Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Koyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi. Kıvır kıvır tüylerle kaplı derisinin üzerinde bir de sert tüylerden oluşan bir katman bulunuyor.
Biri 2000 yılında Botsvana'da veteriner hekimler tarafından tespit edildi. Diğeri ise ABD'nin Arizona eyaletinde belirlendi. Her iki vakada da dişi koyun ve erkek teke çiftleşmesi olmuştur.
“İlk defa böyle bir vakayla karşılaştık”
Hayvancılık yapan büyüklerimizden duymuştuk ama ilk defa canlısı ile karşılaştık. Keçimiz, iki tane oğlak, bir tane kuzu yavrulamış. Sağlıkları gayet iyi. Bunun izahı, rahimde gelişme esnasında genetik bir sapmayla açıklanabilir.
Keçiler ile koyunlar arasındaki en önemli fark kromozom yapılarındaki farklılıklardır. Koyunalar 60 adet kromozoma sahipken, keçiler 54 adet kromozoma sahiptirler. Alın kemerlidir. Boynuzların ön kenarları küt, boynuz kesiti daha yuvarlak ve üç köşelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Hayır, olamaz. Keçi ve koyun aynı aileden (Bovidae) hayvanlar; ancak pek yakın akraba değiller: Keçiler Capra cinsinden hayvanlar ve 60 kromozomları var. Koyunlarsa Ovis cinsinden hayvanlar ve 54 kromozomları var. Sadece bu bilgi bile, keçinin koyun doğuramayacağını görmeye yeter.
Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Yavrulama oranı, keçi başına yılda 1,4 oğlak (ırka göre değişebilir) hesaplanmalıdır.
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklar için 15–18 ay, kültür ırkları için 8–9 ay olarak kabaca verilebilir. Damızlıkta kullanma için ise ergin yaş ağırlığının %70-75'ne ulaşılması yeterlidir. Kızgınlık, Çiftleşme ve Teke Katımı: Keçilerde kızgınlık süresi ortalama 24–48 saattir.
Koç etkisi ile kızgınlığın denetim altına alınması, farmakolojik yöntemlere göre daha ekonomiktir. Koç yapağı yağıltısı ve idrarındaki feromonlar koyunların üreme etkinliğini sinirsel ve hormonal olarak uyarmaktadır. Bu yöntemde, koçlar 4-6 hafta koyunlardan ayrı tutulduktan sonra sürü içine katılır.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
Oluşturamıyorlarsa (yani yavru oluşmuyor veya oluşan yavru kısır oluyorsa) aynı tür değillerdir. Fakat bu tanım modern bilimde geçerliliğini kaybetmiştir. Zira oldukça yakın akraba olan farklı türlerin çiftleşmesinden de verimli yavrular ortaya çıkabilmektedir. Bu olaya hibritleşme adı verilir.
2, 3, 4, 5 ve ≥ 6 yaşlardaki koyunlara ait doğum süreleri sırasıyla 92.90, 87.33, 74.42, 59.30 ve 92.34 dakika olarak bulunmuştur.
Gebelik süresi ortalaması 150.97 ± 0.054 gün olmuştur. Gebelik süresi yıl, kuzu cinsiyeti, ana yaşı (P<0.01) ve doğum tipi (P<0.05) tarafından istatistiki olarak önemli düzeyde etkilenmiştir.
Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Ahırımızın içindeki soğuk su, yediklerini yağ ve ete çeviriyor. Çok soran var ama bir çok kişi bunu alamıyor. Hayvan büyüdükçe et oranı artar. Bunun yaklaşık 75 kilo civarı eti çıkar.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi. Karacahöyük Mahallesi Muhtarı Burhan Çelikoğlu, geçen yıl Eskişehir Ziraat Odası'nın düzenlediği etkinlikte Ukrayna'daki tarım fuarına katıldıklarını belirtti.
Kuzu eti mi kokar koyun eti mi? Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri