Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır. “Yok artık,” demeyin, aynen öyle… Cheesecake'in 4 bin sene önce bile yendiğine inanılır, hatta ilk cheesecake tarifi 236 yılında yapılmıştır.
Cheesecake'in Zamanda Yolculuğu
Tüm dünyaya yayılan bu lezzetin çıkış noktası, meşhur cheesecake pastanelerinden dolayı Amerika olarak bilinse de aslında tam olarak öyle değil. Yunanistan'ın Samos adasından çıkmış olan bu tatlı o zamandan beri serüvenine devam ediyor.
Daha sonra ise San Sebastian cheesecake'in nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Vedat Milor'un yazısında da belirttiği üzere aslında bu cheesecake türü, ilk defa, İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan San Sebastian şehrindeki La Viña adlı bir tapas barın şefi tarafından üretiliyor.
San Sebastian Cheesecake Ülkemize ve Hayatımıza Nasıl Girdi? 2016'nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül'ün İspanya'ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake'i tatmasıyla San Sebastian'ın Türkiye yolculuğu başlar.
İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 34 soru bulundu
San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
İşte size servis önerisi; kıvamında çekilmiş double espresso yanına bir mini Limonlu Cheesecake. Her zaman her yerde çikolata diyenler için güzel yapılmış bir Mocha'nın yanında Cheesecake Box'ın Çikolatalı Mini Cheesecake'i oldukça yakışacaktır.
Nostalji yaşatan huzur dolu sokaklarıyla şehrin en sevilen adreslerinden Kuzguncuk'a gitmek için başlı başına bir sebep daha karşınızda: Galette Kuzguncuk! Menüsünde glutensiz ve vegan lezzetlere de yer veren mekanın dillere destan lezzetlerinden biri tabii ki San Sebastian cheesecake'leri.
San Sebastian Cheesecake ya da Bask Cheesecake 1990'larda doğan bir lezzet. İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor.
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş.
Cheesecake kelimesi Türkçe'de "bir tür peynir tatlısı" anlamına gelir. İngilizce cheese-cake "bir tür peynir tatlısı" sözcüğünden alıntıdır.
İlk Hristiyan aziz ve şehitlerinden biri olan Sebastian, Roma İmparatorluğu'nda “Praetorian” Muhafızlar olarak adlandırılan ve imparatorun Roma'da ve savaş alanında güvenliğini sağlayan birliklerden birinin komutanıdır.
Bir New York Cheesecake'inin en karakteristik özelliği; Dokusuna yumuşak ve pürüzsüz kıvamı veren krem peynirin yoğun miktarlarda kullanılması ve en temel malzemelerle yapılıyor olması. Diğer Cheesecake'lere kıyasla, nispeten sıkı ve çiğnenebilecek kadar kalın ama oldukça da kremamsı bir dokusunun olması gerekiyor.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
Kek denilince; yumurta, un, şeker ve yağdan oluşan bir karışım akla gelir. Genellikle bu karışımın içerisine kabartma tozu da eklenir ve lezzet çoğaltılır. Fakat Cheesecake'in yapısı aslında herhangi bir kekten çok daha farklıdır, taban genellikle kıtır bir katmandan oluşur.
Tatlınız oda sıcaklığına geldikten sonra en az 6-8 saat buzdolabında vakit geçirmesine izin verin, böylece cheesecake kıvamını alacak ve tadı müthiş olacak.
İtalya'da kullanılan Ricotta ise birçoğumuzun bildiği Lor Peyniri'dir ve Türkiye'de de bulabilmek mümkündür. Amerika'da ise Philedelphia krem peyniri kullanıyor. Cheesecake denince akla gelen New York tarzı cheesecake'ler bu peynirle yapılıyor.
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
New York stilinde genelde krem peynir, özellikle de Philadelphia marka krem peynir kullanılırken; İtalyan stilinde daha çok ricotta peyniri kullanılır. Almanlar ise quark peynirini tercih ederler. Ülkemizde de severek tüketilmeye başlanan Cheesecake labne peyniri ile yapılıyor.
Anadolu'ya Türklerin yerleşmesi ile beraber zaman içinde bu isim Sivas'a dönüşmüştür. Böylece “saygın” anlamındaki sebastos hem Sebastian ismini hem de Sivas ilinin adını doğurmuştur. Sebastian adının sonundaki ek ile aslında bu isim bizzat “Sivaslı” demektir.
Sağlam ve muhkem yer.
Sebastian ismi Latincede "Sebastia şehrinden olan" anlamına gelmektedir. O dönemin Sebastia adlı şehri ise günümüzde Sivas olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri