Yanı başkalarının sahip olduğu nimetleri kıskanmaktır. Bu kıskanma hem kıskanan kişiye hem de kıskanılan kişiye zarar verebilir. Onun için Allah bunu yasaklamıştır. Cennette imtihan olmadığı için kıskançlık ve benzeri duygularla da imtihan olunmaz.
Bununla beraber İbn Kayyim, cennette her müminin ikiden fazla hûriye sahip olacağından şüphe edilmemesi gerektiğini de söyler; zira Hz. Peygamber, her mümine verilecek geniş mekânlar içinde birbirini görmeyen fertlerin bulunacağını söylemiştir (Buhârî, “Tefsîr”, 55/2; Müslim, “Cennet”, 23).
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Dünyada hiçbir kadın resmi olarak iki veya daha fazla kocayla yaşamak istemez. Gayrimeşru ilişkilerde bulunan bir kadın dahi, böyle meşru ve resmi bir dairede iki kocanın karısı olmaktan fıtratı sıkılır. Bu yapısı cennette de devam eder.
İlgili 24 soru bulundu
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor. Kur'an'da vurgulandığı üzere (30/Rûm, 21) karşı cinsler hayatlarını birleştirmekle bedenî ve ruhî tatmin bulmaktadırlar.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Cennette hiçbir üzüntü, sıkıntı olmadığı gibi, Cehennem'dekilerin pişmanlığı gibi bir pişmanlık da yoktur. Cennet'te monoton bir hayat da yoktur. Hayal bile edilemeyecek nice nimetler olacak, bunlardan alınacak zevk de her an artacaktır. Bunu, dünyadaki nimetlere benzeterek anlamak mümkün değildir.
Gönderilen kitapların Cennet'te de okunacağı düşünüldüğünde Cennet'te tek bir dil değil birden fazla dilin konuşulacağı hatta bütün dillerin Cennet'te de devam edeceğini söylemek mümkündür. Ancak Cennet dilinin Arapça olacağıyla ilgili rivayetlerden hareketle Arapça'nın daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır.
Dünyada hiç evlenmemiş olan erkekler hurilerle evlenebileceği kesin olmakla beraber, onun gibi bekâr kalmış biriyle de evlenebilir. Dünyada bekâr kızlar ise cennette arzu ettikleri biriyle evleneceklerdir. mealindeki ayette herkesin eşlerinin olacağı vurgulanmıştır.
Seven sevdiğinin yolunda olur. Sevdiklerinin yolunda olmayan da, ahirette onlarla beraber olamaz.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Hadislerde huriler cennet ehli erkeklere sunulan güzel, şeffaf vücutlu kadınlar olarak tasvir edilir. Kendileriyle her ilişki sonrasında tekrar bakire olurlar.
Cennet tasvirleriyle ilgili çeşitli ayet ve hadislerde, cennet hayatının dünyadaki insani duygular paralelinde kurulacağına işaret edilerek, cennette herkesin mutlaka eşi olacağı ve aile mutluluğunun orada da süreceği ifade edilmektedir.
Ben de okuduklarıma dayanarak söyleyeyim; cennette eşler takvaya göre bir araya gelecekler, kadın birçok evlilik yapmışsa en çok kimden memnun kaldıysa ya da kimi isterse onunla beraber yaşamaya devam edecektir, cennette çok evlilik yoktur, tek eşlilik vardır, huri göz aydınlığı eş demektir.
Çünkü cennette sebepler yok, yoklar yoktur, kudret var.
Dünyada konuştuğu dilini orada da anlayacak ve konuşabilecek.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Soğuk ve sıcak olmadığı gibi hastalık ve yaşlanmak da yoktur. Oranın nimetleri bitip tükenmediği, her insanın payına düşen yer dünyadan kat be kat geniş olduğundan cennette insanlar arasında savaşlar, didişmeler, kavga ve çekişmeler de söz konusu değildir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıyla bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyla yeni bir gündüz gelmiş olur.
Cennet Tanrı'nın sağında, cehennem solundadır.
Cennette Korku ve Hüzün Yoktur
Ağlama yok, gülmek vardır.
a) Bu cennet söz konusu mükafat yurdu olsaydı, onlara bir kısıtla- ma olmazdı. b) Cennette isyan, hata/zelle veya günah olmazdı ve onlar böyle bir fiil işleyemezlerdi.
İbadet; namaz, oruç gibi belli birtakım şekillerle gösterilir, ubudiyet ise, insanda daimî bulunması gereken bir durumu ifade eder. Bu zaviyeden baktığımızda, insan için cennette ibadet olmadığını, fakat ubudiyet manasının devam edeceğini söyleyebiliriz.
Cennet sonsuz bir hayatın yaşanacağı yer olması hasebiyle verilecek nimetler de sonsuz çeşitliliğe sahiptir. Cennetteki bir anımız bir önceki zamanımızdan daha güzel, verilecek nimet bir önceki nimetten daha farklı ve lezzetli olacak bu da insana sıkıntı, zorluk ve bıkkınlık getirmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri