Savcılık, suç işlendiği kanaatine varmışsa bir iddianame düzenleyerek ceza davası açar. İddianamede, suç teşkil eden fiil ve suçun kanun maddesi ile soruşturma neticesinde elde edilen deliller ilişkilendirilerek şüphelinin yargılanması talep edilir.
Savcılığın başlatacağı soruşturma şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından, kendiliğinden soruşturulan suçlarda ise savcılığın olayı haber aldığı andan itibaren başlar. Savcılık delilleri toplayarak bir iddianame hazırlar ve mahkemeye bu iddianameyi sunar. İddianamenin kabulü ile de ceza davası açılır.
Mahkeme tarafından iddianame incelenmesi sonucunda on beş gün içerisinde iddianamenin kabulü yönünde karar verilir ise ceza davası açılmış olacaktır. Ceza davasının açılmasından sonra kovuşturma aşaması başlayacaktır.
Son soruşturmanın açılması kararı üzerine açılan ceza davaları da hukuksal niteliği itibariyle kamu davasıdır. Ceza davasının hukuki niteliği, soruşturmaya konu suçun şikayete tabi suçlardan olup olmamasıyla ilgili değildir.
Ceza davası, kişi hakkında devletin görevli yargı organı Cumhuriyet Savcılığı tarafından gerçekleştirilen araştırma neticesinde yeterli suç şüphesinin var olması halinde yargılamanın yapılması için açılan kamu davasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.
Görevli mahkemenin belirlenmesi konusunda birçok istisna olmasına rağmen temel kriter şudur: 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, taksirle yaralama gibi suçlar için kamu davası açılabilir. Kamu Davası Nedir ? Dendiğinde ise bir suç işlendiğinde bunun topluma zarar verebilecek nitelikte olması durumunda kamu davasının devreye girdiği görülür.
1-) Soruşturma evresinin sonrasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirse dava açılmadan dosya kapanır yani dava iptal edilmiş olur. 2-) Ceza davasının kapanması için bir diğer durum ise uzlaşma olmaktadır.
İddianamenin mahkeme tarafından kabulüyle soruşturma biter kovuşturma başlar. Kovuşturma aşaması: Kovuşturma aşaması ceza davasının açıldığı ve yargılamanın yapıldığı aşamadır. İstinaf aşaması: Yerel mahkeme hükmü taraflarca beğenilmediği takdirde, hükme karşı 7 gün içerisinde istinaf başvurusu yapılabilir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
YETERLİ ŞÜPHE KAVRAMI ÜZERİNDE DURULMALIDIR. Cumhuriyet Savcısının dava açma görevi 5271 sayılı CMK'nin 170. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, suçun işlendiği hususunda “yeterli delil” değil, daha geniş bir kapsama sahip olan “yeterli şüphe” halinin bulunması aranmaktadır.
Ceza muhakemesi hukukunda mağdur beyanının sanık beyanından bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, mağdur beyanının tek başına mahkûmiyet kararına esas alınması şüpheden sanık yararlanır ilkesine açıkça aykırı olacaktır.
Asliye ceza davası açılması şikayete bağlı suçlarda kolluk kuvvetlerine ya da savcılığa bizzat veya avukatla başvurarak suç duyurusunda bulunmakla başlatılmaktadır. Suç duyurusu dilekçe ile olsa da savcılık olayın mahiyetini araştırmak üzere şikayetçiyi savcılığa çağırma hakkına sahiptir.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.
Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder. Hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşen kişi, ceza infaz kurumuna (cezaevi) alınır veya dışarda cezasının infaz süreci başlatılır.
Ceza davalarında suçlunun belirlenmesi, suçun ortaya konulabilmesi, delillerin mahkemeye sunulması ve gerçekliğinin ispat edilmesi, şahitlerin dinlenmesi gibi süreçler ceza davasının uzayıp kısalmasına neden olacak sonuçlardır. Ceza davaları Tüm bu koşullar içerisinde genellikle 4 ile 5 dava sonucunda sonuçlanmaktadır.
Katılma, kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle olur. Duruşma sırasında şikayeti belirten ifade üzerine, suçtan zarar görenden davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Asliye ceza mahkemeleri; Sulh ceza hâkimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan kasten yaralama, cinsel taciz, iftira, hakaret, hırsızlık, taksirle öldürme vb. gibi dava ve işlerde görevlidir. 5235 sayılı kanuna göre; bazı suçlar hariç, 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla ...
Asliye ceza mahkemesi, yaralama, zarar verme, alı koyma ve yargıyı kandırma suçlarına göre adli para cezası ya da hapis cezası yaptırımlarını uygulamaktadır. 10 yıla kadar yaptırımı olan cezalar, Asliye'de ceza duruşmalarında görülmektedir.
Asliye ceza mahkemesi cezası en fazla 10 yıla kadar olan suçlara bakmakla görevli olduğundan bir suç adına en fazla 10 yıl hapis cezası verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri