Çekme Karavan İçin Ehliyet Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır. Ancak 750 kilogram üzerinde ağırlığa sahip bir çekme karavan alacaksanız, BE sınıfı sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor.
Römork taşımak veya çekmek için BE sınıfı ehliyeti almanız gerekmez fakat bunun tek istisnası vardır. Eğer yüklü römork ağırlığı 750 kg ve üzerini buluyorsa bu sefer B, C, D ehliyetlerinin 'E' eki almış olanını edinmek zorundasınız.
Eğer aracınız yükleriniz ve sizin ekledikleriniz ile birlikte 3500 kg'yi aşmıyorsa B sınıfı ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3500 kg'nin üzerinde bir araç kullanıyorsanız da bu araç kamyon sınıfına girer ve C sınıfı ehliyet edinmeniz gerekir.
Otomobiliniz ile Karavan ya da römork çekebilmeniz için aracınızda bir çeki demiri bulunmalı ve bu çeki demirinin araç tescil belgenize (ruhsat) işlenmiş olması gerekir. Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
İlgili 17 soru bulundu
Çekme karavanların bazıları için ruhsat gerekirken bazıları için ruhsat gerekmez. 750 kg. altı çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç duyulmaz. 750 kilogramın altında çekme karavanı olan kişilerin yalnızca karavanlar için özel olan ehliyeti alması gerekir.
Plakaya gerek yok. 750 kg üstü olanların O2 belgesi ve ruhsatının olması lazım tabi ayrı bir plakası olacak ve her yıl muayene olması lazım vergisi yok. 750 kg altı çekme karavanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz, 750 kg üstü çekme karavan için BE - CE veya DE Sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
Çekme Karavan İçin Ehliyet
Eğer 750 kilogram altında ağırlığa sahip bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız B sınıfı sürücü belgesi yeterli oluyor. Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır.
Dolu ağırlığı 750 kg'dan az olan çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç yoktur. Ağırlığı fark etmeksizin motor karavanlar için ruhsat zorunludur. Çekme karavanların yıllık vergi masrafı yoktur.
Çekme karavanlar için karavan vergisi 2022 yılında da sıfır olarak belirlendi. Yani, çekme karavanın ağırlığı her ne olursa olsun vergiden muaf. Trafikte seyretmesine rağmen motorsuz olması edeni ile ek vergi yüküne sahip olmayan çekme karavan, bu anlamda kullanıcılarının yüzünü güldürüyor.
Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin ithal/yerli demir olması durumuna göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 3000₺ ile 7500₺ arasında değişebilir.
Karavan ve Römork Ehliyeti Nasıl Alınır? Karavan ve römork ehliyeti alabilmek için öncelikle B sınıfı bir ehliyete sahip olmak gerekir. B sınıfı ehliyete halihazırda sahip olmayan birinin direkt olarak karavan ehliyeti alması mümkün değildir. B sınıfı ehliyet için gerekli olan teorik ve pratik eğitim tamamlanmalıdır.
Kanunen belge almasında herhangi bir sakınca bulunmamalıdır; mahkûmiyet halinde olmamalıdır. Sağlık kontrollerinden geçmiş olmalıdır; forklift kullanmaya herhangi bir engeli olmamalıdır. Forklift belgesine sahip olmak için herhangi bir ehliyet sahibi olmasına gerek yoktur.
Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Artık yalnızca otomatik araç kullanmayı planlayan kişiler bu araçlara yönelik bir eğitim alarak ehliyet sınavına tabii tutuluyor. Sistemden başarılı ile geçen kişiler yalnızca otomatik araçları kullanmalarına izin veren bir ehliyet almış oluyor. Tabii otomatik araç ehliyeti olanlar manuel araç kullanamıyor.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
B sınıfı ehliyetin tekerlek sınırı bulunmamaktadır. Yani B sınıfı ehliyete sahip olanların araçlarının teker sayısı önemsizdir. B sınıfı ehliyete sahip kimseler 6 teker de kullanabilir, 10 tekerde. Tekerlek sayısı kısıtlaması yoktur.
Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.
ÇEKİ DEMİRİ PROJESİ FİYATLARI 2023
Çeki demiri projesi fiyatları 2023 yılı itibari ile TSE ücreti 1535 TL'dir. Noter'de çeki demirini ruhsata işletmek için ise 715 TL ücret alınmaktadır.
En güvenli hız sınırı Çekme karavan için 80 km dir.
römork olarak sınıflandırılan ve ruhsata bu şekilde işlenen 750 kg üzeri çekme karavanlarımız imalattan sonraki üç yılın sonunda ilk muayenesine girer. Sonraki her iki yılda bir de rutin muayenesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri