Ceza indirimi yapmak için, hükümlünün avukatı tarafından ceza mahkemesine başvuruda bulunulması gerekir. Başvuruda, ceza indiriminin hangi nedenlere dayandığı, hangi oranda indirim talep edildiği ve hükümlünün cezaevindeki davranışları hakkında bilgiler verilir.
Malvarlığı değerlerine karşı işlenen tüm suçlarda, suç konusu malın kısmen geri verilmesi veya zararın kısmen tazmin edilmesi halinde ceza indirimi uygulanabilmesi için mağdurun indirime rıza göstermesi gerekir. Mahkemede hüküm verildikten sonra etkin pişmanlık nedeniyle ceza indiriminden yararlanılamaz.
Takdirim indirim nedenleri; failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki davranışları, yargılama sürecindeki davranışları, Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri ve diğer nedenlerdir.
İndirim uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin interaktif vergi dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden başvuru yapması mümkündür. Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve cezasını süresinde ödemez veya dava konusu yaparsa indirimden yararlanamaz.
İyi hal indirimi; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının verileceği hallerde müebbet hapis cezası verilmesi, müebbet hapis cezası verilecek hallerde 25 yıl, diğer süreli hapis cezalarında 1/6 oranında uygulanacaktır. Uygulanacak iyi hal indirimi, verilecek cezanın son hali üzerinden uygulanacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Diğer tüm süreli hapis ve adli para cezalarının altıda birine (1/6) kadarı indirilir (TCK m.62/1). Örneğin, 6 yıl süreli hapis cezasına mahkum edilen sanığın cezası 1/6 oranında takdiri indirim (iyi hal indirimi) uygulandığında 5 yıla düşecektir.
Ceza indirimi miktarı, hükümlünün işlediği suçun niteliği ve ağırlığına göre belirlenir. Ceza indirimi, ceza miktarının belirli bir oranında azaltılabilir. Örneğin, hükümlünün işlediği suç niteliği ve ağırlığına göre, ceza miktarında %25 oranında indirim yapılabilir.
Af kanununda açık bir hüküm yer almadığı sürece, yalnızca adli cezaları kapsar, disiplin cezaları, zabıta tedbirleri gibi cezaları kapsamaz.
iyi hal indirimi, yargılama sonucunda cezalandırılmasına karar verilen failin, verilen cezanın yasa ile belirlenen “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki tutum ve davranışları” gibi nedenlerle indirilmesidir.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
İyi hal indirimi, yargılama sonucunda cezalandırılmasına karar verilen failin, verilen cezanın yasa ile belirlenen “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki tutum ve davranışları” gibi nedenlerle indirilmesidir.
İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
Türk Ceza Kanunu, suçların çoğu için sabit bir ceza belirlenmemiştir. Maddelerde cezalar için aşağı ve yukarı sınırlar gösterilerek hâkime gerekçe göstermek koşuluyla alt ve üst sınır arasında ceza tayin etme yetkisi verilmiştir. Hâkim, cezayı belirlerken bazı kurallara uymak zorundadır(TCK m. 61/1):
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 66 ve Tüzük'ün 88'inci maddesine göre; ✸ Hükümlü ve tutuklular belgelendirmeleri koşuluyla eşi, üçüncü dereceye kadar kan hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir.
Cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir.
Yargılama neticesinde sanığın mahkum olduğu hapis cezasının miktarı 2 yıl veya daha az ise hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Yani, mahkeme tarafından verilen ceza 2 yıl 1 ay ise diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle sanık hiçbir şekilde ceza erteleme kurumundan faydalanamayacaktır.
Nitekim, yürürlükteki TCK yalnızca hapis cezalarının ertelenebileceğini düzenlemiştir. Dolayısıyla, adli para cezası ve güvenlik tedbirleri, kanuni engelden ötürü ertelenemez. Failin işlediği suç hakkında hem adli para cezası hem de hapis cezası öngörülmüşse, yalnızca hapis cezası hakkında erteleme kararı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri