Tariflerde ölçüler genellikle 20 ya da 23 santimetre çapındaki kalıplara uygun olacak şekilde verilir, bunu da aklınızın bir kenarına yazabilirsiniz. Cheesecake yaparken kullanacağınız malzemelerin tamamının oda sıcaklığında olması gerekir.
Kelepçeli kek kalıbında alt tabanın iyi bir şekilde oturmasına ve sızıntı olmayacak şekilde kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Kek harcını kalıba dökmeden önce yapışma olmaması için kalıbı iyice yağlamalısınız. Daha uzun süre kullanmanız açısından yağlı kağıt kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Ayrıca kek kaç kişiye yapılacaksa ona uygun bir kalıp da aranabilir. Örneğin 10 - 12 kişilik bir grup için tatlı yapmayı düşünüyorsanız 20 cm kek kalıbı fiyatlarına bakmak avantajlı olur. Ancak genellikle 2-3 kişilik tarifler hazırlamayı seviyorsanız daha küçük ebatlarda ürünlere yönelebilirsiniz.
Kelepçeli Kek Kalıbı Modelleri ve Özellikleri
Kelepçeli kek kalıbı 20 cm şeklinde üretilen modeller birçok satış noktasında kullanıcılara sunulur.
Ürün Ölçüleri : 1. Kek Kalıbı Çapı : 24 cm 2.
İlgili 36 soru bulundu
18 cm olan 7-9 kişilik, 20 cm olan 10-12 kişilik, 22 cm olan ise 12-15 kişilik pastalar için kullanılır. Kare veya dikdörtgen şeklinde pastalar yapıyorsanız bu şekillerde olan kek kalıplarını tercih etmeniz size kolaylık sağlayacaktır.
Genellikle daire şeklinde olan bu kek kalıbı kilitli kek kalıbı olarak da bilinmektedir. 24 cm kelepçeli kek kalıbı, 18 cm kelepçeli kek kalıbı ya da 28 cm kelepçeli kek kalıbı gibi ölçüleri bulunmaktadır.
Cam kek kalıpları
''Cam kalıpların özellikleri ne?'' diyenleriniz içinde hemen anlatalım. Cam kalıplar ısıyı çok fazla iletirler. Bu nedenle kekinizin daha hızlı ve kısa sürede pişmesini sağlarlar.
Kalıbın kenarlarını ve tabanını da alüminyum folyoyla ya da yağlı kağıtla kaplarsanız, hem kekinizin yanmasını önlemiş hem de çıkarırken işinizi kolaylaştırmış olursunuz. Tariflerde ölçüler genellikle 20 ya da 23 santimetre çapındaki kalıplara uygun olacak şekilde verilir, bunu da aklınızın bir kenarına yazabilirsiniz.
Yarım cm'lik hamur dökerseniz 1 cm, hadi en fazla 1,5 cm kalınlığında bir kekiniz olur. Bu da kekin kabarmadığı değil, sizin gereğinden çok daha geniş bir fırın kabı kullandığınız anlamına gelir. Kek hamurunu fırın kabına döktüğünüzde üstten 1-1,5 cm kadar boşluk kalmalı. Aksi takdirde kabardığında taşar.
Kurumsal faturaya uygun!
Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz. Suyun kekin yüzeyine çıkmamasına özen gösterin. Kalıbı ters çevirmeden önce bir bıçak yardımıyla kek ve kalıp arasında boşluklar oluşturabilirsiniz.
Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz.
Cheesecake yapmak için ihtiyacınız olan ilk şey bir kelepçeli kalıp. Kelepçeli kalıp yerine normal bir tepsi kullandığınızda cheesecake'inizi çıkarıp servis etmekte zorlanabilirsiniz.
Kenarları Yağlı kağıtla hizaladıysanız, bıçak numarasını atlayabilir ve tavanın kenarlarını çıkarabilirsiniz. Ardından, altındaki pastayı ortaya çıkarmak için parşömen şeridini çok nazikçe çekin. Pastayı kalıbın tabanından kaydırın. Parşömen kağıdının kenarlarını kavrayın ve pastayı servis tabağına yavaşça kaydırın.
Çap uzunluğuna göre boyutu belirlenir. Tart kalıbı 20 cm, 28 cm arasında seçenekler sunulur. Farklı boyutlardakilere sahip olarak o anki ihtiyacınıza uygun miktarda kek pişirebilirsiniz. Aklınızda “tart kalıbı ne kadar?” sorusu belirmiş olabilir.
1- Emsan kek kalıbı
25 cm çapa sahip. Döküm kek kalıbı, düşme ve çarpma gibi durumlarda yamulma olmuyor. İçi ve dışı ısıya karşı dayanıklı, yanma yapmıyor. Bu kalıpla 8-10 kişilik bir kek yapabilirsin.
Bu süre zarfında kek hamuru içinde hapsolup kekin kabarmasını sağlaması gereken hava bulduğu boşluklardan kaçar ve ve içinde genleşip keki kabartacak hava kalmayan kekiniz kabarmaz, dolayısıyla çatlamaz. Kısacası kek kalıbında pişen iyi bir kek çatlar, çatlamıyorsa bir problem var demektir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Küçük veya orta boy bir tercih içinse; Karaca 22 cm kek kalıbı ideal bir ölçü olabilir. Yuvarlak kalıplarda boyutlar ortalama olarak 24 cm, 25 cm ve 26 cm'dir.
Keki çıkarırken parçalanmasını önlemek için, kek kalıbını unlamanız gerekiyor. Kalıbı tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serpiştirin. Ardından ters çevirerek fazla unu akıtın. Daha sonra kek harcını kalıba dökebilirsiniz.
Borcam, kelepçeli kek kalıbınız yoksa kullanabileceğiniz araçlardan bir diğeridir. Dikdörtgen, kare, yuvarlak gibi farklı şekillerde bulunan borcamlar, estetik görünümlü kekler elde etmenizi sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri