Çevre bilinci sahibi olan kişiler, dünyamızı yakından ilgilendiren doğa ve iklim olayları gibi konularda daha duyarlı davranır ve çevre dostu yaşam biçimleri benimser. Çevre bilinci, doğal kaynakların korunması, atık yönetimi, enerji tasarrufu, su kullanımı, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi pek çok konuyu kapsar.
Çevre Bilinci Nedir? Çevre bilinci en basit tanımıyla çevreyi kirletici ve ona zarar verici faaliyetlerden uzak durmak anlamına geliyor. Yaşadığımız ortamı ifade eden çevre kavramı etrafımızda bulunan canlı ve cansız tüm varlıkları kapsıyor.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadırf .
Çevre bilinci, insanların diğer canlılarla, bitkilerle ve doğayla paylaştığı yaşam alanına saygılı bir tutum sergilemesi olarak nitelendirilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Çevre bilincine sahip insanlar “çevreci” olarak tanımlanabilir ve çevreye zarar veren ve sorun niteliği taşıyan oluşumları farkındadırlar.
Bu sınırlı etkileşim de çocuğun doğayı tanımasını, çevresinde gerçekleşen doğal süreçleri gözlemlemesini engelliyor. Deniz kenarına gitmek, doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, toprakla oynayıp ağaç dikmek gibi aktiviteler çocuğun çevreyi anlayıp onu koruma bilincini kazanmasına yardım eder.
İnsanın ve tüm canlıların içinde yasadıkları çevreyi daha iyi tanımaları, korumaları ve daha sağlıklı yaşayabilmeleri için gösterdiği gayret ve etkinliklerin tümüne Çevre Eğitimi ya da Çevre İçin Eğitim denir.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadır.
Çevre sorunlarının ele alınmasında eyleme geçilmesi gerekliliği üzerine artan halk bilinci.
Etrafta gereksiz amaçsız sürüşten kaçının. Bireysel ulaşım çevreyi kirletiyor. Olabildiğince sık araba paylaşımı yapın. Mümkünse toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.
2.3.
Çevresel davranış ve çevreye yönelik davranışlar ise olumlu ya da olumsuz bir yargı içermeyerek bireylerin çevreye dair sergiledikleri eylemleri temsil etmektedir. Bireylerin çevresel davranışları, çevre dostu davranışlar olabileceği gibi bunun tam zıttı da olabilmektedir.
Çevreci, çevre hareketini destekleyen veya çevreci hareketlere katılanları tanımlamak için kullanılan sözcük. Çevrecilik hareketine mensup olan kişi.
Ormanlarımızın korunması hususunu yalnızca devlete yüklemek doğru olmaz. En mükemmel mevzuata sahip olsanız dahi ormanlarımızı korumada en etkin yol halkımızın çevre bilincine sahip olmasıdır.
Çevre sorunlarının toplum tarafından algılanış biçimine “çevre duyarlılığı” denir (Aydın ve Kaya, 2011a). Başka bir deyişle; çevre duyarlılığı, toplumu oluşturan bireylerin çevre konusunda üzerine düşen görevlerin bilincinde olma ve yerine getirme kabiliyeti olarak da tanımlanabilir.
Çevre duyarlılığı, insanların doğanın değerini anlamalarını ve doğaya zarar vermekten kaçınmalarını sağlar. Gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya yaratmak için doğal kaynakları korumak, atık yönetimini sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak önemlidir.
Okulumuz, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, parklar, ormanlar; buralarda yaşayan insanlar ve tüm hayvanlar; nehir, göl, deniz, orman, hava, su ve diğer tüm canlı cansız varlıklar çevremizi oluşturur. Kısaca, içinde yaşadığımız ortama “çevre” denir.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.
Çevre; insanların ve diğer canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Bir başka ifade ile yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olan çevre, bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır.
Çevresel davranış kavramı ise çevreye yönelik geliştirilen bilinç ve duyarlılık gayretlerinin neticesinde bireylerde ve toplumda meydana getirilen olumlu tutumun çevre lehine davranışlara dönüştürülmesini ifade etmektedir.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevre sevgisi dediğimiz şey aslında doğanın, suyun, havanın, bitkilerin, hayvanların ve tüm canlıların yaşadığı ortamı sevmek, korumak ve ona saygı göstermek demektir. Çünkü çevre dediğimiz şey aslında bizim de içinde bulunduğumuz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken her şeyi barındıran bir bütündür.
Çevremizi Neden Korumalıyız? Yaşam kaynağı: Çevre, canlıların yaşamı için gerekli olan hava, toprak ve su gibi doğal kaynakları sağlar. Temiz su içebilmek, temiz havayı solumak ve üretebilmek için çevremizi korumalıyız. İklim: Çevre, iklimin düzenlenmesi bakımından çok önemlidir.
Doğada oynayabileceğiniz çeşitli oyunlarla çocuğunuzun çevresini keşfetmesini ve doğayı sevmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun doğada geçireceği eğlenceli vakit, onun doğada bulunma isteğini arttıracaktır. Çocuğunuza bitkileri ve hayvanları tanıtmak doğa bilincinin yerleşmesi açısından faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri