Çünkü cennette sebepler yok, yoklar yoktur, kudret var. Dünyada konuştuğu dilini orada da anlayacak ve konuşabilecek.
Peygamberimiz bir hadislerinde, kendisinin Arap milleti içinden çıktığını, Kur'ân'ın Arap diliyle nâzil olduğunu ifade ederken, "Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır" (Feyzü'l-Kadir, Hadis no:225 ) diyor. Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir.
Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
Mevzuat kitaplarında yer alan buna benzer onlarca hadis, sanki Allah katında yegane vahiy dilinin Arapça olduğu ve tarih boyunca beşere gönderilen bütün vahiylerin asıllarının Arapça olması nedeniyle Arapça inzal edildiği, sonrasında hangi kavme gönderilmiş ise, o kavmin lisanına adeta tercüme edildiği şeklinde bir ...
Bununla beraber, cennetteki birkaç tabloya maddeler halinde işaret edeceğiz: “Cennettekiler bu gün zevk ve eğlence içindedirler. Hem kendileri hem eşleri gölgeliklerde, tahtalarına kurulurlar.” (Yasin, 36/55-56). "Onların kalplerindeki kini söküp çıkarmışızdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıyla bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyla yeni bir gündüz gelmiş olur.
Peygamberimiz bir hadislerinde, kendisinin Arap milleti içinden çıktığını, Kur'ân'ın Arap diliyle nâzil olduğunu ifade ederken, 'Cennet ehlinin konuştukları dil Arapçadır' 2 diyor. Arapça, belâgat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir.
Çünkü cennette sebepler yok, yoklar yoktur, kudret var.
Dünyada konuştuğu dilini orada da anlayacak ve konuşabilecek. Sebepler dünyasında birçok dili bir arada konuşabilen bir insan, kudret yeri olan cennette neden istediği dili konuşmasın veya konuşamasın.
- Cennetin güzelliklerinden, nimetlerinden, Allah'ın lütuflarından, dünyanın hatıralarından, hulasa bizi sıkmayan, hoşumuza giden her şeyden konuşacağız. - Kelimeler kullanarak şimdiki ağzımız ve dilimizle konuşacağız. - Bunları istediğimiz kadar ve istediğimiz zaman yapabileceğiz. Konuşmamıza hiçbir engel yoktur.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor. Kur'an'da vurgulandığı üzere (30/Rûm, 21) karşı cinsler hayatlarını birleştirmekle bedenî ve ruhî tatmin bulmaktadırlar.
Cennette, kötü duygu ve düşüncelerin yeri yoktur. Dolayısıyla da insanlar, Cennette, başkalarına karşı kin ve nefret duymayacaklardır. Aksi olsaydı orası Cennet olmazdı. Bu Allah'ın bir lütfu olarak Cennetliklere ihsan edilmiştir.
Gönderilen kitapların Cennet'te de okunacağı düşünüldüğünde Cennet'te tek bir dil değil birden fazla dilin konuşulacağı hatta bütün dillerin Cennet'te de devam edeceğini söylemek mümkündür. Ancak Cennet dilinin Arapça olacağıyla ilgili rivayetlerden hareketle Arapça'nın daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır.
Evet insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetlikse cennette, cehennemlikse cehennemde beraber olacaklar.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Cennette hiçbir üzüntü, sıkıntı olmadığı gibi, Cehennem'dekilerin pişmanlığı gibi bir pişmanlık da yoktur. Cennet'te monoton bir hayat da yoktur. Hayal bile edilemeyecek nice nimetler olacak, bunlardan alınacak zevk de her an artacaktır. Bunu, dünyadaki nimetlere benzeterek anlamak mümkün değildir.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Cevap: Evet, cennette cinsel hayat vardır. Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Allah Rasulu (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Mü'min cennette çocuk arzu ettiği vakit, kadının gebeliği doğumu ve yaşı (nın kemali) dilediği şekilde bir saatte gerçekleşir!”
Ahirette imandan sonra ilk sorulacak soru “Namaz”dan gelecek.
Ehl-i sünnete göre, ahirette Allah'ın Müslümanlar tarafından görülmesi aklen caiz, (akli olarak mümkün) naklen (ayet ve hadis) ise vâcipdir. (gereklidir) Bu şu mânâya gelir; aklen Allah'ın âhirette görünmesi imkânsız değildir, yani nakil (âyet ve hadis) ile de Müslümanların Allah'ı âhirette göreceği belirtilmiştir.
-Girin cennete size korku yoktur ve siz, mahzun da olmayacaksınız! “Şu Cennetlikler ise, 'Allah bunlara rahmetini eriştirmez' diye yemin ettiğiniz kimseler değil miydi?” Derken onlara da “Cennete girin,” denir. “Artık ne bir korku vardır size, ne de üzülürsünüz.”
Sual ve hesaptan sonra, müminler Cennete girince, burada sonsuz kalacaklar, Cennetten hiç çıkmayacaklardır. Bunun gibi, kâfirler de, Cehenneme girince, Cehennemde sonsuz kalacaklar, ebedi, sonsuz olarak azap çekeceklerdir. Bunların azaplarının azaltılması caiz değildir.
Cennetin sekiz kapısından bir tanesi, oruç tutan Müslümanlara için ayrılmıştır. “ Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü Oruç tutanlar o kapıdan çağırılacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri