Kahvaltıda içilen çay besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Çaya şeker atmanız, kan şekerinizin yükselmesine, uzun süreli kullanımında şeker hastalığına neden olabilir. Çayın sağlığımıza kötü yönde etki etmemesi için nasıl tüketmeliyiz? Çayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra içebilirsiniz. Bunu diğer öğünleriniz için de uygulayabilirsiniz.
Sabah uyandığınız zaman tıpkı yüzünüzü yıkamak gibi vücudunuzu da yıkamanız lazım. Bu yüzden uyanır uyanmaz bir bardak su veya bitki çayı içmek bu saatler için en uygunu. Ne içmelisiniz? Oda ısısında bekletilmiş 1 bardak su içmek böbrek ve bağırsakların işlevini artırarak vücudu toksin ve artıklardan temizliyor.
Yeşil çayın öğle yemeğinden 1-2 saat sonra tüketilmesi daha uygundur. Mesela nane-limon zencefil gibi bitki çayları da yemeklerden 15-20 dakika sonra tüketilebileceği gibi yemeklerle de tüketilebilir. Üstelik bu bitki çaylarının yemeklerle tüketimi sindirim sisteminizi faaliyete geçirir.
İlgili 16 soru bulundu
Bitki çaylarının günün her saatinde içilmeyeceğini de bilmeniz gerekir. Hazımsızlık sorununuz varsa sabahları aç karnına içmeniz çok daha önemli olacak ve işe yarayacaktır. Gece saatlerinde çay içmeyi seviyorsanız ve gece sıcak bir şeyler içmeye ihtiyaç duyuyorsanız seçeceğiniz bitkilere de dikkat etmelisiniz.
Yeşil çayı gün içinde kahvaltıda, çalışma aralarında ve çay molalarında keyifle içebilirsiniz. Ancak yeşil çayın detoks özelliklerini hissediyorsanız, bir diğer deyişle yeşil çay sizin vücudunuzda da ödem söktürücü bir etki gösteriyorsa günde 4 bardaktan fazla yeşil çay içmemeye özen göstermenizde fayda bulunuyor.
Canan Karatay altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Karatay, 'Yemekten sonra çay içmeyin' dedi.
Yeşilçay yüksek kafein içeren bir içecektir ve bu yüzden akşam yemekten hemen sonra içilmemelidir. Aynı zamanda yatmadan hemen önce içilmesi uyku kaçırdığı için tercih edilmez. Bunun yerine yatmadan 2 saat önce içmek yararlı gelir.
Aç Karnına Çay İçmek Mide Bulandırabilir
Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir. Bu yüzden bir öğünden hemen önce yada sabah kalktıktan hemen sonra hiçbir şey yemeden çay içmek mide bulantısı ile sonuçlanabilir ve pek önerilmez.
Tarçın çayı sabahları aç karnına 1 fincan şeklinde tüketildiğinde vücuttaki yağları cayır cayır yakıyor. Tarçın çayını zayıflamak için diyet listenize mutlaka eklemeniz öneriliyor.
Aç karnına tüketilen yeşil çayın zararı bulunmamaktadır. Özellikle aç karnına içildiği zaman iştahı azaltacağı ve gereksiz kalorinin vücuda alınmasını engelleyeceği bilinmektedir. Yeşil çay içerisinde bulunan kafeinden dolayı aç karnına tüketilmesi sebebiyle metabolizmanın uyanmasını da sağlamaktadır.
Akşam yemeğinden sonra bir şeyler yemek istediğinizde aklınıza ilk gelen şey bitki çayı içmek olsun. Yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, melisa gibi bitki çayları tokluk hissini artıracağı gibi metabolizmaya da fayda sağlar.
Yemeklerden önce bir fincan: Yabanmersini Çayı
Yabanmersini çayının en büyük özelliği kan şekerini dengeleyerek yemek masasına oturmadan önce açlığınızı hafifletmesi. Akşam yemeğinden önce 1 fincan yabanmersini çayı içerek yemek sırasında aşırıya kaçmadan daha az kaloriyle masadan kalkabilirsiniz.
Gün içerisinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarının da artışına neden olur. İdrarla dışarı atılan üre asidi miktarını azaltır. Romatizma hastalığı olanlara zarar verir.
Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın. Kahvaltınızı; meyveler, domates, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz ve dere otu ile renklendirin. Ara öğünlerde ise kuru meyveler yiyerek enerjinizi artırabilirsiniz.
Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Sabahları enerjik olmayı ve egzersiz yapmayı seviyorsanız kahve sizin için doğru bir seçim olacaktır. Kahvenin içinde çaydan daha fazla kafein olduğunu düşünecek olursak, kahve fiziksel performansınızı artırabilir ve egzersizin yorgunluğunu azaltabilir. Kahve tüketimi özellikle erkeklerde yağ yakımına yardımcı oluyor.
ÇAYI YEMEKTEN EN AZ 1 SAAT SONRA İÇİN
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmekte.
Bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak adına yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her gün 1-2 fincan yeşil çay, ara öğünlerde diyete eklenerek bu olumlu etkilerden yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri