Cehennemdeki azap ateş, duman, susuzluk ve karanlık şeklinde olacaktır. Bazı yahudi bilginleri âhirette kefâret ödeyerek günahtan arınmanın ve âhirette azaptan kurtulmanın mümkün olmadığını savunurlar. Ancak bazı metinlere göre yaşayanların dua ve sadakaları ölüyü cehennemden kurtarabilir.
Her bir vâdide ateşten yetmişbin kale vardır. Her kalede ateşten yetmişbin ev vardır. Her ev içinde ipler, sandıklar, tokmaklar, topuzlar, zincirler, bukağılar, köpekler, yılanlar, zehirli akrepler, kaynar ve irinli sular, zehir ve zakkum emsali bin türlü azap vardır.
"kıyamet günü ateşe girenlerin en hafif azap göreni şu kimsedir: ayak oyuklarına iki kor konmuş ve (onun tesiriyle) beyni kaynamaktadır. hiç kimsenin kendisi kadar çetin bir azab çekmediğini düşünür; oysa o, azabı en hafif olandır."
1. Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar.
Sünnî âlimler, azabı en hafif olan birinci tabakada günahkâr müminlerin bir süre kaldıktan sonra buradan çıkarılacağını, yedinci tabakada ise münafıkların azap göreceğini kabul ederler. İkinci tabakadan itibaren de yahudiler, hıristiyanlar, Sâbiîler, ateşe tapanlar ve müşrikler cezalandırılacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Buhârî, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak Cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da Zemherir Cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor. Reşahat kitabında da, (Zemherir denilen soğuk Cehennemin azabı çok şiddetlidir) deniyor.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
8. Cehennemin kapısı
Dante'nin Cehennem'inin kapısında "Ey buraya giren, bütün umutlarını ardında bırak!" sözleri yazılıdır. Milton'un Kayıp Cennet'inde ise dokuz kapı vardır: Üçü pirinçten, üçü demirden, üçü de delinmez taştan yapılmış kapılardır bunlar.
Evet Gayya çukuruna talip olan; inkârcı, ibadetsiz, çilesiz, saygısız, vefasız, ecdadının imanına hakaret eden, nefislerinin kibir şehvetine kapılmış bir nesil geldi. Onlar Kur'an'ın her ayetini kendilerine göre oluşturdukları bir anlayışla tefsir ettiler. Hz. Muhammed'den (s.a.v.) hiç haz almadılar.
Cehennem ebedîdir. Müminler oradan çıkar, kâfirler ise orada sonsuza kadar kalırlar ve azapları da sonsuza kadar sürer.
Yine yanıldılar. Sonuç olarak, 400 santigrat dereceye yakın sıcaklıklarda bugün de yanmaya devam eden devasa bir ateş olan “Cehennem kapısını” açtılar.
Ayetlerin beyanına göre kâfirlerin cehennemde mazeretleri kabul edilmez, azapları hafifletilmez, oradan çıkamaz, kaçamaz, ölmek ve yok olmak isterler, ancak bu da mümkün olmaz, Allah onları af- fetmez ve cehennemde sürekli kalırlar.
Allah insanlara, kendi katındaki gün kadar bir günlük süre verir ama bu, insanlara bin yıl gelir. Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
İslam inancına göre, kâfirler (inanç esaslarından bir veya daha fazlasına inkâr eden), müşrikler (İslam inancına göre Allah'ın birliğine karşı çıkanlar) ve münafıklar (İman ediyor gibi görünüp İslam inancına inanmayanlar) ölümden sonra, "derece derece olan cehennemde" sonsuza dek kalacak ve azap göreceklerdir.
- En büyük azap da, Allahü teâlânın kahır sıfatıyla görülmesidir.
“Cehennemin ortasında cehennem olmayan kim ve ne varsa onu aramak, yaşatmak, fırsat vermek... Onların ringine çıkmaktansa yapmamız gereken bu. Birbirimize sahip çıkmak, yaşatmak, güçlü alanlarımızı yaratmak. Bu hakaret müptelalarını kendi berbat dilleriyle başbaşa bırakmak..."
Çok uzak olan yerleri tarif etmek amacı ile cehennemin dibi deyimi kullanılır. Cehennem kötü ve istenilmeyen bir yer olduğu için kızıldığı zaman kızılan kişiye tepki göstermek için cehennemin dibine deyimi kullanılır. Çok uzak yer anlamına gelen bir deyimdir.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Kıyametin kopmasına kadarki geçen süre kabir hayatıdır. Ebedî saâdet yurdu Cennet ve Cenâb-ı Hakk'a isyan etmelerinden ötürü ilâhî azâba müstahak olanların gireceği Cehennem yaratılmış vaziyettedir ve şu anda mevcuttur. Kıyâmet koptuktan sonra Cehennem, bulunduğu yerden Mahşer yerine getirilecektir.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Cehennemliklerin bir kısmının yiyeceği, zakkum; bir kısmınınki darî', bir kısmınınki de ğıslin'dir. Aynen bunun gibi bir kısmının içeceği, kaynar su, bir kısmınınki ise, irin'dir. Çünkü, "O (cehennemin) yedi kapısı, her kapının birer payı var." (Hicr, 15/44) ayetinde buna işaret edilmiştir.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri