(2) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)(1) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanımlar hariç olmak üzere, yetkili servis istasyonları, garanti süresi içerisinde tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ücret talep edemez.
Bu hakkında kullanılmasında satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsil sorumludur. Garanti Belgesi Yönetmeliğinin 8. Maddesi kapsamında satıcı hiçbir ücret talep etmeden ürünün onarımını yapmakla veya yaptırmakla yükümlüdür.
Ücretsiz onarım hakkı kullanılırken, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep edilemiyor. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından ortak olarak sorumlu. 2- Garanti nasıl sorgulanır?
Evinize ya da iş yerinize geldiğimizde yerinde yaptığımız incelemeler ile arızanın ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz. Talep ederseniz arıza da gideriliyor. Ancak arıza giderilmiyor olsa dahi pek çok servis tarafından sizlerden ücret talep edilmesi durumu yasalara aykırı değildir.
Özellikle son dönemde arızalı ürünlerin servis kabulü kargo üzerinden yapılmaya başlandı. Ancak servisler bu kargo ücretini vatandaşa ödetiyordu. Ticaret Bakanlığı bu konuda düzenleme yaparak, garanti kapsamındaki ürünlerin kargo ücretini garanti veren firma tarafından karşılanmasını zorunlu kıldı.
İlgili 38 soru bulundu
KVK ® 20 iş günü içinde dönüş olmazsa firmanın yeni cihaz göndereceğini söylüyor firma mahkemeye başvurmanız gerekiyor diyor. 1 haftalık telefonun arızalanması ayrı sorun, basit bir telefon arızası halledilemedi ve yasal haklarınızı kullanabilirsiniz diye cevap veriliyor.
(3) Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.
İşletmeler de standart yüzde 10-15 'servis ücreti' yazmaya başladı, bunu da adisyona ekliyorlar. Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey. Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor.
45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.
(2) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)(1) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanımlar hariç olmak üzere, yetkili servis istasyonları, garanti süresi içerisinde tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ücret talep edemez.
YEtkili servis tarafından ürün azami tamir süresi içerisinde teslim edilmezse tüketici bu ürünü teslim almaktan kaçınarak kanunda belirtilen diğer seçimlik haklarını kullanabilecektir.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Garanti süresi malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıldır. Ancak, imalatçı-üretici ya da ithalatçı firmalar iki yıldan daha uzun süreler için garanti süresi verebilir. Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. Malın tamir süresi en çok 30 işgünüdür.
Garantiden faydalanmak için hangi evrak gereklidir? Garanti süresi boyunca garanti hizmetinden faydalanmak için üzerinde satış tarihi ve bayi kaşesi onaylı garanti belgesi veya fatura ibrazı gerekmektedir.
Azami tamir süresi ne zaman başlar? Azami tamir süresi, garanti süresi içerisinde, mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar.
Servise gönderilen ürünlerin tamir süresi aşıldığında tüketici ne yapmalı? - YouTube. Servis süresi en fazla 20 gündür. Binek araçlarda bu süre 30 güne uzar.
Otomobillerde garanti süresi 2 yıldır.
İkame araç hizmeti, sigorta poliçesine sahip olan sürücünün aracının servisteki bakım ve onarım süresinin uzaması halinde verilir. İkame araç hizmetinin sağlanması için temel koşul, aracın kullanılamayacak şekilde hasar alması ve sürüş güvenliğinin bozulmasıdır.
Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor. İstiyorsa yine bırakabilir." diye konuştu. Artık lüks restoranlar başta olmak üzere bu tür uygulamaların olduğunu, vale, kuver gibi ek ücretler talep edilebildiğini anlatan Bingöl, "Oturuyorsun sana su, peynir ve tereyağı gibi ikramlar veriyor.
Bu nedenle arama motorlarında okul servis ücretleri nasıl geri alınır sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Ödediğiniz paraları almak ise çok kolay. E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz başvuruyla bu paraların geri ödenmesin isteyebilirsiniz.
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
Anlaşmalı olduğunuz servisler ile araç bakımı yaptırdığınız takdirde aracınız garantiden çıkmaz. Ancak anlaşmalı olmadığınız bir servise araç bakımını yaptırmanız halinde aracınız garanti kapsamından çıkar.
Özel serviste bakım garantiyi bozar mı? Her özel serviste değil sadece TS12047 ve TS13168 belgelerine sahip olan özel servislerde bakım yaptırmanız durumunda aracın garantisi bozulmamış olur.
Garanti belgesi yoksa madde 11/c kapsamında ücretsiz onarım hakkına girer. Eğer malın garanti belgesi varsa ayıba ilişkin madde 11/c'deki ücretsiz onarım hakkı madde 56 kapsamındadır. Fakat malın garanti belgesi olsa dahi tüketici bu hakkı kullanmayarak madde 11 'deki diğer seçimlik hakkını kullanabilir (11/a,b,d).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri