Müselles kelimesinin sözlük anlamı üçtür. Üçe katlanan nesneler ve kağıtlar da müselles denir. Geometride ise üçgen kelimesinin yerine müselles sözcüğü kullanılır.
Müselles, bentlerle oluşturulan Divan Şiiri nazım şekillerindendir. Müselleslerde bentler üçer mısradan oluşur. Müselleslerde ilk bendin mısraları kendi içinde kafiyelidir. Diğer bentlerin ise ilk iki mısrası birbiriyle kafiyelidir.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
müselles ne demek? Üçgen. Kokteyl türünden karışık bir içki.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
İlgili 21 soru bulundu
Üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanan ve aynı cins malları satan dükkânların meydana getirdiği çarşı. Türkçe'ye Farsça'dan geçtiği sanılan arasta kelimesi önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır.
Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilir.
müselles / مثلث
(Selase. den) Üç, üçlü. Üçleştirilen. Üç köşeli olan. Üçgen.
* * *"Tükenmez", yarı yarıya suyla doldurulmuş bir kübün içine çürümüş, yahut çürümeye yüz tutmuş hüvez, muşmula, ayva, üzüm gibi meyveler atılarak yapılır ve tahammur etmesi beklenirdi.Sonra da suyu küpten alınıp içildikçe, yerine su eklenirdi.* * *"Koruk şerbeti" ise; ezilen ekşimsi ham üzümler, su ve şekerle ...
Müselles: İng. Wye. 3 demiryolu hattının buluştuğu yerde kurulan, üç makastan oluşan üçgen şeklinde demiryolu hattı.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
Yaya ve müsellemler ise, savaş süresince ulufe alıp, Osman Bey'in taşrada oturan hassa kuvvetleri sayılıyordu. Aslında Yaya ve Müsellemlerin sanki iki fonksiyonu vardı. Birincisi hassa kuvvetler olmaları, ikincisi ise eyalet askerleri olmalarıdır.
Vergi muafiyeti hususu yaya gücü- nün bu durumunu ifade eden “müsellem” kelimesiyle karşılanmış, böylece atlı yahut yaya olarak istihdam edilen bu birliklerin adı askerî terminolojide yaya ve müsel- lem şeklinde yer almıştır.
Arapça s̠ls̠ kökünden gelen mus̠allas̠ مثلّث “üçlü, üçleme, üçgen” sözcüğünden alıntıdır.
Onun şiirlerine göre müselles din büyükleri için hece vezniyle yazılmış, en az 7, en fazla 12 bentten oluşan, üçüncü mısraları nakaratlı, aaA, xaA… şeklinde kafiyelenen şiirdir.
Müselles kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Müselles kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mus̱elles̱ şeklindedir.
Ancak bilinen en eski alkollü içecek yaklaşık M.Ö. 7,000 – 6,500 arası Çin'in Henan vilayetindeki Jiahu köyünde yapılmış. Araştırmacılar içkinin pirinç, üzüm, bal ve alıç meyvesinden yapıldığını keşfettiler. Ortadoğu'da insanlar bu sıralarda arpa birası yapmaya başladı.
İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir.
Maltana Ananas, alkol içermeyen malt içeceğidir. Ananasın tatlı lezzeti ile birleşen malt içeceği, tatlı içecekleri sevenler için ideal bir lezzete sahip.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
Günümüzde daha seyrek kullanılan ve Osmanlıca olan melül kelimesi mana itibariyle üzgün, mahzun demektir.
[1] İslâm devletlerinde maliyeden sorumlu devlet görevlisi.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit kubbe kelimesi, 'Yarım küre biçiminde görüntüsü bulunan ve yapıyı örten dam veya Kümbet' biçiminde ifade edilmektedir.
Türbe, devlet görevlilerinin veya din âlimlerinin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki yapıya verilen isimdir. İçerisinde çoğunlukla saygın kişilerin gömülü olduğu anıtsal tarihi mezarlar için de türbe kelimesi kullanılır.
Harrekan Kümbetleri plan olarak benzer özelliklere sahiptir. Sekizgen planlı iki mezar anıt, çifte kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kümbetler 29 m aralıklarla inşa edilmiş olup, 13 metre yüksekliğinde ve 11 metre çapındadır. Yapıların dış cephesi köşelerde yuvarlatılmış kulelerle desteklenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri