Melendiz Çayı (Uluırmak), Aksaray ili topraklarında Ihlara Vadisini oluşturan akarsu. Antik çağlarda adı Potamus Kapadukus'tur (Kappadokya Irmağı). Melendiz Dağı'ndan doğar, Ihlara Vadisi'nden ve Aksaray şehir merkezinden geçerek Tuz Gölüne dökülür.
Milyonlarca yılda volkanik tüfleri yararak Ihlara Vadisi'ni meydana getiren Melendiz çayı, Hasan Dağı'nın doğusundaki Melendiz Dağı'ndan doğar.
Tarihi kaynaklardaki adı "Peristremma" olan Ihlara Vadisi'nin içinden geçen Melendiz Çayının adı ise Potamus, Kapadukus–Kappadokya Irmağıdır.
Melendiz Çayı'nın uzunluğu 14 km. olup Tuz Gölü'ne kadar aktığı bilinmektedir. Melendiz Çayını ziyaret edenler için en önemli tavsiyelerden biri bu çay etrafındaki yürüyüş parkurlarını tamamlamalarıdır.
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.
İlgili 25 soru bulundu
Ihlara Vadisi Örenyeri. Giriş Ücreti : 330 TL - Durum : AÇIK/ ANA KAPI ( 2 NOLU) GİRİŞ TADİLAT SEBEBİYLE KAPALIDIR. IHLARA VADİSİNE GİRİŞLERİ DİĞER KAPILARDAN YAPABİLİRSİNİZ.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Çiftlik, Niğde ilinin bir ilçesidir. İlçenin adı eski bir sığır çiftliğinden kaynaklanır. Bölge, Melendiz (Malandusa) olarak da bilinir.
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.
Osmanlı bürokratları iş yoğunluğu sebebi ile çaylarını hemen içemedikleri için çayı soğuk tüketirlermiş. Bundan dolayı günümüzde soğuk çaya "Paşa Çayı" denilir.
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022'de her ne kadar 70 TL olsa da pek çok kişi ücretsiz giriş hakkının kimlere verildiğini merak edebiliyor. Nakit ödeme yaparak ya da Müze Kart kullanarak giriş yapılabilen Ihlara Vadisi'ne sadece 18 yaş altındaki öğrenciler ücretsiz olarak giriş yapabiliyor.
IV. yüzyılda, Aksaray ve Kapadokya Bölgesi'nde yetişen bazı din adamları Göreme, Güzelyurt ve Belisırma'yı dini bir merkez haline getirmişler ve Ihlara Vadisi'nin volkan külü (tüf) kayalıklarında karşıt gruplardan korunmak için kolayca oydukları mesken, kilise ve şapellere sığınarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
Dalyan, Köyceğiz Gölü'nden doğarak İztuzu Plajı'na akan Calbis Çayı'nın kenarında kurulmuş bir beldedir. Dalyan kanalı olarak adlandırılan, sazlıklarla çevrili labirente kıyıdır, tam karşısında binlerce yıllık Kaunos antik kentinden kalma kral mezarları yer almaktadır.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır. İlk olarak M.Ö. 59'da Çin'de yapıldı, ancak muhtemelen daha erken ortaya çıktı.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Melendiz Dağının büyük bir kısmı iki kraterden çıkmış lavlar sonucunda oluşmuştur. İki kraterden biri olan Büyük Hasan dağında iyi bir şekilde muhafaza edilmiş olan ana krater ile etrafında parazit koloniler bulunmaktadır. Diğer krater Küçük Hasan Dağın zirvesi ise bir Somma durumunda olmaktadır.
Niğde'nin kuzeybatısında Niğde ile Bor arasında yer alan volkanik dağ. Batıda, taze volkan konisi biçimindeki Hasandağı ile (3.268 m.) birleşir.
İlçemizde, tahıl tarımı, meyvecilik, sebzecilik ve bağcılık yapılmaktadır. Niğde ili Çiftlik ilçesi, Kömürcü köyü yakınlarındaki Göllüdağ Harabeleri Hititler Dönemi'nden kalma yerleşim alanı ve sitlere ait izlerle doludur.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Melendiz Çayı'nın her iki yakası da yürüyüş için uygun, dilerseniz başladığınız noktaya da geri dönebiliyorsunuz. Eğer rotayı Belisırma Köyü'nde bitirmezseniz vadi içinden Selime'ye kadar da gidebiliyor ve yaklaşık 5 saatte vadinin tamamını yürüyebiliyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri