Esas olarak bu kavram ile çeki düzenleyen kişi ifade edilmektedir. Yani bir ürün ya da hizmet satın alan ve bunun karşılığında ödeme yapması gereken, ancak ödemesini çek ile yapmak isteyen ve bunun için de çek düzenleyen kişiler keşideci olarak adlandırılmaktadır.
Çek düzenleyen sahibine "keşideci", çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye "lehdar", ödeme yapacak olan tarafa da "muhatap" denir. Bankada bir karşılığı olmadan düzenlenen çeklere "karşılıksız çek" denir.
Keşideci: Kelime anlamı olarak çek düzenleyen kişi olan keşideci, bankalara çek defteri başvurusunda bulunan ve gerekli şartları sağladıktan sonra çek defteri elde eden bireyler veya tüzel kişidir.
Keşideci, çek veya poliçeyi, düzenleyerek ve imza ederek, muhataba ya da lehdara yapılacak ödeme için, ödeme emri veren gerçek ya da tüzel kişidir.
Ancak keşide yeri gösterilmemişse, keşidecinin adının yanında yazılı olan yer, keşide yeri sayılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
c) Çek hesabı sahibi gerçek kişinin adı ve soyadı, tüzel kişinin adı, ç) Çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin vergi kimlik numarası, yazılır. (8) Tüzel kişi adına çek düzenleyen kişinin adı ve soyadı, düzenlenen çek üzerine açıkça yazılır.
Karşılıksız çek düzenleme suçu; çekin karşılıksız kalması durumunda, alacaklının şikayetçi üzerine, borçlu karşılıksız kalan çek bedelinin yanı sıra bir de adli para cezası ödemek zorunda olduğu, bu para cezasını süresinde ödeyememesi durumunda hapis cezası ile karşı karşıya kaldığı suç tipidir.
Keşide nedir? Keşide, bir çek veya bir poliçenin düzenlenerek imza edilmesi ve ödeme emri niteliğindeki bu çek ya da poliçenin muhataba ibraz edilmek üzere lehdara veya hamile verilmesi anlamına gelir.
Hamiline çek en temel anlatımı ile ödemenin yapılacağı kişinin çek üzerinde belirtilmediği bir ödeme aracıdır. Normal çeklerde lehtar kısmında yer alan taraf vade tarihi geldiğinde çek ile beraber bankaya müracaat eder ve böylece ödemeyi alabilir. Fakat hamiline çeklerde ödemenin kime yapılacağı bilgisi bulunmaz.
Ancak uygulamada çoğunlukla tüzel kişilerin mali işlerini yürütmekle görevli olan yönetim organının üyesini belirlemedikleri görülmektedir. Bundan dolayı da Çek Kanunu'nun 5/1. maddesi kapsamında yapılan yargılamalarda daha çok yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler sanık olmaktadırlar.
Çek, Düzenleyenin İmzası, İmzanın Yeri, Temsilcinin İmzası.
Çek kullanan kişiler, ilgili bankada bulunan hesaplarından çekte belirtilen tutar kadar para çekilebileceğini bildirmiş olur. Basit anlamıyla banka çekleri, kurumların ya da şahısların bankalara yaptığı ödeme emirleridir. Çek alan kişi ise bankadan çek bedelini tahsil etme işlemini yapabilir.
Muhatap nezdinde karşılığı kısmen veya tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin yüzde onunu ödemekle yükümlüdür. Buna, çek tazminatı denir. Muhatap nezdinde karşılığı kısmen veya tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişi, ayrıca hamilin bu yüzden uğradığı zararı da tazmin eder.
Her çek yaprağının üzerinde, hesabın bulunduğu şubenin adı, kişinin vergi kimlik numarası ve hesap numarası gibi zorunlu bilgilerin yer alması gerekir. Kişiler ya da tüzel kişilerin kullandığı çek defterleri, bankalar tarafından verilir.
Teyitli Çek Nedir? Teyitli çeklerde, düzenleyen çeki lehtara vermeden önce veya tedavüle çıkarıldıktan sonra hamil, muhatap bankaya ibraz eder ve banka düzenleyenin hesabını kontrol edip, çek hesabında, çekte yazılı miktar kadar karşılık olup olmadığını tespit eder.
Ciro işlemiyle birlikte çeki ilk düzenleyen taraf borçlu konumunu devam ettirerek çek bedelini öder ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil eder.
Emre yazılı kıymetli evrak, lehtarın adının belirtildiği, bunun yanı sıra açıkça emrine kaydını içeren veya açıkça böyle bir kayıt içermese dahi kanunen emre yazılı sayılan kıymetli evraktır. Emre yazılı kıymetli evrakın devri için: Ciro ve senedin zilyetliğinin devri gereklidir.
Söz konusu pay sahibi ve pay bilgileri, hamiline pay bastırmış olan şirketlerin Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde (MERSİS) tanımlanmış olan şirket temsilcileri tarafından Kuruluşumuzca oluşturulan Hamiline Pay Kayıt Sistemi'ne (HPKS) elektronik yöntemle kaydedilmektedir.
Emanet bırakmak anlamına da gelen mudi, parasını bankaya yatıran kişiler için sıklıkla kullanılıyor. Bankaya para yatıran, başka bir ifadeyle bankada mevduat sahibi olan kişiye verilen isimdir.
Halk arasında çek kırdırma olarak da bilinen faktoring, vadesi gelmemiş çeklerin vade gününden önce bozdurma, yani nakde çevrilmesi işlemidir.
Keşide, bir çek ya da poliçe evrakının düzenlenmesini ve imza edilmesini ifade eder. Ödeme emri anlamına gelen bu evrakların, düzenlenen kişiye iletilmesi işlemine keşide adı verilir. Keşide işleminin yerine getirilebilmesi için “keşideci kimdir, lehtar veya hamil kimdir?” sorularının da cevaplanması gerekir.
Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor.
Çek Kanunu md.5/1 gereği, karşılıksız çek düzenleme suçunun faili hakkında, her bir çek için 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Kanun koyucu, her bir çek için 1500 gün olmak üzere, adli para cezasını gün birikimi bakımından sınırlandırmıştır.
Şikâyet neticesinde, karşılıksız çek ile ilgili uygulanacak ilk yaptırım adli para cezası verilmesidir. Bu kapsamda, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri