Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Oğuz Atay'ın “Tutunamayanlar” adlı eseri, gerek postmodernist çizgisi gerek biçimi ve muhtevasıyla kurmaca ve gerçeklik ilişkisinin çok farklı boyutlarda ele alındığı bir eserdir.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Tutunamayanlar, Berna Moran'ın tespit ettiği gibi, önsözlerle ve Turgut Özben'in mektubuyla çerçevelenmiş; modernist roman kurgusu ile okuru okuduğu metin- le aynılaşmaktan uzaklaştıran, okurun donanımlı olmasını talep eden, bir romandır.
Çoğu yazar ve okuyucuya göre modern Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Hatta dil ve üslup itibarıyla, Türk edebiyatında bir devrim olarak kabul edenler de vardır. Kitap belirli bir olayı sergilemekten çok; izlenimler, çağrışımlar, taşlamalar, ayrıntılar ve ruhsal çözümlemelerden oluşur.
İlgili 27 soru bulundu
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır. Yazar, postmodernist yapının kendisine verdiği özgürlükle roman anlayışında sıkça kullanılan metafiction ve metinlerarasılık gibi teknikleri farklı şekillerde ve roman estetiğini bozmadan kullanır.
Bilinç akımı roman kişisinin kafasının içini okura doğrudanseyrettiren bir tekniktir. Bu tekniği Türk edebiyatına Oğuz Atay, 1970 yılında yayımlanan “Tutunamayanlar”romanı ile kazandırmıştır.
Oğuz Atay'ın başyapıtı diyebileceğimiz bu roman eklektik yapısı ve metinler arası özellikleri nedeniyle kimilerince postmodern olarak değerlendirilirken bazen de deneyselciliği ön planda tuttuğu için modernist olarak sınıflandırılır. Türk edebiyatında yazılmış en ilginç ve etkili romanlardan birinden bu alıntı.
Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayımlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Roman, Oğuz Atay'ın 20. ölüm yıldönümü olan 1997 yılında UNESCO tarafından 20. yüzyıl Türk edebiyatının en seçkin eseri olarak seçilmiştir.
Olric, Oğuz Atay'ın çok ünlü olan Tutunamayanlar eserinin hayali kahramanı olarak bilinmektedir. Büyük beğeni ile okunan Tutunamayanlar eserinde Olric, romanın kahramanı olan Turgut Özben adlı karaktere efendimiz diyerek hitap etmektedir.
Oğuz Atay, Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatında postmodernizmin ilk örneğini “Tutunamayanlar” romanı ile vermiştir. Bu çalışmada, Türk Edebiyatının postmodern akım temsilcilerinden Oğuz Atay'ın “Korkuyu Beklerken” adlı kitabından “Unutulan” öyküsündeki postmodernist izlere ışık tutmak amaçlanmıştır.
Postmodern edebiyat İkinci Dünya Savaşı sonrasında Modernizm düşüncesinin çökmesiyle birlikte edebiyatta özellikle 1950'li yıllarla başlayan bir akımdır. Klasik edebiyatla bağlarını koparan modern edebiyatın tersine bugüne kadar yazılmış tüm metinleri açık metin olarak görüp bu şekilde bir bağ kurmuştur.
- Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan, herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar. - Postmodernizmde gerçeklik unsurundan çok kurmaca ön plandadır. - Yazar, bir topluluk üyesi olmaya karşıdır; kendi bireyselliğini egemen kılmaya yönelir.
Ağır bir kitaptır ve kitabın tamamını takip edebilmeniz için iyi bir kültür düzeyiniz olması gerekir. Ama normal bir okuyucunun da rahatlıkla anlayabileceği yerleri vardır.Ben herkesin okumasını tavsiye ederim.
Postmodern romanlarda izlenimlerin ön plana çıkar ve net bir başlangıç olmadığı gibi çok net bir sonuç da bulunmaz. Konuda geçen olaylar ise, anlıktır ve genellikle de hiçbir sonuca bağlanmaz. Konular iç içe geçmiş bir biçimde oldukça karmaşık bir kurgu ile aktarılır.
Olric, Oğuz Atay'ın çokça ünlü olan "Tutunamayanlar" adlı eserinde Turgut Özben'in aklında yaşayan, gerektiğinde her yardımı yapan ve Turgut'a 'Efendimiz!' diye seslenen hayali varlıktır. Turgut Özben, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ın ana karakterlerinden biridir.
Tutunamama temasının en yoğun olduğu eser Oğuz Atay tarafından yazılan Tutunamayanlar romanıdır. Bu temanın en önemli temsilcisi olan roman, Türk edebiyatında çok önemli bir yeniliğe imza atarak dikkat çekmiştir. Roman tamamen bir tutunamama hikâyesidir.
Oğuz Atay'in ilk romanı olan Tutunamayanlar ilk kez 1972 yılında yayınlanmıştır. Tutunmayanlar, TRT Roman Ödülü'nü kazanmış, ancak bir süre sonra unutulmaya yüz tutmuştur. 2022 yılında ise UNESCO tarafından 'İngilizce'ye tercüme edilmesi gereken seçkin edebiyat eserleri' listesine seçilmiştir.
Bir adres vereyim: Beyoğlu'nda, bir kez daha 'Fransızlaştırılmış' Cezayir Sokağı'nın üst başında, kıvrılsanız sizi Tophane'ye bırakacak Hayriye Caddesi. Numara 9, kat 2. Burası Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar'ı yazdığı yer. 1968'de büyük aşkı Sevin Seydi'yle paylaştığı daire.
Türk klasikleri arasında yerini alan Tutunamayanlar'da, modern insanın açmazlarının en etkili şekilde ifade edilmesinin arkasında Oğuz Atay'ın duyarlılığının yanı sıra eserin biçim ve biçem bakımından kendine has uyumu olduğu inkar edilemez.
Yazarın ikinci romanı olan Tehlikeli Oyunlar, ilk romanı olan Tutunamayanlar'dan sonra yazılmıştır.
*Modernizm, geçmişe karşı şimdiki zamanın yüceltilmesini ifade eder. *Modernizminin temel dayanakları; kapitalizm, endüstriyalizm, şehirleşme, demokrasi, akılcılık, lâiklik, bürokrasi, ihtisaslaşma, farklılaşma, bilimsel bilgi ve millî devlet şeklinde sıralanabilir.
Postmodern roman üstkurmaca ve metinlerarasılık düzleminde referans, pastiş, parodi, ironi, kolaj teknikleriyle bu söz konusu olguları ele alır.
Eser, bilinç-akışı tekniğiyle döneme damgasını vurarak Türk Edebiyatı'nda yeni bir çağı başlatmıştır. Pek çok eleştirmen, Tutunamayanlar'ı Türk Dili'nde yazılmış en iyi eser olarak değerlendirmektedir.
Modernist anlayışın/bakış açısının hâkim olduğu hikâyelerinde bilinç akışı, iç monolog, iç diyalog, montaj, geriye dönüş yazarın en çok tercih ettiği anlatım teknikleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri