çıtır çıtır patates kızartması yapmak için çelik tava kullanmak gerekiyor. teflon tavada kızartılan patatesler daha yumuşak ve daha yağlı oluyorlar. patatesleri tavaya koyduktan sonra ilk karıştırma zamanı için acele etmemek lazım.
Çelik tencerede kızartma yapılır mi? Çelik Tavaları “Yapışmaz Tava” Yapabilirsiniz. Paslanmaz çelik tencere ve tavalar inanılmaz derecede dayanıklı ve çok yönlüdür. Isıyı iyi tutarlar ve daha düzgün pişirmek için ısıyı eşit olarak dağıtırlar.
Özellikle granit kızartma tenceresi sağlıklı kullanım konusunda, sıkça tercih edilen türler arasındadır. Emaye kızartma tenceresi de, içerisinde ısıyı eşit olarak dağıttığından lezzetli yemekler açığa çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.
Emaye kızartma tenceresi ise cam görünümlüdür ve farklı kimyasalların yüksek ısıda eritilmesiyle elde edilir, ısıya dayanıklı olduğu için tencerelerde kullanıldığında sağlıklı kızartma yapmaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple en çok tercih edilen emaye kızartma tenceresi olmuştur.
Patates küpler halinde doğranıp tencereye alınır. Havuçlar da halka şeklinde doğranıp eklenir ve harmanlanır. Bu şekilde arada bir karıştırarak iyice yumuşayıp kızarıp kavrulana kadar pişirilir. Sebzeler biraz yumuşayınca tuzu atılır ve iyice kavrulup tamamen kızarınca altı kapatılıp servis tabağına alınır.
İlgili 24 soru bulundu
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.
Çelik, granit ve döküm tencerelerin kullanım alanına göre sağlıklı olduğunu bilmenizde fayda var.
Peki, emaye tencerede ne yapılır diye soracak olursanız; emaye tencereler ve kaplar daha çok hazır yemekleri saklamak, sulu yemekleri tekrar ısıtmak gibi ihtiyaçlar için uygundur. Kızartma tenceresi olarak da emayeyi tercih edebilirsiniz.
Tencerenin kulpları yüksek kalitede paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilir. Tüm ocak tiplerinde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz tencere, emaye yüzeyi ile parlak bir görünüme sahip. Ürünün çelik tel süzgeci hariç kızartma tenceresini ve cam kapağını bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.
Patates kızartması hangi tavada yapılır? çıtır çıtır patates kızartması yapmak için çelik tava kullanmak gerekiyor. teflon tavada kızartılan patatesler daha yumuşak ve daha yağlı oluyorlar.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Patatesi kızartmak ise daha kısa süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun için öncelikle 170 derece gibi bir sıcaklıkta bir dakika kadar tutulmalıdır. Daha sonra patatesler atılmak suretiyle 4 ya da 5 dakika içerisinde kızartma işlemi tamamlanabilir.
Demir ve cam ürünlerin aksine çelik ısıyı yüzeyine eşit dağıtmaz. Bu nedenle çelik tencere tabanları bakır veya alüminyumdur. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak çelik tencereler için sebze yemeklerinden, tavuk ve balık yemeklerine kadar her tarif için tercih edilebilir.
Orta ateşte ısıttığınız çelik tavanın içerisine bir tutam tuz ile bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Tuz ve tereyağı ısınıp tüm yüzeye yayıldıktan sonra fazla yağı akıtıp tavanızı kullanabilirsiniz.
Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.
Emaye ürünler, çizilmediği sürece sağlık açısından zararlı değildir. Ancak fazla yıprandığında ve çizildiğinde içindeki bileşenler, besin ile temas eder. Bu da zararlı hale gelmelerine yol açabilir. Emaye ürünlerin zararlı bir hale gelmesini önlemek ve daha uzun süre kullanmak için, tahta kaşık kullanmanız önerilir.
Granit tavaya fırın kağıdı ortalayarak yerleştirilir. İstenilen formda doğranan patatesler tuzlanır. Yağla harmanlanır. Kağıdın üzerine yayılır.
Kızartma yaptığınız tavanın içini sirke ile doldurun ve ocağın üzerinde bir miktar ısıtın. Daha sonra tavayı soğumaya bırakın. Ardından ılınmaya başlayan sirkeyi bir kabın içine alın ve bulaşık süngerini batırdığınız bu sirke ile tavayı temizlemeye başlayın.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pişirirken cam, çelik veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Çelik Tencere Kaç Yıl Kullanılır? Dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile bilinen çelik tencerelerin ömrü en az 30 yıl olarak belirtilse de her üründe olduğu gibi bu süre kullanıcısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin. Patateslerimizi güzelce durulayıp süzdürmeliyiz. Kızartma işlemine başladıktan sonra 15 dakika patateslerimize dokunmamalıyız, tenceremizi arada sallamalıyız.
Kızgın ve bolca yağ şart
Kabuğun altındaki ısı derecesi hızlı bir şekilde yükselir. Yükselen ısıyla b irlikte kabuğun dışına çıkamayan su baharı patatesin iç kısmını yumuşacık yapar.
Kızartma için yeşillenmemiş taze patatesleri tercih etmelisiniz. Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri