CEVAP : Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenler, tutuklulukta ve gözaltında geçen süreleri borçlanabiliyor. Ancak, hükümlülük nedeniyle cezaevinde yatılan günler SGK Borçlanması yapılamıyor.
Tutukluluk ve gözaltında geçirilen süreler için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sigortalı olarak tutuklanmış kişileri SGK ilgili birimlerinden; 4/A (SSK), 4/B (Bağ – Kur), 4/C (Emekli Sandığı) başvurularını yaparak kanuni haklarını kullanabilmektedir.
Cevap: Cezaevinden maalesef SSK'ya prim ödeyemezsiniz.
Bu hükme göre tutuklu ve hükümlüler, isteğe bağlı sigortalılıktan yararlanacak ve 5510 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtildiği üzere 4/I-b bendi kapsamında sigortalılık niteliği kazanacaktır.
Tutuklulukta Geçen Sürelerin Borçlanılması
1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında tutuklanan veya gözaltına alınanlardan beraat edenler, tutukluluk ve gözaltında geçen süreleri borçlanabilirler.
İlgili 23 soru bulundu
2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açan EYT'de ortaya çıkan bir detaya göre hükümlüler de bu haktan yararlanıp emekli olabilecek.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Bu kapsamda çalışan tutuklu ve hükümlülerin sosyal güvenliği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5. maddesinde belirtilmiştir. Buna hükme göre, ceza infaz kurumu bünyesinde çalıştırılan tutuklu ve hükümlüler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası uygulanmaktadır.
Sigortalı bir işte çalışabilirmiyim? Cezaevinden izinli çıktığınız ve hala infazınız devam ettiği için sigortalı bir işte çalışamazsınız.
Açık cezaevinde çalışan mahkumlar İç hizmette çalışanlar 660 TL maaş alıyor. İş yurdunda çalışanlar 1200 TL alıyor.
Adli para cezası ödenmediği takdirde günlüğü 100 TL'den hapse çevrilecek, mahkum çevrilen hapis cezasının 2/5'sini cezaevinde infaz ediecektir. Kişi hapiste geçirilen belli bir süre sonunda adli para cezasını ödemek isterse, kalan hapis cezası yine günlüğü 100 TL'den paraya çevrilerek ödenecektir.
Madde 21 — Hükümlüler, bulundukları ceza infaz kurumlarının içinde veya dışında işyurduna ait atölye ve işkollarında veyahut kurum dışında kamu veya özel sektöre ait işyerlerinde; tutuklular ile hükmen tutuklular ise ceza infaz kurumu içindeki atölye ve işkollarında çalıştırılırlar.
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
Tahsil harcının yükümlüsü kural olarak borçludur.
Askerlik sürenizi (18 ay kabul edilmiştir) borçlanıp, cezaevinden 890 günde isteğe bağlı prim ödeyerek toplam priminizi, 5525 güne tamamlayacağınız tarihte 52 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Dolduramazsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren KDV oranı %8'den %10'a çıkarıldı. Böylece 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseldi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, mahkuma ve hükümlülere para yardımı yapmaktadır. Mahkum yakınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kimlikleri ile beraber giderek para yardımı başvurusunda bulunabilirler.
Acik cezaevi hükümlü kişi izin belgesiyle sivil arac kullanabilirmi.
7.2016 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği sure hapis cezasının ½ sidir. (Denetimli serbestlik suresi 2 yıldır) 7.2016 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 2/3'üdür.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Hükümlünün tutukludan farkı, hükümlünün ceza aldığının kesinleşmiş, tutuklunun ise kesinleşmemiş olmasıdır.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkânı tanımıyor. Yani, bu süreleri borçlanarak, prim gün sayınızı tamamlayamazsınız. Bu durumda prim gün sayısını tamamladığınızda EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri