Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Utangaçlık, çekingenlik ve içe kapanıklığa ek olarak, çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle toplum içerisinde onaylanmama, reddedilme, yargılanma ve insanların kendisi hakkında olumsuz düşüncelere kapılacağı konusunda korku duymaktadır; onaylanma ihtiyacı sebebiyle genellikle çevresindekileri mutlu etme ...
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir? Çekingen Kişilik Bozukluğu; yetersiz hissetme, sosyal etkileşimden kaçınma, aşırı utangaçlık, eleştiriye karşı fazlasıyla hassas olma ve reddedilme korkusu ile karakterize bir kişilik bozukluğudur. DSM-5'e göre C kümesi yani endişeli kişilik bozuklukları içerisinde yer alır.
Bunun aksine Çekingen Kişilik Bozukluğu olan kişiler sosyal ilişki kurmanın daha önemli olduğu ergenlik ve genç erişkinlik döneminde giderek utangaç ve çekingen olabilirler. Ancak bu durum önlenebilir veya tedavi edilebilir bir durumdur. Bu sebeple panik olunmaması tedavi süreci için oldukça önemlidir.
Çekingenlik veya utangaçlık, bazı insanların diğerleriyle beraberken, konuşurken veya yardım isterken yaşadığı güven yetersizliğidir. Zoolojide ise çekingen, genel olarak insanlardan kaçınmaya eğilimli olmak anlamına gelir. Çekingenlik, alışılmadık durumlarda meydana gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Aşırı Çekingenlik Nedir? Aşırı çekingenlik çoğu çocukta ve bazı erişkinlerde rastlanılan bir durumdur. Bazı çocuklar doğdukları andan itibaren mizaçları gereği çekingen davranabilirken, bazı çocuklar yaşam ile yüzleştikçe çekingen ve utangaç davranabilmektedirler.
Önceden nereye gidileceğini ve orada kimler olacağını açıklayın. Çocuğunuzun çekingen kaldığında ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın ve çok fazla üstünde durmayın. Temkinli bir yapıda olduğunu kabullenin ve ortama alışması için zaman verin. Ebeveynin çekingen davranışları, çocuğun çekingenliğini arttıracaktır.
Utangaçlık ya da çekingenlik temel olarak kendini koruyamama ve güvende hissetmeme kaygısından kaynaklanır. Çocuklar yapısal olarak yeni şeylere karşı çekimser ve mesafelidirler. Çocuklar yeteri kadar sosyalleşmedikleri için henüz tek başına bir birey olma ve kişiliklerini oluşturma aşamasında olurlar.
Sosyal Fobi mi çekingenlik mi? Toplulukta konuşma, sosyal ortamlarda kendini ifade edebilme gibi konularda çekingenlik sık görülen bir durumdur. Bunların büyük bir kısmı hastalık kapsamında değildir.
Bazı insanların doğuştan gelen bir şekilde kişilik özellikleri daha çekingen veya endişeli olabileceği düşünülmektedir. Psikolojik faktörler: Utangaçlığı tetikleyen psikolojik faktörler arasında düşük öz güven, eleştiriye aşırı duyarlılık, reddedilme korkusu, sosyal fobi, sosyal kaygı ve utanma duygusu yer almaktadır.
2.Genetik Faktörler: Bazı araştırmalara göre utangaç bireylerin ailelerinde de utan- gaçlık görülmektedir. Kalıtım da utangaçlığın nedeni olabilir. Utangaçlık, bazı çocuklarda doğuştan gelmektedir.
Utangaçlığı tetikleyen bazı kişilik özellikleri var: Düşük öz bilinç, olumsuz öz meşguliyet, düşük benlik algısı, reddedilmekten ve yargılanmaktan korkma. Utangaç insanlar çoğu zaman kendilerini veya yaşadıklarını gerçekçi olmayan olaylarla karşılaştırır ve bunu yaşayacaklarından korkarlar.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Narsist kişilik bozukluğu, içinde birkaç farklı davranış şeklini de barındırır. Bunlardan obsesif narsist olanı, aşırı derecede kuralcı ve takıntılı olmayı ifade eder. Bu kişiler çok ufak ayrıntılarda boğularak esas olanı görmez. Düzen ve titizlik konusunda abartılı davranışlar sergilerler.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Çekingen bireylerin çok güçlü yetersizlik duyguları vardır ve kendileriyle ilgili değerlendirmeleri çevreden gelen geribildirimlerle belirlerler. Genellikle çevreleri tarafından içe kapanık, utangaç, korkak tanımlanırlar.
Aşırı utangaçlığın tedavisi:
Daha uzun süreli bir rahatlama içinse, beyindeki sinirsel iletimi sağlayan maddeler üzerinde etkili bazı ilaçlar kullanılıyor. Yapılan çalışmalar, söz konusu ilaçların, aşırı utangaçlık hastalığı olan kişilerin yüzde yetmişinde önemli bir düzelme sağlayabildiğini gösteriyor.
Bu konuda yapılan araştırmalara bakarak denilebilir ki aslında utangaçlık bir kişilik özelliği olarak görülmektedir ve doğuştan getirdiğimiz bazı eğilimlerle bazılarımız utangaçlığa yatkın olabilmekteyiz. Bu nedenle utangaçlığın bir pataloji olmadığını söyleyebiliriz.
Sosyal fobisi olan kişinin temelde başkalarının yanında küçük düşeceği, utanç duyacağı davranışlar ya da söylemlerde bulunmaya yönelik korkusu olur. Kişiler arası etkileşimden kaçınırlar. Başkalarının yanında yapmaları gereken eylemlere yönelik yoğun korku ve kaygı duyarlar.
çekingen,içine kapanık,sessiz.. içine kapanık, ürkek.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri