Cevizin ana vatanı olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanır. Yapımı oldukça uğraştırıcı olan ceviz reçeli, tam olgunlaşmayan cevizlerden hazırlanır. Eşsiz lezzetinin sırrı da tam olgunlaşmamasından geçer.
Haşlanan cevizler, şiş yardımı ile delinir ve önceden haşlanıp, kabuğu soyulan bademler ceviz içerisine yerleştirilir. Bol limonlu suda iki saat bekletilen cevizler, tencereye alınır. Her 100 ceviz için 2.5 kilo şeker ve 2 bardak su konur. Bir miktar da karanfil ilave edilir.
Mayhoş ve tatlı bir lezzete sahip olan taze ceviz reçeli, birçok yerde tatlısı olarak da adlandırılır ve bu şekilde servis edilir.
Beyin hücrelerini geliştirir, maksimum enerji sağlar, yaşlanmayı geciktirir, kolesterolü düşürür, kabızlığı giderir, astım ve bronşite iyi gelir. Özellikle çocukların kemik ve zeka gelişimine faydalıdır. İnsan psikolojisinde de etkili bir özelliği olan ceviz reçeli öfkeyi dindirir, sinir sistemini rahatlatır.”
1 kg şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatıp cevizleri içine atın. Karanfilleri ilave edin ve reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin. Limon suyunu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra kavanoza doldurup soğumaya bırakın. Servis yapın.
İlgili 23 soru bulundu
Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.
Cevizin ana vatanı olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanır. Yapımı oldukça uğraştırıcı olan ceviz reçeli, tam olgunlaşmayan cevizlerden hazırlanır.
Cevizin insan sağlığına faydası olduğu kadar iç kabukları yani perdeleri de hem akciğere yararlı hem de öksürüğe karşı etkili. Cevizi kırdıktan sonra içinden çıkan perde görünümlü kabuklar görünüm itibari ile zaten akciğere benziyor ve ceviz zarı da denilen bu kısımdan elde edilen kür akciğeri temizliyor.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Cevizin içindeki zar tam anlamı ile bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Özellikle cevizini içindeki zar kanser gibi hastalıkların önüne geçmesini sağlar. Düzenli olarak tüketildiği takdirde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Kanser hastaları için de yine aynı şekilde cevizin içindeki zar tüketilmesi önerilir.
Reçel çeşitleri arasında, ceviz reçeli en faydalı reçel çeşitleri arasındadır. Enerji vermesinin yanında cevizin tüm faydalarını alabilmemiz sayesinde sağlığımıza faydalı bir tüketim sağlamış oluyoruz.Cevizin içinde bulunan vitaminler, reçel yapımı sırasında ölmeden kalabiliyor.
Cevizin ana vatanı olan Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur 'ceviz reçeli', zorlu üretim sürecinin ardından sofralardaki yerini alıyor.
Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ceviz, karanfil ve ufalanmış damla sakızını şerbete ekleyip 30 dakika kısık ateşte pişirin. Süsleyip servis yapın.
Cevizin en taze yeşil halinden yapılan macun, fabrika işi olmayıp, doğal olarak elde yapılıyor. Cevizin, tüm vitaminlerinden faydalanmayı sağlayan bu macun tatlı olarak yemek sonralarında, kahve yanında ikram edilip ve sabah kahvaltılarında tüketiliyor.
Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa geldi ise (ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) ocaktan alın. Üzerine 1 su bardağı dövülmüş ceviz ekleyin. Damak zevkinize göre ceviz miktarını arttırıp, azaltabilirsiniz. Cevizli ayva reçelini güzelce karıştırın.
Karaciğeri zararlı toksinlerden arındırır. Antioksidan özellikleri ile vücutta toksin barındırmaz ve bu sayede halsizlik, yorgunluk ve gerginlik gibi problemleri azaltarak hayat kalitenizi yükseltir. Tam bir enerji kaynağıdır.
-Karın yağı ve göbeği eritmede yardımcı olur. -Troid değerlerini normale çevirir. -Basen yağlarını eritir. -Tatlı isteğini azaltır.
Ceviz suyu, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder. Metabolizmayı da hızlandırdığı için, kilo vermeye çalışanların her gün aç karnına bir bardak ceviz suyu içmesi önerilir.
Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
- Ceviz kabuğu bağışıklığı artırıcı etkiye sahiptir. Kabuklarının kaynatılarak içilmesi kişilerin bağışıklığını arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Antioksidan içeriği sayesinde özellikle kış aylarında ceviz kabuğu suyu tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir. - Yaşlanmayı geciktirir.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
CEVİZİN VATANI. Ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'de 'reçel' denildiğinde akla gelen ilk şehir olan Antalya'da kente özgü turunç, bergamut, kamkat, limon çiçeği gibi narenciyenin yanı sıra domates, karpuz ve patlıcan gibi sebzelerin de reçeli yapılıp 30'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerinde yayılma alanı bulmuştur. Ancak, cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir. Bunlara karşılık daha büyük bir çoğunluk ise cevizin anavatanı olarak çok daha geniş bir alanı göstermektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri