Her ne kadar âdet kanamasını hızlandırmak ya da engellemek gibi bir etkisi bulunmasa da, bu tür amaçlar için olmasa da âdet döneminin ağrı ve stresini daha kolay atlatabilmek için yeşil çay tüketilebilir. Ancak yine de gereğinden fazla, aşırı tüketiminden kaçınmakta yarar vardır.
Kadınların adet dönemlerinde yeşil çay içmelerinin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat yeşil çayın adet kanamasını hızlandırmak ya da bu durumu engellemek konusunda herhangi bir etkisinin bulunup bulunmadığı bilinmemektedir.
Adetliyken kahve ve çay gibi içeceklerin miktarlarını mümkün olduğu kadar azaltmak tavsiye edilmektedir.
Adet gecikmesi yaşandığında ön plana çıkan yöntemler arasında bitki çaylarının tüketimi yer almaktadır. Bitki çaylarının yeterli ve doğru bir şekilde tüketilmesi, bireylerin adet kanamalarının başlamasını yardımcı olmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
1) Adaçayı
Adaçayı tüketmek, adet başlatıcı etkisinin yanı sıra vücut direncini yükseltir ve bedenin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Adet döneminin başlamasından bir hafta önce içmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde 1-2 bardak adaçayı tüketmeniz halinde adet döneminizin daha erken başlamasını sağlayabilirsiniz.
Traneksamik asit: Traneksamik asit adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama sırasında alınması gerekir. Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.
Bu dönemde vücut su tutmaya eğilimlidir, bu da çoğu zaman şişkin hissetmenize sebep olur. Bol su içmek şişkinlik şikayetlerini azaltmaya ve krampların giderilmesine yardımcı olur. Vücudunuzu ve zihninizi en iyi şekilde tutmak için, doktorlar tarafından regl dönemindeyken günde en az 10 bardak su içmeniz öneriliyor.
Bu dönemde tartıda 1-1,5 kg fazla çıkmanız olasıdır. Bu durum, vücutta su tutumuna bağlı geçici bir durum olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
Pek çok kadın tarafından denenen ve hemen hemen aynı sonucu alan adet geciktirici tarçın, uzun süren regl dönemini de durdurucu etkiye sahip. Çubuk tarçın veya toz tarçın eklenen suyu içmek, tarçını meyvelere veya yoğurt içine eklemek gibi yöntemleri seçebilirsiniz.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Adet kanama süresi ortalama 5-7 gün civarındadır. Adetin başlar gibi olup kesilmesinin nedeni kullanılan ilaçlar, örneğin doğum kontrol hapları olabileceği gibi, oluşmuş bir gebelikte görülen üste görme olabilir. Mutlaka muayene gerekir.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Regl dönemi boyunca günde 2-3 defa şekersiz olarak düzenli olarak tüketilmesi önerilir. DOĞADAN REGL ÇAYI, REGL DÖNEMİNİN HARİCİNDE KULLANILABİLİR Mİ? İçeriğindeki bitkilerin fonksiyonel etkileriyle Regl dönemi haricinde de sindirim, sancı, ödem gibi şikayetlerin düzenlenmesinde de destek alınabilir.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.
Kanla karışan doğal vajinal bakteriler
Her vücut farklı olsa da sağlıklı adet kanı genellikle vajinal bakterilerle karıştırılmış kanınızdaki demir ve bakır içeriği nedeniyle metalik veya tatlı kokar. Vajinanızdaki bakteriler değişirse dönem kanınız farklı bir koku alabilir.
Adet döneminde kıl ve tüy alınması genel olarak tercih edilmemektedir. Özellikle vücudun hassas olması ve acıyı daha yoğun bir şekilde hissetmesine bağlı olarak adet döneminde kıl ve tüy alınmaması tavsiye edilmektedir.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Ancak genel olarak gün içerisinde 3 veya 5 ped den fazlası, yoğun kanama olarak kabul edilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi, hasta 1-2 damla kanama olduğu zamanda dahi ped değiştiriyor ise ve bu şekilde günde 4-5 ped değiştirdiğini belirtiyor ise, bu fazla değildir normaldir.
Adet kanaması bu şekilde meydana gelir. Adet kanaması genellikle 3 ile 5 gün arasında gerçekleşir. Kanamanın yoğunluğuna bağlı olarak birkaç gün daha uzaması mümkündür. 3 günden az süren kanamalar kısa, 7 günden fazla süren kanamalar ise uzun kabul edilir.
Bazı kadınlarda adet tamamen kesilebilir. Ağır egzersiz yapan genç kadınlarda bu durum gözlenebilir. Ergenliğe yeni girmiş ve menopoza girmeye yaklaşmış kadınlarda, hormon düzeylerindeki dalgalanmaya bağlı olarak oligomenore görülebilir. Anorekisya, bulumiya gibi yeme bozuklukları olan kadınlarda bu durum gelişebilir.
Stres anında vücutta stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonu salgılanır. Bu hormonun etkisiyle adet gecikmesi yaşanabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin kaç gün olacağı kişiye göre değişebilir. Stresin etkisiyle birkaç günlük adet gecikmesi yaşanabileceği gibi yoğun stres altında bu süre daha uzun olabilir.
Belirli egzersizlerin erken regl olma haline yardımcı olması söz konusu değildir. Ancak karın ve kalça kaslarını çalıştırma görevi gören bazı yoga ve pilates hareketleri, kan akışını artırıp kanamanın erken gelmesine yardımcı olabilir ve süreci kolay hale getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri