Çenede tekrarlayan sivilce oluşumunun en önemli nedeni ciltte kir, yağ ve makyaj kalıntılarının birikmesidir. Bunun önüne geçmek için cildinizi, cilt tipinize uygun bir temizleyici ile her gün düzenli olarak temizlemenizi tavsiye ederiz.
- Yüz ve çene bölgesine mümkün olduğu kadar dokunulmamalıdır. - Sivilce ve akne karşıtı bazı kremler kullanılmalıdır. - Rutin olarak cilt bakımı yapılmalıdır. Genel olarak bu yöntemleri ele almak suretiyle, çene bölgesinde meydana gelebilecek olası sivilce sorunlarından kurtulma şansı elde edilebilir.
Yükselen stres seviyesi sebebiyle iç salgı bezleri tarafından salgılanan kortizol ve androjen gibi hormonlar, stres sivilcesinin oluşumuna neden olabilir (4). Bu hormonlar, kıl foliküllerine açılan yağ bezleri tarafından doğal olarak üretilen koruyucu, yağlı bir madde olan sebum üretimini artırır.
Deri altı sivilcelerin temelde tıpkı diğerleri gibi gözeneklerin dolması sonucunda meydana geldiğini söyleyebiliriz. Gözeneklerdeki ölü deri, yağ ve kir zamanla yumru haline gelerek deri altı sivilceye dönüşebiliyor. Hatta kimi zaman bu sivilceler kızarıklık ve şişlik görünümüyle beraber ağrılara da neden oluyor.
İlgili 31 soru bulundu
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
Yapılan araştırmalar sonucunda akne şikayeti olanlarda çinko eksikliğine rastlandığını belirten Batman, ''Çinko, sağlıklı cildin en önemli bileşenlerinden biridir. Çinko bilindiği gibi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
Bir araştırma, hormonal aknenin esas olarak yüzün alt kısmında, yani çene ve çene hattınız yoğunlaştığını söylüyor. Başka bir deyişle, yüzünüzün bu kısmındaki sivilce, hormon üretimini düzenleyen endokrin sisteminizle ilgilidir. Genellikle, vücudunuzda aşırı androjen olduğunda yağ bezleriniz aşırı aktif hale gelir.
Genellikle çene ve çevresinde oluşan kistik akne, özellikle yetişkinlerde sivilcenin en sık görüldüğü bölgedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki hormonal değişimler ve dengesizliklerdir. Hormonlar yağ üretimini uyarır ve bu da gözeneklerde sıkışan bakterilerin çoğalmasına yol açar.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
ÇENEDE ÇIKAN SİVİLCELER
Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur.
Hormonal akneler adet döneminde çenede sivilce olarak sıklıkla kendini gösterse de en yoğun olarak kaygı yaşanan bölgede de sıklıkla çıkabilir. Bu noktada cilt için en uygun cilt bakımı bir rutin haline getirilmelidir.
En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır. Kistler, dermisteki enfeksiyonun etrafında bir zar oluştuğunda, yumuşak, sıvı dolu bir yumru oluşturup gelişirler. Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
D vitamini eksikliği;
Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
Sivilcenin çoğunlukla iç organlardan kaynaklanmadığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, “Sivilce, genellikle gençlerde ergenlikte ortaya çıkan, yüz ve gövde üst kısımda kızarık kabarıklık, iltihaplı kabarıklık ve yer yer siyah ve beyaz noktalardır.
Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında, kilo artışı, tüylenme, kısırlık, yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme yer almaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve ciltte lekelenme, adet düzensizliği, uzun süre adet olamama ya da adet döngüsü içerisinde görülen ara kanamalar, peş peşe düşükler bulunmaktadır.
Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor, yorgunluk ve stresin sivilce problemine sebep olduğunu söyledi.
Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, özellile de androjen hormonlar da yaşanan iniş çıkışlar sebum üretimini uyarır. Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
Akne, gözeneklerin tıkanması ve iltihap sonucunda kırmızı sivilcelerin ortaya çıkmasıdır. Akne sorunu daha geniş çaplı bir sorundur ve sık sık tekrarlama eğilimi gösterir. Sivilce ise aknenin semptomlarından biridir. Eğer cildinde tek tük, bağımsız sivilceler çıkıyorsa bunlar için akne sorunundan bahsedilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri