Aracınıza özel olarak üretilen çeki demiri aracın arka şase bölümüne bağlanır. Araca sonradan bir parça takıldığı için bu işin projelendirilmesi gerekir. Çizilen proje size teslim edilir. Aracınızı o proje ile birlikte tüvtürk muayene istasyonuna götürmeniz gerekmektedir.
Çeki Demiri; araç şasesi üzerinde bulunan montaj yerlerine civataları yardımı ile monte edilir, montaj esnasında aracın ana şasesini yada “E Belgeli” olarak üretilmiş olan çeki demirini kesmek, kaynak yapmak vb gibi yöntemler uygulanmaz.
Aracımın römork takma kapasitesini nasıl öğrenebilirim? Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.
2) En geç 30 gün içerisinde projenizle Türk Standartları Enstitüsü Araç Kontrol Merkezine giderek (2021 YILI İÇİN) 460 TL harç karşılığı dosyanızı onaylatıyorsunuz. Harcınızı nakit veya kredi kartı ile gideceğiniz yerdeki bankolardan yatırabilirsiniz. Araç sahibinin gitmesi şart değildir.
Çekme halatı takoz ile araçların güvenli bir şekilde çekilmesine yardımcı olur. Çekme halatları araca kanca yardımıyla bağlanır. Römork kancası, montaj noktası bulunarak çekme halatı araca takılır. Kancalı halat kullanıyorsanız; kancanın araca sağlam bağlandığına emin olmanız gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Çeken ve Çekilen Araçlarla İlgili Şartlar:
2- İki aracın bağlantısı çelik çubuk, çelik halat veya zincirlerle yapılacak, 3- İki araç arasındaki mesafe 5 m. yi geçmeyecek. Bu açıklık 2,5 m. yi geçtiği takdirde, bağlantının orta kısmına gündüz kırmızı yansıtıcı veya bez, gece kırmızı ışık veya yansıtıcı konacaktır.
İki araç arasında belirli bir mesafenin olması gerekmektedir. Fakat bu mesafe beş metreyi aşmamalıdır. Eğer çekilen araç bir fren arızası ile yolda kalmış ise çekilirken hızı minimum tutulmalıdır. Yani en fazla 20 km hız ile çekilmelidir.
Çeki demirinin montajı kadar tescillenmesi ve ruhsata işlenmesi de önemlidir. Çeki demirininuygunluk belgesi ve uygun bir biçimde montaj ettirmeniz tescil ettirmenize engel, tescilsiz olan çeki demiri ise muayeneden geçmenize engel olmaktadır.
Çeki demiri 'nin aracınıza takılmasının ardından araç muayene götürülmelidir. Bu muayene TSE muayenesidir. Yani aracınızla başka bir aracı taşıyabileceğinizi tescil ettirmeniz gerekmektedir. Muayene ücreti 340tl'dir.
Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin ithal/yerli demir olması durumuna göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 3000₺ ile 7500₺ arasında değişebilir. Çeki Demiri TSE İşlemi ve Noter İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?
Araç çeki demiri, proje onayı için randevu alınan TSE Araç Kontrol Merkezi'nde yetkili mühendis tarafından kontrol ve proje onayı yapılır. TSE Araç Kontrol Merkezi'nde onaylanan belgelerle, bulunduğunuz il / ilçe'de herhangi bir noterde, çeki demiri / kancası ruhsat onay işlemi yaptırılır.
Çeki demiri taktırma şartlarını taşıyan her araca takılabilir.
Sökülebilir bir çeki demiri, ihtiyacınız olmadığında çıkarılabilir ve arabanızın bagajındaki bir saklama çantasına yerleştirilebilir. Tecih öncesinde aracınızı ne sıklıkta kullanmak istediğinize karar vermelisiniz.
Ruhsata İşleme Süreçleri
Ayrıca uygun güvenlik standartlarına sahip çeki demirinin yetki belgesine sahip bir servis tarafından montajı yapılmalıdır.
TSE araç kontrol merkezinden randevu alınarak araca montajı yapılan çeki demirinin projesi onaylatılır ve en yakın noterden çeki demirinin ruhsata (tescil belgesine) işletme işlemleri yapılır. Araca takılan çeki demirinin 30 gün içinde tescilinin yapılması gerekmektedir.
Römork takarak araç kullanma kuralları vardır. B, C ve E sınıfı ehliyete sahip araç sahipleri araçlarına en fazla 750 kiloya kadar hafif römork takabilir. 750 kiloyu geçen ağırlıktaki römorklar için bir sınav yapılır ve geçerlerse belgelerine römorklu araç kullanma bilgisi işlenir.
Çeki Demiri Montajı Sonrasında Ruhsat İşlemleri
Çeki Demiri Montajı sonrasında TUVTURK Muayenesine ihtiyaç yoktur.
Çeki demiri seçiminde en önemli husus aracınıza uygun tasarlanmış olmasıdır. Öncelikle projelendirilerek aracınızın aksamlarına uygun bir çeki demiri tasarlanmalıdır. Ayrıca seçeceğiniz çeki demirinin EC94/20 yani Avrupa Topluluğu belgesine sahip olması bir diğer önemli husustur.
Metal kanca şeklindedir ve aracın arkasına takılır. Bazı araçlara imalat aşamasında bu ekipman eklenir, bazı araçlara ise sonradan eklenebilir. Çeki demiri tipi, araç marka ve modeline göre değişir.
Çeki Demiri Montajı Araca Zarar Verir Mi? Hayır, aracınıza çeki demiri monte edilirken herhangi bir delici, kesici işlem veya kaynak işlemi uygulanmaz. Çeki demiri, aracınızda mevcut olan bağlantı noktalarına vidalanarak monte edilir. Aracınız zarar görmez.
Römork bağlantısı bazı araçlarda fabrika çıkışı olabileceği gibi otomobillerin büyük çoğunluğuna sonradan da bağlanabilir. Bu işi yapan büyük firmalar mevcuttur. Römork bağlantısı yaptıktan sonra çizilen proje ile birlikte araç, tespit muayenesine sokulur. Bu sayede çeki demiri ruhsata işlenmiş olur.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.
"HER ARACI KALDIRIP GÖTÜREMEZSİN"
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Madde açık; başka araçların giriş çıkışını engellemiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışını engellemiyorsa o araç çekilmez.
Aracınız çekildiğinde çoğu zaman çekilen bölgenin yakınındaki boş olan otoparklara gönderilir ve orada muhafaza edilir. Eğer 6 içinde aracınızı otoparktan almazsanız farklı prosedürler uygulanır ve araç devlet hazinesine aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri