Çok fazla çırpmak cheesecake'in içinde çok fazla hava kalmasına, bu da tatlının çatlamasına neden olur.
Hazırladığınız peynirli harcı kalıbın içine boşaltın ve kabarcıkların kaybolması için kalıbı yavaş yavaş birkaç kez tezgaha vurun. Önceden ısıtılmış fırının alt kısmına tepsiyi yerleştirin. 175 derece de yaklaşık 40 ila 60 dk arasında pişirin.
Kenarlarda biraz kabarma ve kızarma olup olmadığını kontrol et. Kenarlardaki 1,3 cm'lik halka kahverengileşmeye ve kalıptan hafifçe kabarmaya başladığında cheesecake'in piştiğini anlarsın. Dolgu altın renginde değil soluk olmalıdır. Fırında daha fazla tutma yoksa kek aşırı pişebilir.
Ilındıktan sonra fırından çıkarıp 1 saat kadar soğuduktan sonra hazırladığımız sosu üzerine dökün. Dolapta 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz.
İster kelepçeli, ister çember kalıp kullanın yağlı kağıt kesinlikle kullanılmalı çünkü cheesecake de hem bisküvi taban yok hem de çok sıvı. Düşük devir diye özellikle vurguluyorum, peynir ve şeker çok kabarırsa karışım ortasından çatlayabilir ya da çökebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı.
Tatlınız oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6-8 saat buzdolabında vakit geçirmesine izin verin, böylece cheesecake kıvamını alacak ve tadı müthiş olacak.
Daha sonra fırın 160 dereceye indirilip kekin üzeri pembeleşinceye kadar bir on dakika daha fırında tutulur. Sosu için toz şeker, nişasta suyla karıştırılır. Daha sonra frambuaz ya da vişne eklenip kısık ateşte pişirilir. Pişen sos ılınınca soğuk cheese cake'in üzerine dökülür.
Cheesecake pişerken epey kabarıyor. Fırından alıp birkaç dakika bekleyince de sönüyor. Endişelenmeyin. Fırından çıktığında hala bıngıldak oluyor, çünkü ortası hala sıvı kıvamda oluyor.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Bundan sonra cheesecake'inizi fırından çıkarıp oda sıcaklığına ulaşmasını beklemelisiniz. O noktada kalıbın kelepçesini açarak rahatça çıkarabilirsiniz. Oda sıcaklığına ulaşan tatlınızı yemek için biraz daha sabredip bir gece buzdolabında bekletmeniz de kıvamını ve lezzetini artırır.
210 derece önceden ısıtılmış fırında üstü karamelize oluncaya dek 30 dk civarı pişirin. Dilerseniz ilk sıcağı geçtikten sonra ya da bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
165 derecede önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 40-60 dakika kontrollü olarak pişirin. Cheesecake kalıbını salladığınızda, kekin ortası hafif hareket etmeli ama kenarları katı olmalıdır. Pişen keki kapağı açık fırında 1 saat dinlenmeye bırakın.
Mini kalp şeklindeki çikolatalı, frambuazlı ve limonlu cheesecakeler ile paylaşmanın tadına varın. Servis Önerisi: Oda sıcaklığında 1 saat çözüldükten sonra tüketilmeye hazırdır.
4-Fırında pişer pişmez hemen dışarıya çıkarmanız ani ısı değişimine maruz bıraktığınız için çökme ile sonuçlanabiliyor. Her türlü fırında kabarıp biraz sönme payı oluyor fakat aşamalı soğutma ile minimuma indirebiliyorsunuz.
Şeklinin muhafaza edilebilmesi ve kolay çıkabilmesi için mutlaka kelepçeli kalıp kullanın.
Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olsun.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kenarları Yağlı kağıtla hizaladıysanız, bıçak numarasını atlayabilir ve tavanın kenarlarını çıkarabilirsiniz. Ardından, altındaki pastayı ortaya çıkarmak için parşömen şeridini çok nazikçe çekin. Pastayı kalıbın tabanından kaydırın. Parşömen kağıdının kenarlarını kavrayın ve pastayı servis tabağına yavaşça kaydırın.
Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kalıp ayarlayın ve içerisine 3 parmak olacak şekilde su koyun ve bu şekilde fırına verin. 70 dakika boyunca pişirin. 70 dakika sonunda fırının kapağını açmadan 15 dakika boyunca bu şekilde bekletin.
2-Yumurta kokusu herkesin baş korkusu. Yumurta sayısı az olmadığı için kokuya da aşırı hassasiyeti olan kişiler için önerilerim; fırın derecesini düşürmeleri ve böylece yumurtanın pişmesini engellemeleri. Harcına vanilya ilavesi yapmaları ve en önemlisi cheesecake'i bir gün geç tatmaları.
Cevap basit: Evet, hemen soğutulmazsa cheesecake kesinlikle bozulacaktır. Peynir ve süt ürünlerinin soğutulması gerekiyor, bu kadar kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri