OLED ekran, organik ışık yayan diyotlar anlamına gelir. LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir.
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. OLED teknolojisinin daha geleneksel bir LED/LCD monitörde bulacağınızdan temel farkı, her pikselin bağımsızca ışık yayabilmesidir. Bunun nedeni, tüm piksellerin elektrikli ışıldayan katmana veya ışık emisyonuna bağlı olmasıdır.
OLED ekran; televizyon, bilgisayar monitörü ve telefonlarda sıklıkla tercih edilen bir teknolojidir. OLED paneller, kendi ışıklarını yayıp doğal bir görüntü elde etmenizi sağlar. Bulanık görüntülere son noktayı koyan bu teknoloji, görüntülerin her ayrıntısını rahatlıkla görebilmenize yardımcı olur.
AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
OLED Televizyonlar: En İyi Görüntü Kalitesi
OLED (Organik Işık Yayan Diyot) televizyonlar, en yüksek görüntü kalitesine sahip televizyonlardır. OLED teknolojisi, piksellerin kendi kendini aydınlatması sayesinde daha canlı renkler ve daha derin siyahlar sağlar.
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
Her ne kadar günümüzdeki yeni nesil tüm iPhone'lar OLED ekran kullansa da iPhone X ve devamındaki iPhone 11 ailesinin giriş modellerinde LCD ekran kullanımı da göze çarpıyor.
Amoled ekranlar gerçek görüntüleri sunmadığı gibi LCD ekranlar gerçek hayata ve göz görünümüne daha yakın renkler ve görüntüler sunar. Kontrast amoled ekranlarda LCD ekranlara göre daha sönüktür. Görüntülerin daha gerçekçi bir şekilde görülmesi istendiği takdirde LCD kullanılabilir.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED'ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır.
Kelime açılımı olarak aktif matriks organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Televizyonlar ve ekranı olan tüm cihazlarda Amoled ekran teknolojisi kullanılır. Bu teknolojiye göre arka ışık ihtiyacı bulunmayan ve organik cihaz ekran görüntüsüne sahip olur.
Sony, LG, Philips, Samsung, Vestel gibi öncü markaların iddialı OLED TV'lerinin sunduğu ayrıcalıklı görüntü kalitesi için LED TV'lerden bir miktar daha yüksek bütçelere ihtiyaç var.
Bir OLED ekrana elverişsiz açılardan baktığınızda renk ve tonda küçük farklılıklar görebilirsiniz. Arka plan siyahsa ekran parlaklığı düzeyi düşükken kaydırma sırasında hafif bir bulanıklık veya renk değişikliği fark edebilirsiniz. Bunlar OLED'in özellikleridir ve normal davranışlardır.
Standart bir dikdörtgen olarak ölçüldüğünde ekran diyagonal olarak 6.06 inçtir (görüntülenebilen gerçek alan daha azdır).
iPhone 13 modelinin yanı sıra iPhone 13 Mini modelinin tanıtıldığını ekleyelim. iPhone 13 modeli ile aynı teknik özelliklere sahip olacak olan iPhone 13 mini, 5.4 inç büyüklüğünde 2340 x 1080 piksel çözünürlüklü OLED ekrana sahip. iPhone 13 ise 2532 x 1170 piksel çözünürlüklü 6.1 inç ekrana sahip.
Apple'ın iPhone 14 modellerinin hepsinde aynı kalitede OLED ekran kullanılmayacak gibi görünüyor. Yani ne kadar para verirseniz, OLED ekranınız da o kadar iyi olacak. Sektör kaynaklarına göre Samsung Display, iPhone 14 serisi için Apple'ın ana OLED tedarikçilerinden biri.
Samsung'un benzersiz OLED'i, Geleneksel OLED'den farklı olarak rakipsiz koyu siyah, düz beyaz ve canlı renklerin tam tonlarını sunar. Kendinden aydınlatmalı son teknoloji LED ile, diğerlerinden daha doğru, saf ve parlak görüntünün keyfini çıkarabilirsiniz.
OLED Tv 4K, 8K çözünürlüğe sahiptir. Ekranda gösterilen her görüntü bu çözünürlükte verilir.
OLED paneller IPS LCD panellere nazaran daha pahalı olmalarına karşın, çok daha kaliteli bir yapıya sahip. Özellikle ekran parlaklığı anlamında, OLED ekranlar ile IPS LCD ekranlar arasında dağlar kadar fark bulunuyor.
OLED, 1987 yılında Eastman Kodak şirketinden bilim adamları Ching Tang ve Steven Van Slyke tarafından icat edildi.. Ancak üretildikten sonra seri üretime geçmesi hala uzun zaman aldı. Eastman Kodak, 2003 yılında dijital fotoğraf makineleri üretmeye devam etti. 2004 yılında, Sony ilk OLED TV'yi piyasaya sürdü.
OLED ekranlar, LCD'ye göre çok daha iyi bir görüntüleme açısına sahip. LCD ekranlar görüntüyü 180 dereceye yayamadığı için zaman zaman farklı açılarda görüntü bozulması gözlemlenirken, OLED ekranlarda böyle bir sorun yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri