sargılarının dayanımını düşer ve arızalara (yanmasına) sebep olur. Bu sebeple trafo yağları belirli periyotlarda mutlaka kontrol edilmelidir.
Trafo göstergelerinin kontrolü; sargı sıcaklığı göstergesi, yağ sıcaklığı göstergesi kontrol edilir. Yağ seviyesi ve basınç kontrol de kontrol edilmelidir. Trafonun metal gövdesinin kontrolü; kaçaklara, yıpranmaya ve paslanmaya karşı kontroller yapılır.
Mineral esaslı Trafo İzolasyon yağları yani Trafo Yağları, son derece mükemmel elektriksel yalıtım özelliklerine sahip yüksek termal stabilitiye sahip ve genellikle naftanik esaslı baz yağlardan rafine edilmiş yağlardır. Genellikle güç ve dağıtım trafolarında korona ve kıvılcımı önlemek ve soğutma amaçlı kullanılır.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Trafonun nötr noktası ile toprak arasına bir empedans eklenerek yüksek ve düşük empedanslı topraklama sistemi sağlanabilir. Düşük empedanslı topraklama sisteminde nötr noktasına ilave edilen bir akım trafosu aşırı akım rölesine bağlanarak faz-toprak arıza (51G) akımı tespit edilebilir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri