CE işareti, tüketicilerin topluluk tarafından emniyetli olarak sınıflandırılan ürünleri tespit etmesini kolaylaştırmakta ve bu işareti taşıyan ürünler, tüketicilere yüksek kaliteli ürünler sunulmasını sağlamak için, ambalaj, etiket ve emniyetle ilgili standartlara uygunluğunu göstermektedir.
Avrupa Ekonomik Alanında (AEA) serbest dolaşımda bulunan birçok üründe CE harflerini görürüz. Avrupa' ya Uygunluk anlamına gelen bu işaret Topluluk içinde satılan ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereklerine göre denetlendiğini/ değerlendirildiğini gösterir.
Ürününüzü Avrupa pazarına satmayı planlıyorsanız, AB tarafından belirlenen sağlık ve güvenlik yönetmeliklerine ürününüzün uygun olması gerekmektedir. CE Belgesinin amacı Avrupa pazarında satılmak istenen ürünlerin güvenliğini ve kalitesini ispatlamak ve adil ticareti teşvik etmektir.
İlgili 31 soru bulundu
“CE işareti” olmazsa ne olur? Dış ticaretimiz açısından, bu işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünün AB üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir.
Türkiye'nin de Avrupa Birliği mevzuatını uyumlaştırarak benzer mevzuatı uygulamakta olması nedeniyle, ilgili mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte, ülkemizde piyasaya arz edilecek ürünlerin de bu işareti taşıması zorunlu hale gelmektedir.
Ce belgelerinin geçerlilik süreleri 10 yıl olarak belirlenmiştir ancak bu süre ürünlerin dahil olduğu sınıfa göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bazı ürünler için belge geçerlilik süresi 5 yıldır. Dolayısıyla ürünün özelliğine göre CE Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl ve 10 yıl arasında değişir.
Ce Belge fiyatı 2022 / 2023 yıllarında ortalama 1.500,00 TL' den başlayarak 120.000,00 TL' ye kadar değişir.
Sıklıkla karşılaştığımız CE Belgesi TSE yerine geçer mi sorusunun yanıtı kısaca hayır KESİNLİKLE geçmez.
3-5 Yıllık EAC Belgesi: Uzman ziyareti ve diğer tüm sertifikasyon gereklilikleri yerine getirilerek verilen belgedir. Seri üretim için verilir. 3 ya da 5 yıllık süreler içerisinde yapılacak olan tüm ihracat faaliyetlerinin gümrük işlemlerinde geçerli sertifikalardır.
Bir EC Sertifikası, ilgili medikal ürünün Avrupa Birliği Tıbbi Cihaz Yönetmeliğine ve ilgili mevzuatlarına uygun şekilde hazırlandığını ve varsa ilgili ürünün CE işareti taşıyabileceğini göstermektedir.
CE Belgesi veya İşaretlemesi Hangi Ürünler İçin Uygulanır? Avrupa Birliğinde bulunan ülkelerde satışı yapılacak ürünlerin sahip olması gereken CE işareti veya belgesi; kozmetik, gıda, tekstil gibi ürünler geçerli olmayı, elektrik ya da elektronik aksama sahip olan ürünler için zorunludur.
Ürünün son muayene ve testleri için onaylanmış ve bütün ürünlerin birim olarak muayenelerinin ve uygunluk testlerinin yer aldığı bir kalite güvence sistemi üretici tarafından oluşturulur. Üretici CE işaretini ürün üzerinde kullanır ve yazılı uygunluk beyanı yapar.
CE belgesi/işareti ortalama olarak, sertifikasyon süreci ve teknik dosyaların incelenip uygunluğunun sağlanması sonucunda tek bir ürün için 6-8 hafta sürer diyebiliriz.
CE Belgelerinin geçerlilik süreleri ilgili yönetmeliklere ve ilgili modüllere göre değişiklik gösterir. Bir genelleme yapılmak istenir ise, Modül B belgeleri birçok direktifte 10 yıl olmak ile birlikte bir kısmında da 5 yıl olarak tanımlanmıştır.
Özetlemek gerekirse, yetkili kuruluşlar CE Belgesi veya CE Sertifikası düzenlememektedir. Bu konuda tek sorumluluk üretici firmaya aittir. Sadece ilgili direktifler çerçevesinde sürece onaylanmış kuruluş dahil olacaksa, bu kuruluş ürün testlerini yapmakta ve onay vermektedir.
Sorgulama için onaylanmış kuruluşun verdiği CE belgesi üzerinde belirtilen numaranın girilmesi gerekir. Belgeyi veren kuruluşun onaylanmış-yetkili kuruluş olup olmadığıda sorgulanmalıdır. Kuruluşun akreditasyon geçerliliği Avrupa Birliği resmi web sitesinden sorgulanmalıdır.
Conformité Européenné sözcüklerinin baş harflerinden oluşan CE İşareti'nin anlamı “Avrupa'ya uyum” demektir.
CE belgesi Türcert (Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş) 'den alınır.
ç) “CE” işareti, ürün piyasaya arz edilmeden önce konulur. d) “CE” işareti, sadece imalatçı veya onun yetkili temsilcisi tarafından konulur. e) İlgili teknik düzenlemenin gerektirdiği durumlarda, “CE” işaretinin yanında, üretim kontrol safhasında yer alan onaylanmış kuruluşun kimlik kayıt numarası da yer alır.
Fatura ile münferit olarak ithal edilen ürünler için verilmektedir. Yıllık CE muafiyeti: içinde bulunulan yılın aralık ayının son gününe kadar geçerli olmak üzere, kapasite raporundaki tüketim ihtiyacının tamamı kadar verilmektedir.
CE = Avrupa'ya Uygunluk anlamına gelir. Avrupa Birliği'nin oluşturduğu direktifelere sağlık tüketicinin korunması konusunda uygunlu olduğunu ifade eder. ISO = Uluslararası Standart Organizasyonu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri