Çayır genel olarak, düz ve taban suyu yakın alanlarda, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden oluşan ve yem alanları olarak değerlendirilen bitki örtüleridir. Toprak yüzeyini tümü ile örten çok sayıda bitki türünün oluşturduğu kuvvetli bir çim kapağı bulunur.
Çayır, genellikle düzlük ve taban suyu yüksek otça zengin yer. Toprak uzun süre nemli olduğundan bitki örtüleri sık ve yüksek boyludur. Sık ve yüksek boylu olan bitki örtüleri sıkı bir çim kapağı meydana getirerek toprağı sıkıca tutmakta ve aktif büyüme döneminde yapraklar tüm yüzeyi kapatmaktadır.
ABD, Kanada, Çin ve Rusya Federasyonu çayır bitki örtüsünün geniş alanlar kapladığı ülkelerdir. Çöl Formasyonu. kenarlarında rastlanır. Büyük Sahra, Kalahari, Arabistan Yarımadası, Tar, Gobi, Taklamakan, Gibson, Victoria, Atacama, Arizona ve Meksika çölleri, çöl bitkilerinin görüldüğü başlıca alanlardır.
Çayır Bitki Örtüsü
Orta kuşağın yarı nemli karasal iklim bölgelerinde görülür. Yaz yağışlarına bağlı o|arak yeşeren uzun boylu, gür otlardır. Orman üst sınırından sonra yetişen çayırlara ise dağ çayırları ya da alpin çayırları denilmektedir.
Çayır otu, bağ ve bahçelerde, kırlarda kendi kendine yetişen bitkilerdir. Çayır otu naneyi anımsatan kokusuyla ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Saman Pazarı olarak çayır otu bitkilerini sizlere oldukça uygun ve kaliteli şekilde sunmaktayız. Çayır otu bitkisinin genel olarak gövde bölümü kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
- Vertisol: Çayır ve bozkırlardaki killi ana materyal üzerinde oluşan toprak. Ülkemizde Muş, Harran, Karacabey ovalarıyla Ergene Havzası'nda görülür. - Aridisol: Kurak bölgelerin topraklarını kapsar. Bu toprak, bitkiler için çok önemli olan nemden yoksul, organik madde bakımından fakirdir.
Çayır alanlarının büyük bir bölümü Doğu ve Orta Anadolu Bölgelerimizdeki illerde bulunmaktadır. Uzun kış mevsiminin hüküm sürdüğü bu bölgelerde hayvanların merada otladığı süre diğer bölgelere göre daha kısadır.
Türkiye'de Doğu Anadolu Dağları, Toros Dağları ve Kuzey Anadolu Dağları'nda alpin çayırlara rastlanır. Alpin çayırların bulunduğu bölgelerde ağaç yetişmez. Bunun nedeni yağış azlığı değil ortam ısısının düşük olmasıdır.
Çernezyom (Kara) Toprakları: Orta kuşağın yarı nemli bölgelerinde uzun boylu çayırların altında gelişen bu topraklara kara topraklar da denir. Toprak yüzeyinde gelişen gür otlaklar kuruyarak toprağa karışır, bu nedenle toprak humus bakımından zengindir. Organik kalıntılar nedeniyle toprak siyah renk almıştır.
Ülkemizde yer şekillerinin engebesiz olduğu, bitki örtüsü çayır ve otlaklardan oluşan sahalarda büyükbaş hayvancılık özellikle de sığır yetiştiriciliği yaygındır. Bu alanlarda süt ve süt ürünlerini işleyen mandıra işletmeleri gelişmektedir.
Yüksek dağ çayırlı bitki örtüsü Doğu Anadolu'nun yüksek dağları ile Erzurum, Kars ve Ardahan platolarında yaygın olarak görülmektedir.
Orta kuşakta yıllık yağış miktarının az olduğu, kışların soğuk, yazlarınsa sıcak ve kurak geçtiği (orta kuşak yarı kurak iklimi) bölgelerde görülür. Bu biyom; İlkbahar yağışlarıyla yeşerip yaz aylarında sararan bozkır, çayır ve preri gibi kısa boylu ot topluluklarından oluşur.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir. En sıcak ayın ortalaması 10 dereceyi geçmez.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Doğal Çayırlar: Taban yerlerde ve nemli topraklarda kendiliğinden oluşan yem alanlarıdır. Doğal çayırlar toprak nemi bakımından iki kısma ayrılırlar.
Bitkilerin sıcaklık, nem ve toprak istekleri farklı olduğundan, kutup iklimi dışında, her iklim tipi kendine özgü doğal bir bitki örtüsü meydana getirmiştir. doğru; Geniş yapraklı ormanlar, Savanlar, Çöl, Bozkır, Maki, Orman-çayır, Tayga ormanları, Tundra Şeklinde sıralanır.
Karadeniz bölgesinde yaygındır. 1. Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür.
Çayır, Kocaeli ilinin İzmit ilçesine bağlı bir mahalledir.
Orta ve Doğu Avrupa, Anadolu, Orta Asya, ABD'nin iç kesimleri ve Arjantin bozkırların geniş yer kapladığı alanlardır. (Alpin çayırlar) da denilmektedir. Yaz yağışları ve yükselti nedeniyle havanın daha serin olmasına bağlı olarak yaz boyu yeşil kalan çayırlar, steplere göre daha gürdür.
Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır. Frigana diye de anılır. Genelde diz boyunu geçmeyen kısa boylu çalılıklardan oluşur.
1-İnsan ve diğer canlıların yaşamında bitki temel ensurdur. Bitkisiz insan ve hayvan yaşamı düşünülemez. 2-Hayvanlar için öncelikle yaşam alanı ve yem kaynağıdır. Mer'a alanlarında hayvanların otlatılması ile daha ucuz ve kaliteli hayvansal ürünler elde edilmektedir.
Türkiye'nin bitki örtüsü
Orman bitki örtüsü: Ormanların geniş yapraklı ve iğne yapraklı olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Hatta bazı ormanlarda her iki yaprak çeşidinin bulunur. Türkiye'de ormanların çoğunluğu kıyı bölgelerinde bulunur ve İç Anadolu'ya doğru ormanlar seyrekleşir.
Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır. Bu bitki topluluğu içinde ağaç yok denecek kadar azdır. Genelde dikenli çalılar dikkati çeker. Bunun yanı sıra, akarsu boylarında görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları da step alanı içinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri