Güneş'in yapısında %75 oranında bulunan Hidrojen (H) elementinin radyoaktif tepkimesi sonucunda ısı ve ışık yayar. Biraz daha detaya gelecek olursak Hidrojen (H) elementi çekirdekleri birleşirse çekirdek tepkimeye girdiği için bu olaya radyoaktif tepkime denir.
Uzayın oksijensiz ortamında ateş yanamaz ancak silahları ateşlemek mümkündür. Modern mühimmat, barutun patlamasını sağlamak için kendi kimyasal yakıcı maddesini taşıdığından dolayı evrenin neresinde olursanız olun, atmosfer oksijenine ihtiyaç duymadan bir silahı ateşleyebilirsiniz.
Sonuç olarak, Güneş'in alev saçması, bir yanma reaksiyonundan kaynaklanmaz, ancak nükleer füzyon reaksiyonlarından kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, Güneş'in içindeki hidrojeni helyuma dönüştürürken çok yüksek sıcaklıklar ve basınçlar üretir ve bu da Güneş'in enerji açığa çıkarmasına neden olur.
Güneş, enerjisini hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesinden elde eder ve hidrostatik denge içindedir, yani zaman içinde ne genişler ne de küçülür.
Uzayda en fazla miktarda bulunan elementler; hidrojen, helyum ve oksijen olarak bilinir.
İlgili 17 soru bulundu
Oksijen yetersizliğiyle beraber ebolizm meydana geliyor. Oksijen olmadığında basınç düzeyinin çok düşük olduğu alanlarda uzaydaki vakum, oksijenin büyümesine ve akciğer dokusunun parçalanmasına, ölümcül hava kabarcıklarını kan damarlarına ve nihayetinde kalbin beynine zorlamasına neden oluyor.
Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir. Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma.
Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar. Kütlenin enerjiye dönüştüğü bir işlem süresince, hidrojen helyuma dönüşür. Yakıtı (hidrojen) bittiği zaman, Güneş büyük ölçüde büyüyecek. Dış katmanı, Güneş Sistemi'nin büyük bir kısmını yutana dek genişleyecek ve kırmızı bir deve dönüşmüş olacak.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek. Oysa galaksideki bütün beyaz cüceler sönen güneşlerden oluşmuyor.
Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri sırasında hidrojen helyuma dönüşür ve bu sırada bir miktar enerji üretilir.
Aydınlanma olayının gerçekleşebilmesi için iki kriter gerek: ışık kaynağı ve o kaynaktan çıkacak ışığın çarpıp yansıyacağı materyal. Uzay boşluğu ise bir madde değildir. Dolayısıyla aydınlanamaz. Çünkü ışığın çarpıp yansıyabileceği bir şey değildir.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Ama uzayda astronotlar bir şekilde havada asılı şekilde duran bir kova suyun içinde kalırlarsa boğulurlar. Çünkü su uzayda akmaz. Su yüzey gerilimi yüzünden küremsi bir şekle bürünmeye çalışır. Nerdeyse boğulabilecek bir astrontun hikayesi eklediğim linklerden birinde bulunmaktadır.
Roketlerde yakıt olarak kullanılan maddeler katı ya da sıvı olabilir. Sıvı yakıtların kullanıldığı roketlerde yakıt ve sıvı oksijen yanmanın gerçekleşeceği hazneye gönderilir. Yanma sonucunda oluşan gazın roketten çıkarken sebep olduğu itme ise roketi ivmelendirir.
Vakum Ortamı ve Namlu Gazı Uzay, bir vakum ortamıdır ve namludan çıkan gazlar dağılamazlar, çünkü atmosfer yoktur. Bu durum, silahın ateşlendiğinde ortaya çıkan gazların geri tepme gücünü nötralize edebilir. Bu nedenle, ateşlendikten sonra silahın geri tepmesi normal atmosferdeki kadar etkili olmaz.
Bu durum merminin hareket hızına göre değişim gösterir. Ancak kabaca bir tahminle; saniyede birkaç santimetre kadar bir hızla geriye gitmeye başlayacağınız söylenebilir. Bir kez ateş edildiğinde, mermi sonsuza dek yoluna devam edecektir. Asla durmaz çünkü evren mermiden çok daha büyük bir hızla genişliyor.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Güneş aniden patlasaydı, tüm güneş sistemi yok olurdu. Yine de endişelenmenize gerek yok. Çünkü sadece güneşimizin on katı büyüklüğünde veya daha büyük yıldızlar bu şekilde patlar. Bizim güneşimiz ömrünü farklı bir şekilde sonlandıracak.
Böylece yeşil bitkiler yok olurmuş. Soğuk ve susuzluk zamanla Dünya'yı sarar ve insanlar ölmeye başlarmış. Düşen sıcaklıklar nedeniyle okyanus ve denizler buz tutmaya başlarmış ve orada yaşayan canlılar da yok olurmuş. Atmosfer zamanla yok olurmuş.
Ancak Güneş Sistemi'nin geri kalanı o zamana kadar çoktan dağılmış olacak. Yeni simülasyonlara göre, sadece 100 milyar yıl sonra sistemdeki gezegenler galakside süzülmeye başlayacak ve ölmekte olan Güneş'i geride bırakacak.
Güneş Enerjisi
Güneş asla tükenmeyecek temiz bir enerji kaynağıdır.
Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur. UVB dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
İnsan derisi, vücudumuzu sıkı bir şekilde saran bir “basınç kıyafeti” gibidir. Sadece uzay boşluğundaki sıfır basıncı değil, deniz altındaki 3-4 kat fazla basınçtan da bizi korur. Yani, basınç sıfıra düşünce kanınız kaynamaz, gaz haline geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri