Kuruyemişler: Enerji depolayan besinler olan ayçiçeği, kabak çekirdeği, kaju ve ceviz gibi kuruyemişler, vücudun kolajen oluşturma yeteneğini artırmaya yardımcı olan çinko ve bakır içerir.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kolajen üretimine yardımcı olan ve amino asit içeren yumurta, Yoğurt, süzme peynir, lor peyniri ve süt gibi süt ve süt ürünleri, Ispanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri.
Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Cildimizin yüzde 70'ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturmaktadır. Bu nedenle amacımız cilt, saç ve tırnak sağlığına destek ise tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını tercih etmeliyiz.
Soğan, sarımsak, pırasa ve kereviz gibi sülfür içeren besinler de kolajen için önemli besinler arasında. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor.
Ispanak, lahana, pazı ve diğer salata yeşillikleri, renklerini antioksidan özellikleriyle bilinen klorofilden alır. Bazı araştırmalar, klorofil tüketmenin derideki kolajeni artırdığını gösteriyor. Fasulye: Fasulye, genellikle kolajen sentezi için gerekli olan amino asitleri içeren yüksek proteinli bir besindir.
Ahududu, böğürtlen, çilek ve kiraz gibi ürünler, kolajen üretimine katkıda bulunur. Bu gibi meyveleri sıklıkla tüketseniz bile herhangi bir zararı olmayacaktır. Dolayısıyla kolajenli meyveleri sık sık tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Sadece hayvansal gıdalarda değil sebze ve meyvelerde de kolajen bulunmaktadır. Kırmızı kapya biber, pancar, domates, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek gibi kırmızı meyve ve sebzelerde de kolajen bulunur.
Paça ve kemik suyu çorbasının cildi sıkışlaştırmada etkili kolajen maddesi yönünden zengin olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Kadınlar ciltlerine pahalı kremler uygulamak yerine haftada 2-3 kere paça çorbası içsinler" dedi.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Doktorun talimatlarına ve seçilen kolajen formuna göre kolajen tüketimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
En Çok Tercih Edilen 3 Kolajen Markası
Takviye gıda olarak en çok tercih edilen kolajenler; Suda Kolajen, Voonka Kolajen ve Solgar Kolajen.
Özellikle içinde bulunan çinko bu açıdan çok önemlidir. Ayrıca kabak çekirdeği magnezyum, çinko, bakır ve selenyum zenginidir. İçinde demir ve sodyum da yer almaktadır. Magnezyum psikolojik durumu ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlarken manganez ise kollajen üretiminde görev alır.
Tip 2 kolajen eklem sağlığı için çok faydalıdır. Eklem ağrıları olanların en çok tercih ettiği tiptir.
10.000 ppm kolajen içerir. Az yağlıdır.
Vücut, kolajeni genç yaşlarda yüksek seviyede üretir ve böylece cilt sağlıklı ve canlı görünür. Ancak 20'li yaşlarda vücutta kolajen seviyesi düşer ve yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Süt ürünleri: Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de kolajen için zengin kaynaklardır. Süt ürünleri, kolajen yapısında olan proteinler içerir. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, kolajen yapısında olan proteinler içerirler ve bu proteinler vücudunuzda kolajen oluşumunu destekler.
Bitkisel Bazlı Kolajenlerin ana maddesi kolajen değildir. Adından da anlaşılacağı gibi bitki bazlı kolajen takviyeleri vücudumuzda azalan kolajenlerin oluşmasına yardımcı olacak bir takviyedir. Bitkisel kolajen oluşturucular vücudumuza daha fazla kolajen üretmek için ihtiyaç duyduğu bütün desteği sağlarlar.
Ayrıca araştırmalar, 40 yaşına kadar vücudun Kolajen üretme yeteneğinin %25; 60 yaşındayken ise %50'nin üzerinde azaldığını göstermektedir.
Vücudumuzdaki kolajen miktarını ölçmenin kan testi gibi spesifik bir yolu yoktur, ancak kolajen eksikliği belirtileri gözlem yoluyla kolaylıkla anlaşılabilir: Cilt elastikiyetini kaybeder.
Yaşlanma ile artan kolajen kaybı cilt kuruluğu, kırışıklık, selülit, eklem rahatsızlıkları gibi sorunlara sebep olur. Genç yaşlarda vücut tarafından sık üretilen kolajen, yalnızca yaşın ilerlemesi ile değil sağlıksız beslenme, stres, sigara, güneşe fazla maruz kalma ve C vitamini eksikliği gibi nedenlerle de azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri