Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Bir diğer adı Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması, subtropik iklim meyvesidir. Sıcak ve ılıman hava şartlarına alışkın olan bu meyve, kışın yapraklarını döktükten sonra sert hava şartlarına da dayanıklıdır. Cennet hurması Karadeniz, Ege, Marmara bölgelerinde yetişen oldukça faydalı bir meyve türüdür.
Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC'ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC'ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir.
“cennet elması” olarak da bilinen Trabzon hurmasının, Türkiye'de Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiği bilinmektedir (Anonim, 2006). Bu meyvenin üretiminde Trabzon, Türkiye'de en alt sıralarda yer almaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır.
Cennet hurması genel olarak nemli bölgelerde yetişmektedir. Subtropik iklim meyvesi olan cennet hurması sıcak ılıman iklim şartlarına da uyum sağlar. Cennet hurması ağacı kışın yaprak döktüğü için soğuk hava şartlarına da dayanıklıdır.
Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları ortalama 40-60 kg'dır.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Cennet hurması çok düşük sıcaklıklara dayanabilmesi ile, Ankara'da dikilebilecek fidan türleri içindedir.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Cennet hurması bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. Cennet hurmasını cam rendede rendeleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Sonraki aylarda çatalla ezmek yeterli olacaktır. 1 yaşından bebeğinize dilimleyerek verebilirsiniz.
Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da ilk defa cennet hurması yetiştirildi, hasadı yüz güldürdü. İklimi ve coğrafi koşullarıyla birçok tarım ürününün yetiştirildiği, `Doğu'nun Çukurova'sı` Iğdır'da girişimciler farklı ürünler yetiştirmeye devam ediyor.
Yüksek rakımlı bölgelere dikilmesi riskli olan Trabzon hurması fidanları Ilıman iklim meyvesi olup Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ortalama -10 ile -15 derece soğuklarına kadar dayanıklı olan Trabzon hurması fidanları için rakımı 400-500 olan bölgeler tercih edilmelidir.
Dr. Sezgin Mumcu, halk arasında' Trabzon hurması, cennet hurması' olarakta bilinen 'persimmon'un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söyledi.
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Trabzon hurması sağlık için sağladığı faydaların yanı sıra cinsellik üzerinde olumlu etkiler elde etmenizi sağlar. Trabzon hurmasının cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır. Trabzon hurmasında afrodizyak da bulunur.
"Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım."
Hasat Eylül sonu-kasım ortasında yapılır. Meyve kabuğunun yeşil rengi kaybolup çeşide özgü rengi aldığı zaman, meyve eti sertken ağaç olumunda toplanır. Tadı buruk olan çeşitte meyve yumuşayıncaya kadar ağaç üzerinde bekletilebilir.
Bu besinler doğru tüketildiği takdirde pek çok hastalığı da önleyebilir. Özellikle bazı meyvelerin çekirdekleri de doğru bir şekilde tüketilebilir. Hurma çekirdeği bu tüketilebilen çekirdekler arasında yer alır.
Trabzonhurması ağaçları kısa süreli kuraklığa dayanabilir. Sulama ile daha iri ve kaliteli meyveler alınır. Aşırı susuzluk yaprak ve meyvenin erken dökümüne neden olur.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Kurutularak da sofralarda kendine yer bulan 'cennet elmasının' bu haldeki fiyatı ise kalitesine göre 15 - 20 lira arasında değişiyor. 32 bin nüfuslu ilçede üretilen cennet elması Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 65'ini karşılarken, ekim ayı sonu başlanan hasat işlemi kasım ayına kadar devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri