Bu doğrultuda gidiş, dönüş kollektörü ve denge kabı olan bir sistemde genleşme tankını denge kabının alt kısmından en az 10 cm yukarıda yandan bağlanmalıdır. Eğer denge kabı yoksa pompa gidiş kollektöründe ise genleşme tankı dönüş kollektörüne bağlanmalıdır.
Bu bakımdan Kapalı Genleşme Deposu mutlaka ısıtma sisteminin dönüş hattına monte edilmelidir. Kapalı Genleşme Depolan'nm montajı ve boru bağlantılarının rahatlıkla yapılabilmesi ve daha sonraki kontrollar için montajdan sonra etrafında serbestçe dolaşılacak bir hacim bırakılmalıdır.
Açık Genleşme Depoları
Atmosfere açık kaplardır ve sıcak sulu ısıtma sistemlerinde boru tesisatının en üst noktasının veya en üst noktasındaki radyatör seviyesinin daha üstünde bir seviyeye yerleştirilirler. Böylece tesisatın en yüksek noktasını oluştururlar ve sistemi atmosfere açarlar.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Besi suyu sıcaklığı ise 10°C kabul edilir. Bu durumda sistemden geçen suyun değeri 10°C ile 80°C arasında sürekli değişir. Suyun özgül hacmi de bu sıcaklığa bağlı olarak değişir. İşte bu ısındıkça genişleyen su hacmini düzeltmek için genleşme tankları kullanılarak sistem korunur.
İlgili 39 soru bulundu
Kombi peteklerinizi tam ısıtamaz devirdaimi. sağlayamaz basınç göstergenizde oynamalar olur. kombiniz alt ventilden su sızdırmaya başlayabilir.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Genleşme tankının sorunlarında havası eksik ise hava basımı yapılarak sorun çözümlenebilir. Onun dışında membranı delik ise ya da tank delindi ise mutlaka yenisi ile değişimi yapılmaktadır. Genleşme tankının tamiri olmamaktadır.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Dolayısı ile dönüş borusuna bağlanmak tercih edilir.
Seçilecek tankın basınç sınıfı kullanılacağı sistemin statik yüksekliğine bağlıdır. Kapalı genleşme tankları 6-10-16-25 Bar işletme basınçlarında üretilmekte ve işletme basıncının %50 üzerinde test edilmektedir. olmalıdır. Bu durumda seçilecek olan genleşme deposunun işletme basıncı asgari 4 Bar olmalıdır.
Bir açık genleşme tankının hacmi, sistem için hesaplanan genleşme hacminin iki katı olmalıdır. Tüm sistemdeki su içeriği: 500 lt. Su genleşme miktarı = 500 x 0.0355 = 18 Litre.
Genleşme kabı hava yapıyor ya da genleşme kabı su eksiltiyor gibi sorunlarına karşılık olarak kapak değişimi yapılması gerekmektedir. Genleşme kabında olası bir arıza durumu söz konusu olmaz.
Mebranın içi hava ile doludur. Genellikle genleşme tankı içindeki havanın basıncı 1 bar seviyesindedir. Genleşme tankı kombi içinde ısınan suyun genleşmesi ile oluşan fazla suyu depolar. Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır.
Genleşme Tankı Neden Arızalanır
Zaman içerisinde mebranda meydana gelen yıpranmalara bağlı olarak yırtılma, delinme, hava kaçışı, havanın bitmesi ya da azalması gibi sorunlar nedeni ile arızalar oluşmaktadır. Genleşme tankı arızası sebebi ile kombi bar seviyesi sürekli olarak artış ve azalış göstermektedir.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Kombilerde kombi içerisindeki suyu dengeleyen genleşme tankıdır. Tank içerisinde azot gazı yetersiz olduğunda bar göstergesinde yükselme olur ve cihaz su akıtır. Su basıncındaki azalma kombinin arızaya geçmesine sebep olabilir.
Kombi su damlatıyor, basınç artıyor, su damla şeklinde 3 bar emniyet valfinden dışarıya geliyor. Bunun sebebi kombinin kaynayan sıcak suyu genleşme tankı yardımı ile baskılayamadığı için su akıtır.
Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz. Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın.
Yeteri kadar su alan kombilerde ısınarak genleşen sudan dolayı artan hacmi dengelemek için genleşme tankları kullanılmaktadır. Kombilerde “besi suyu” dediğimiz çeşmeden gelen suyun sıcaklığı +10 0C'dir. Kombi içerisinde bulunan mevcut suyun sıcaklığı ise +80 0C'dir.
Genleşme tankı görevi ”sistemde ısıdan dolayı oluşan fazla suyu depolamaya yarar” Yani şöyle özetlemek gerekirse evinizde 7 metre petek radyatör olduğunu ve kış ayında 50 derecelik bir ısı ile kalorifer sistemini çalıştırır isek sistemde 1,5 bar su basıncı ısınan suyun genleşmesi ile fazlalaşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri