Siber risk, bir güvenlik açığından yararlanan bir tehdidin bir sonucu olarak bir varlığın, hasar görmesi, yok olması veya varlığa erişim sağlanamaması olasılığı olarak tanımlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Siber saldırılar, bilgisayar ağları ve sistemleri aracılığıyla çeşitli biçimlerde gelir. Kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı, işletmelerdeki ve kişisel elektronik cihazlardaki hassas verilerin kontrolünü ele geçirmek için kullanılan iki siber saldırı örneğidir.
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur. Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.
Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik, siber saldırı riskini azaltmayı ve sistemlerin, ağların ve teknolojilerin yetkisiz kullanımına karşı koruma sağlamayı amaçlar.
Siber güvenliğin temel amacı, tüm organizasyonel varlıkları hem dış hem de iç tehditlerden ve doğal afetlerden kaynaklanan aksaklıklardan korumaktır. Siber güvenlik birçok bileşenden oluşuyor. O bileşenlerin başında ağ güvenliği geliyor.
Teknik beceriler: Siber güvenlik uzmanları, bilgisayar sistemleri, ağlar, yazılımlar, veri tabanları ve güvenlik yazılımları hakkında derin teknik bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca, siber saldırıları tespit etmek, analiz etmek ve önlemek için çeşitli araçları ve teknikleri kullanabilmelidirler.
Siber Güvenlik Alanındaki Tehditler
Şirketlerin siber güvenlik alanında karşılaştığı birçok farklı tehdit mevcut. Ransomware (Fidye yazılım), malware (kötü amaçlı yazılım), sosyal mühendislik çalışmaları ve phishing (oltalama) veri güvenliğini tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Uygulama saldırıları (diğer adıyla uygulama katmanı DDoS saldırıları), belirli bir uygulamadaki belirli güvenlik açıklarına veya sorunlara saldırmak için tasarlanmıştır ve bu da uygulamanın kullanıcıya içerik sunamamasına neden olur.
Siber güvenlik risk yönetimi, bir kuruluşun sanal tehtitleri tespit etme, analiz etme, değerlendirme ve önlemler alma süreçlerinin tümünü kapsar.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur.
Ticari siber güvenlik sigortası; siber güvenlik nedeniyle oluşabilecek veri hasarları, iş durması kaynaklı hasarlar, siber fidye hasarları, idari para cezaları, veri ihlali masrafları, bilgi güvenliği ve gizliliği sorumluluğu çerçevesinde teminat sağlayan bir sigorta türüdür.
Siber saldırılar, kişiler, kurumlar ve devletler arası birçok farklı boyutta, yasa dışı şekilde gerçekleştirilir. Bilgi çalmak, değiştirmek ve hatta yok etmek amacıyla yapılan bilgisayar ve internet kaynaklı izinsiz erişim yöntemleri, toplu olarak “Siber Saldırı” adıyla bilinir.
Siber Güvenlik, kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenler siber istihbarat, işletim sistemleri güvenliği, ağ güvenliği, uç nokta güvenliği, mobil sistem güvenliği uzmanı olarak istihdam edilmektedirler.
Siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
Siber güvenlik, verilere ve kurumsal/kişisel varlıklara yetkisiz erişimin önlenmesine yardımcı olur. Siber güvenliğin amacı, bilgisayar korsanları tarafından risk altında olmayan kişi ve işletmelere güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamaktır.
Siber güvenlik uzmanı nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; çalıştığı şirket ya da kurumun bilgi teknolojilerine karşı düzenlenebilecek herhangi bir olası saldırı veya müdahalenin engellenmesini sağlayan kişidir. Günümüzde bilgisayar donanımı ve yazılımı inanılmaz ölçüde gelişmektedir.
Güvenlik testlerinde bilgi toplama en önemli adımdır. Yeterli düzeyde toplanmayan veri istenilen sonuçları çıkaramaz. Bilgi toplama esnasında bu gerekli mi değil mi diye sorulmadan alınabilecek tüm bilgiler alınmalı ve bu bilgiler sonraki aşamalarda kullanılmak üzere sınıflandırılmalıdır.
İSTANBUL (AA) - İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, 'Siber güvenlik alanında en zayıf halka, insan faktörü olarak nitelendirilen kullanıcılardır.
ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security) uygulama güvenliği (application security)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri