Ceviz kurdunu önlemek için ceviz ağaçları bitki uzmanı denetiminde düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ceviz kurdunu önlemek için, haziran ayı başlarında ağaç gövdelerine oluklu mukavvadan tuzak yapışkan bantlar sarılabilir. Bu bantlara gelen larvaların haftalık kontrollerle imha edilmesine dikkat edilmelidir.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Kabuklu cevizi bir tepsiye yayabilir veya hava geçiren file torbalara koyabilirsiniz. Cevizleri bu şekilde güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman kabuklarını soyarak taze bir şekilde tüketebilirsiniz.
Birinci İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde, İkinci İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, Üçüncü İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Nemli veya sıcak ortamlar, ceviz sineklerinin üremesi ve larvaların gelişmesi için uygun bir ortam sağlayabilir. Cevizler, serin, kuru ve havalandırılmış bir ortamda saklanmadıkları takdirde de kurtlanabilir.
1.İlaçlama:
büyüklüğüne ulaştığında (Tahminen Mayıs ayının sonu-Haziran ayının ilk haftası).
Bu ilaçlamada m-45, mantar antakroz ilacı ve yanında mümkünse iç kurdu ilacı, tırtıl ilacı atmakta fayda vardır. Bu şekilde yapacağımız bakımlar cevizin iç kalitesini etkiler.
Bitkinin tabanı ve etrafındaki toprak uzun süre ıslak kalması bakterinin kökü enfekte edip kökün çürümesine neden olabilir. Genelde hastalık ılık ve nemli topraklarda etkili olur. -Genelde kök boğazı çürüğü hızla ilerler ve ağaçlar ilkbaharın ilk sıcak havasından hemen sonra güçsüzleşir.
2.İlaçlama:Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, 3.İlaçlama:Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde, 4.Ve diğer ilaçlamalar:Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
Güzelce olgunlaşmış, etli ve lezzetli bir ceviz ise hele ceviz kurdunun keyfine diyecek yok! O da önce aç karnını doyurur, sonra yedikçe keyiflenmeye başlar yani kendine ait bu güzel cevizi bir güzel yer. Ama o artık “Bu kadar yemek, bu kadar keyif bana yeter.” dediği zaman bir türlü çıkamaz kabuğun içinden dışarı.
Kabuklu ceviz nasıl saklanır, sorusuna yanıtlarımızı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Kabuklu cevizlerinizi kuru ve serin bir yerde, hava alan file torbalarda saklamalısınız. Kiler ve ışık almayan dolaplar, kabuklu cevizi saklamak için uygun yerlerdir. Kabuklu cevizleri buzdolabında saklayabilirsiniz.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Saklama ve Tüketim Koşulları
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir. Bu gübreler yayma, sulama içerisinde karıştırarak veya serpme şeklinde kullanılabilir.
Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan meyve oluşma ve iç doldurma devresinde kesinlikle ceviz ağaçları susuz bırakılmamalı yeterli sulama yapılmalıdır. e. Hasat döneminde meyvenin dalından rahat kopabilmesi için hasattan 15 gün önce su verilmelidir.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
YENİ DİKİMLERDE CEVİZ AĞACI UYGULAMA ŞEKİLLERİ
Yeni dikimi yapılacak fidanlarınız için açılan fidan çukurunun dibine saçak köklerin bütünü ile temas edeceği şekilde 500 gr. kadar SOLEONMİX ( Solucan Gübresi ve Leonardit) konulur.
Genellikle havaların ısınmaya başlaması ile bitkilerinizi ilaçlamaya başlayabilirsiniz. Şubat sonu veya mart başı başlayabileceğiniz bu ilaçlama işlemine havaların iyice soğuduğu ve bitkilerinize zarar veren organizmaların oldukça azaldığı sonbahar kış aylarına kadar devam etmelisiniz.
Tuzak kontrolleri, ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2, daha sonra 1 kez olmak üzere yapılmalıdır. Tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan 15-20 gün sonra ilk ilaçlama yapılmalı; bunu takiben ilaçların etki süresi dikkate alınarak 2 ilaçlama daha yapılır.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Değerli Üreticilerimiz; İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!
Bitki dokularına hızlıca giriş yaptığı için ilaçlamadan 1 saat sonra yağan yağmurlardan etkilenmez. İlaçlamanın tekrarlanmasına gerek yoktur.
Şekerpancarı Şekerpancarı piresi (Chaetocnema sp.) 25 ml/da 3 gün Bozkurt (Agrotis sp.) Kalkan Böceği (Cassida sp.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri