Firdevs: İçerisinde her türlü nimetleri barındırdığı bilinen cennet bahçesi Firdevs, Özellikle içinde üzümler, bağlar, bahçeler bulunan yerin anlamını taşımaktadır.
3- Firdevs: Her türlü nimeti içerisinde barındıran Firdevs cennet bahçesi olup özellikle de, içerisinde bağlar, üzümler, bahçeler bulunan mekan anlamını taşımaktadır. Esasında Firdevs ismi cennetin bütününü ifade etmekte olup aynı zamanda ortasını ve en değerli bölgesini de ifade eder.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Meva ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Sevilen, aranan. Sığınacak yer, yurt, mesken. Kuran'da geçen cennet isimlerinden biridir.
Cennet ismi ''cen'' sözcüğünden türetilmiştir. Cen, gizli; Cennet ise gizli bahçe anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'deki birçok ayette de cennet, birçok ağaç ve meyvelerle dolu bir bahçe şeklinde bahsedilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ravza-i Mutahhara (Osmanlıca: روضهء مطهره; Arapça: الروضه المطهره, ar-Rawda al-Mutahhara), Medine'deki Mescid-i Nebevî'nin içinde, İslam dini peygamberi Muhammed'in mezarından minberine kadar olan özel yerdir. Riyazul Cenne yani Cennet Bahçeleri olarak da bilinir. Ravza (Arapça: روضه) bahçe anlamındadır.
Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır.
Kelime, Hz. Peygamber'e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
Hem Kur'ân'ın Necm suresinde hem de Hz. Peygamberin (asm) mi'racını bütün ayrıntılarıyla anlatan hadis-i şerifte geçen Sidretü'l-Müntehâ, "Cennetin uçlarındandır, üzerinde Sündüs ve İstebrekın cennetlerinin etekleri vardır." diye açıklanmıştır.
EYMEN Kapısı, tevekkül ehli, mübarekler ve arif evliyalar kapısıdır. İLİM Kapısı, Âlimler ve ilim eseri sahiplerinin kapısıdır. Bazı cahiller bu kapı yerine zikir kapısı diyerek Sayısal İslamı dayatmaktadır.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
Cennette ırmaklar gördüm: Sütten, sudan, şaraptan, baldan... Her köşke bu dört ırmaktan kol ayrılıyor; o köşklerin içine akıyordu: Kâfurdan, beyaz, baldan tatlı, kokusu miskten güzel. Orada çeşmeler gördüm: Rehiykten, selsebilden, tesnimden... O ırmakların ve çeşmelerin kenarları altın, inci, gümüş ve yakuttandı.
Tuana: Cennete düşen ilk yağmur damlası demektir.
Sonraki hayatta var olduğuna inanılan cennet İslamiyet'e göre sonsuz olacağı bildirilen yerdir. Cennetin en yüksek kademesinin Naim olduğu belirtilmektedir.
1 Cennet'ül-Me'va; Barınılacak, oturulacak yer, içinde kalınacak cennet demektir.
Sözlükte, “devamlı ikamet edilen yer, bir şeyin merkezi ve ortası, bir cevher veya madenin aslı, yatağı” mânalarına gelir. Tevrat'ta Hz. Âdem'in yaratıldıktan sonra içine konulduğu bahçeden Aden (İbrânîce Eden) diye bahsedilir (bk. Tekvîn, 2/8, 15).
"Sidre ağacı, Arabistan kirazı olarak bilinen bir ağaç türüdür. Aynı zamanda cennetteki son ağaç olarak da tabir edilmektedir. Sidret'ül Münteha, yükselişteki son durakta yer alan ve cennetin girişinde bulunan ağaç olarak tabir edilmiştir.
Şehitlerin ruhlarının alındığı ve Arş'ın sağında olduğu bildirilen bahçenin adı Mevâ 'dır. Cennetin bahçelerinden biridir. Kuran'da necm suresi içinde bildirilir.
Cennetteki son ağaç. İnsanoğlunun bilim ve sanatta ulaşabileceği son nokta. Ağaca teşbih edilen, yedinci kat gökte bir makam ismi.
Peygamber s.a.v şöyle buyurdu: "Cennet şu dört kimseye aşıktır;Ramazan orucunu tutanlara,Diline sahip çıkanlara,Kur'an okuyanlara Komşusuna ikramda bulunanlara."
“Daru's-Selam”, “Dahru'l-Celal”, “Cennetu'l-Mava”, “Cennetu'l-Huld”, “Cennetu'l-Adn”, “Cennetu'l-Firdevs”, “Cennetu'n-Naim”[1] rivayet ve tefsir kitaplarında zikredilen yedi cennetin ismidir.
Cennet'te bir adama 500 senelik yer verilecek deniyor. Bu 'beş yüz sene genişlik' tabirini yürüyüşle ulaşılacak mesafe olarak düşünebiliriz. İslâm kültüründe mesafeler tarif edilirken, zamanla kıyaslanarak ifade ediliyor.
Özetlersek; cennetin sekiz kapısı vardır: Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka (Zekât), Hac, Af, Eymen (Sağ, mübarek) ve Zikir-İlim kapısı. Demek ki, ehl-i ilim, İLİM kapısından girecektir. şeklindeki hadisten anlaşılıyor ki, her amelin kendine mahsus bir kapısı vardır.
Cennetin kapıları farklı hadislerde zikredilmiş ve bu kapıların neler olduğu, isimleri ve bundan da öte bu kapılardan kimlerin girebileceğinden bahsedilmiştir. Kısaca bir arada 8 kapı şöyledir; Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka, Zikir, Af, Hac, Eymen veya mübarek.
Kütüb-i Sitte'den Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivayet etmiş olduğu bir hadiste Hz. Peygamber (asm), torunları Hasan ve Hüseyin Radiyallahü anhümânın cennet gençlerinin efendisi olduklarını bildirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri