Cenknâmeler, İslâmiyet öncesi destan geleneği ile İslâmiyet sonrası dinî atmosferin kesiştiği ürünlerdir. Bu tür eserler, Türk kültürünün Arap ve Fars kültürleriyle İslâm çatısı altında birleşip kaynaşması sonucu ortaya çıkmıştır.
Cenkname kısaca destansı halk hikayeleridir. Hikayeler genellikle Hz. Ali etrafında gelişmektedir.
1 Cenknâmelerde din adına savaşan kahramanların amacı, dini tebliğ etmek, gayrimüslimler ile olan problemleri ortaya koymak ve bunları çözüme kavuşturmaktır.
Hz. Ali cenknâmeleri manzum veya mensur bir şekilde kaleme alınmıştır. Fakat manzum bir şekilde kaleme alınan cenknâmelerin sayısı azdır.
Cenknâmeler, özellikle Hazreti Muhammed, Hazreti Ali ve çocukları etrafında şekillenir. Bu Cenknâmelerde, Hz. Ali'nin hayat hikâyesi, kerametleri ve onun etrafında cereyan etmiş olaylar anlatıldığı gibi, diğer İslam büyüklerinin kahramanlıklarına da yer verilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Türk Edebiyatında Cenknâmeler ve Hz.
Cenknâmeler, İslâmiyet öncesi destan geleneği ile İslâmiyet sonrası dinî atmosferin kesiştiği ürünlerdir. Bu tür eserler, Türk kültürünün Arap ve Fars kültürleriyle İslâm çatısı altında birleşip kaynaşması sonucu ortaya çıkmıştır.
Çeng-nâme, Ahmed-i Dâ'i'nin 1405-1406 ( Hicri 808) yazdığı, 14. yüzyılın ilk telif eserlerindendir ve Yıldırım Bayezid'in şehzadelerinden Emir Süleyman'a sunulmuştur.
Hz. Ali cenknâmeleri 13. ve 14. yüzyıldan itibaren tercüme veya telif yoluyla Türk edebiyatına kazandırılmış ve Türk milleti tarafından kabul görmüş önemli halk anlatılarıdır. Bu anlatılar, insanlara gazâ ruhunu aşılamayı ve onlara ideal bir Müslüman tipi sunmayı amaçlamıştır.
İslam dinini yaymak amaçlı Müslümanların, başka dinlerden insanlarla gerçekleştirdikleri savaşları kahramansı şekilde anlattıkları eserlere cenkname denir. Birçok farklı özelliği olduğunu dile getirmek mümkün. Bu şekilde daha birçok farklı örnek üzerinden özelliklerini anlatmak mümkün.
Dr. İsmet Çetin tarafından kaleme alman “Türk Edebiyatında Hz. Ali Cenk- nameleri” adlı eser, 1997 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. 3.000 adet olarak bastırılan kitap top lam L+467 sayfadır.
sorusu birçok kişi tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Türk edebiyatının önemli eserlerinden olan cenknameler, tarihsel olarak belli savaşları anlatmaktadır. Savaşlar dışında islami açıdan da önemli kabul edilen bu eseler, milli kültürü yeniden şekillendirmek için kullanılmıştır.
Gazavâtnâme veya diğer kullanımıyla gazânâme, Türk edebiyatında ordunun akınlarını, savaşlarını, kahramanlıklarını ve zaferlerini, düz yazı ya da şiir biçiminde anlatan edebî tür. İlk gazavâtnâme örnekleri 15. yüzyılda yazılmaya başlanmıştır. Kâşîfi'nin Gazaname-i Rum'u bu türün örnekleri arasındadır.
Gazavatnâme. Prizrenli Sûzî Çelebi'nin, Fâtih Sultan Mehmed ve II. Bayezid devri akıncılarından Mihaloğlu Ali Bey'in gazâlarını anlatan 1795 beyitlik bir mesnevisidir (Millet Ktp., Manzum, nr. 1339).
Türk Edebiyatı verimleri içinde bulunan 16. asırdan itibaren görülmeye başlanan, genellikle aşıklar tarafından nazım ve nesir (şiir ve düz yazı) karışık bir ifade tarzı ile dinleyicilere anlatılarak nesilden nesle aktarılan, yer yer masal ve destan özellikleri de gösteren hikayelerdir.
Arapça “gazâ/gazve” ile Farsça “nâme” kelimesinden meydana gelen gazavâtnâme sözcüğü düĢmanla yapılan savaĢları konu alan eserlerin genel adıdır.
Gazavat-nâme ya da gazâ-nâme tabirleri aslında sadece savaşları anlatan eserlere karşılık gelse de çoğu zaman fetih ya da zaferle sonuçlanan gazaları anlatan müstakil eserler de bu adla anılır olmuştur. Oysa ki bir fethi konu edinen eserlere fetih-nâme, zaferi konu edinenlere de zafer-nâme denilmektedir.
Bilhassa Osmanlı Devleti'nin Hıristiyan devletlere karşı yapmış olduğu savaşlara gazavatname denir. Kelime anlamı olarak gazavat kelimesinin tekil hali "gaza" yani "cenk etmek" anlamını taşır.
GAZAVÂT-I SULTÂN MURÂD İBN MEHEMMED HAN (ZA'ÎFÎ)
Gelibolulu Za'îfî Mehmed tarafından kaleme alınan gazavatname türündeki mesnevi.
Gazavât-ı Sultan Murâd b. Mehemmed Hân [Gazavatnâme]. II. Murad devri ile ilgili, önemli kaynaklardan biridir. Gazavatnâme bu özelliği yanında dil tarihi açısından da önemli bir kaynak olma özelliği gösteriyor.
Ali cenknâmeleri manzum, mensur ya da nazım-nesir karışık şekilde yazılmışlardır.
Kahramanca mücadele, çarpışma, savaş. Büyük çaba, uğraş, kavga, çekişme anlamına gelir.
Klavuz Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
Halk hikâyeleri, nazım, nesir karışımı bir yapıya sahiptir. Bu özellik masal, efsane, menkabe ve fıkralarda pek görülmez (manzum parçalara da nadiren rastlanır). Hikâyenin anlatım ve tasvir kısmı (olaylar) mensur, duygu ve heyecanı ifade eden bölümler ise manzum olarak söylenir.
Anonim Halk Edebiyatı Özellikleri
Ürünler yayıldığı bölgenin dil özelliklerini taşır, yöresel ağız özellikleri rastlanır. Geleneğinin ürünleri; nazım, nesir ve nazım-nesir karışık bir şekilde oluşturulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri