Ceviz ağaçları büyüme dönemleri boyunca farklı besinlere ihtiyaç duyarlar. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında aktif büyüme dönemine girerler. Bu dönemde, azot, fosfor ve potasyum gibi temel besin maddelerini içeren dönemsel gübrelemeler yapmak gerekir.
Her iki ürünü de vejetasyon dönemi boyunca yaptıkları işler bakımından değerlendirip kullanmanız gerekir. Hasat sonrası TSP gübresi ile potasyum sülfat gübresini kullanınız.
Ceviz Fidanınında Potasyum İsteği
Özellikle yağlı bitkilerde potasyuma ihtiyaç vardır. Eksikliğinde olgunlaşma gecikir, cevizin meyve kalitesi düşer. Potasyumlu gübrelerinde uygulanma zamanları fosforlu gübreler ile aynı zamanda yapılabilir. Yine fosforlu gübreler gibi toprak derinliğine uygulanmalıdır.
Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir.
Potasyum'un çiçeklenme ve meyve gelişiminde önemli etkileri vardır. Eksikliğinde yaprak kenarları kahverengiye dönüşür. Hastalıklara dayanma direnci azalır.
İlgili 35 soru bulundu
Sebzelerde ise potasyum; dikim öncesi, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma başlama döneminde uygulanmalıdır. Bunların haricinde kil bakımından zengin bir toprakta ekim öncesinde, kil bakımından düşük bir toprakta ise ekim sonrasında potasyum gübre verilebilir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir. Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.
Suda eriyen tüm gübrelerle ve ilaçlarla karıştırılarak verilebilir. Kalsiyumlu bileşiklerle karıştırılmamalıdır. Yapraktan önerilen dozlar 10 - 15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
NPK Gübreleri: NPK gübreleri, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi temel besin maddelerini içeren sentetik gübrelerdir. Bu gübreler, ceviz ağaçlarının temel besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Özellikle yeni dikilen veya genç ceviz ağaçları için NPK gübreleri uygulanabilir.
Genç ceviz ağaçları söz konusu olunca, çoğu zaman minimum gübreleme uygulamak gerekir. Pek çok yetiştirici, her genç ağaç başına 113 gr N-P-K 15-15-15 gübreleme uygulamaktadır; bu oranlar iki farklı uygulama içindir, ilki ilkbahar sonunda diğeri yazın uygulanır.
Potasyum Sülfat Ne Zaman Atılır? Potasyum sülfat, bitkilerin gelişmesi için önemli bir besindir. Bitkilerin ihtiyacı olan desteği güçlü şekilde sağlamak adına ekim işleminden önce ve sulama sırasında direkt toprağa uygulanır. Büyüme döneminde de uygulanabilen gübre, hasat kalitesini artırmada etkilidir.
ZEYTİN 100 litre suda 3 kg PN gübresi eritilip çiçek öncesi, meyve tutumundan sonra ve meyve irileşme döneminde uygulanmalıdır.
Potasyum sülfat; potasyum ve kükürt içeriğine sahiptir. Potasyum nitrat; potasyumun yanı sıra nitrat azotu da içermektedir. Potasyum sülfat alkali topraklarda, potasyum nitrat ise asidik topraklarda tercih edilir.
Hububat ve benzeri bitkiler için DAP gübresinin sonbaharda, ekimden hemen önce veya ekim esnasında, mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en ideal uygulama şeklidir.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ceviz ağaçların gelişmesi için mayıs ayının başında ve mayıs ortasında olmak üzere, fidanların birinci yaşından başlayarak ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübrelerinden verilir. Mayıs ayının 15 inden itibaren sulamaya başlanır.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Kış aylarında yapılan azotlu gübrelemeler ceviz ağaçları tarafından alınamaz ve yağışlarla yıkanarak kaybolur. Bu sebepten ağaçlar uyanmadan kesinlikle azot gübrelemesi yapılmamalıdır. Dişi organların oluşmasıyla birlikte, çoğu iklimde Mayıs ayında, özellikle üre ve amonyum gübrelemesi yapılması mantıklı olur.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
20 Mayıs tarihinden itibaren yapacağımız ilk 4 sulamada damla sulama sistemi aracılığıyla fidan başına 200 gram DAP ( Diamonyum Fosfat ) , 200 gr şeker gübresi (amonyum sülfat) verilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri