Atasözü [1] Ev sahibi konuğu yük saymaz. Konuğun geldiği o evde yiyecek bulunur; ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
Misafir kısmeti ile gelir Atasözünün Anlamı: Bir misafirin ziyareti sırasında evde olan bolluk ya da kıtlık, misafirin kendi kısmetiyle geldiği düşünülür. Bu, misafirin getirdiği bereket ya da evdeki durumu değiştirmesi anlamına gelir.
Misafir Kısmeti İle Gelir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: misafirin geldiği evde ya yiyecek bulunur veya beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
Allah, konuğun yediğinden kat ve kat daha fazlasını, konuk ağırlıyor diye,ev sahibine verir.
Can boğazdan gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta kalmak ve sağlığı korumak için beslenmenin önemine vurgu yapar. İnsanın yaşaması için yemesi, içmesi gerektiğini belirtir.
İlgili 27 soru bulundu
Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözü, zor bir durumun uzaktan kolay görünmesini anlatır. Yani yakınında olan kişiler zorluğunu çekerken uzakta olan kişiler için kolay, basit ve hızlı ilerliyor olarak görünebilir.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Misafir On Kısmetle Gelir, Birini Yer Dokuzunu Bırakır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: Tanrı, misafirin yediğinden kat kat fazlasını, misafir ağırlıyor diye ev sahibine verir.
[1] Ev sahibi konuğu yük saymaz. Konuğun geldiği o evde yiyecek bulunur; ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
Aksine misafire ikram edilenden daha fazlasını Allah o haneye verir. Onun için bir atasözümüzde: 'Misafir on kısmetle gelir.birini yer dokuzunu bırakır. ' denilmiştir. Aslında bu atasözleri hadis-i şeriflerden alınmıştır.
MİSAFİR KISMETİ İLE GELİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Konuğun geldiği evde ya yiyecek bulunur ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir. Misafirin kısmetini Tanrı'nın göndermiş olduğuna inanılır.
"Baykuşun kısmeti ayağına gelir" Atasözünün Anlamı: İnsanın kısmeti nerede ise oraya gider ve onu bulur.
"Kısmeti ayağına gelmek", Türkçe'de genellikle kişinin herhangi bir çaba göstermeden, kendi kendine, bazen beklenmedik bir şekilde bir şansın veya iyi bir fırsatın karşısına çıkması anlamında kullanılır.
Kısmetinde ne varsa kaşığında o çıkar.
[1] Herkesin talihi, kazancı bir değildir. Aynı çabayı göstermelerine karşın kimisi daha çok, kimisi daha az kazanır.
El ile gelen düğün bayram atasözü, bir insanın başına gelen bir sıkıntıya tek başına maruz kalmasındansa, bir topluluğun hep birlikte aynı sorunla mücadele etmesinin daha kolay olduğunu anlatmak için kullanılan bir atasözüdür.
Kalem kılıçtan keskindir atasözü, kaba kuvvetin, şiddetin hiçbir zaman etkili bir çözüm olmayacağını, bunun yerine fikirlerimizi yazıya dökerek edebiyat ile aktarmanın daha etkili bir yol olduğunu anlatmaktadır.
Armut dalının dibine düşer - Vikisözlük.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
[1] Geleneğe göre konukluk hakkı üç gündür. Konuk bir yerde üç gün kalırsa ne ev sahibi bunu fazla bulur, ne de konuk uzun kaldım diye üzülür. Ama üç günden sonrası, her ikisi için de sıkıcı olur. Konuk, senli benli bir arkadaş ise, üç günden sonra konukluğu bırakıp ev sahibine yardımcı olmalıdır.
[1] Konuk, ne denli gerçekleşebileceğini düşünmeden ev sahibinin kendisine çok şeyler ikram edeceğini umar.
[1] Konuk; yemek, gezmek, eğlenmek, yatmak vb. konularda ev sahibinin çizdiği programa uymak zorundadır.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri